Ministrul de Externe al Republicii Moldova: "Nu este vorba dacă Rusia vrea să ne încalce suveranitatea, ci dacă poate"

Mihai Popșoi
Agerpres

De când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu doi ani, în Republica Moldova vecină au crescut temerile că ar putea fi și ea în vizorul Moscovei.

La fel ca Ucraina, Moldova este o fostă republică sovietică care s-a aliniat cu Occidentul și aspiră să adere la Uniunea Europeană - notează Associated Press.

Și ambele țări speră să reintegreze în cele din urmă teritoriile separatiste vorbitoare de limbă rusă, care văd Moscova ca pe protectorul lor.

După un scurt război la începutul anilor 1990, Transnistria și-a declarat independența față de Moldova, unde guvernul pro-occidental de astăzi s-a opus cu fermitate războiului președintelui rus Vladimir Putin cu Ucraina.

Deși independența Transnistriei nu este recunoscută de nicio țară membră a ONU, inclusiv de Rusia, teritoriul favorabil Kremlinului a devenit o sursă de tensiuni în timpul războiului, mai ales că se află între Moldova și Ucraina și găzduiește o bază militară cu 1.500 de soldați ruși.

Citește și
trucaj
Expert: Atacul cu dronă din Transnistria, un trucaj. ”Este o operațiune mai largă a FSB” VIDEO
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Marea majoritate a celor 470.000 de locuitori ai Transnistriei vorbesc rusa ca primă limbă, iar aproximativ 200.000 sunt cetățeni ruși care simt o legătură strânsă cu Rusia, deși majoritatea sunt și cetățeni moldoveni. În 2006, peste 95% dintre votanții unui referendum din Transnistria au declarat că doresc să se alăture Rusiei, însă scrutinul nu a fost recunoscut la nivel internațional.

De la începutul războiului din Ucraina, mai multe evoluții din Transnistria i-au determinat pe unii să facă o paralelă cu mișcarea separatistă a facțiunilor pro-moscovite din estul Ucrainei, care a deschis calea pentru asaltul pe scară largă al Rusiei.

La doar câteva săptămâni după invazie, o serie de explozii a zguduit Transnistria. Anul trecut, un lider al opoziției care milita pentru drepturile omului a fost împușcat mortal. Iar luna aceasta, un elicopter gol de la o instalație militară a fost distrus în ceea ce oficialii transnistreni au pus pe seama unui atac cu dronă ucrainean, dar despre care autoritățile moldovene susțin că a fost o explozie înscenată, menită să inflameze tensiunile.

"Mai multe acțiuni de acest fel sunt planificate de Federația Rusă" în Transnistria, a declarat luni Biroul pentru Politici de Reintegrare din Moldova într-o declarație. Biroul, care se ocupă de reintegrarea Transnistriei în Moldova, a adăugat că, în condițiile în care Rusia nu poate ataca Moldova din punct de vedere militar, "astfel de acțiuni au ca scop creșterea panicii, inducerea neîncrederii în societate și slăbirea economiei".

De asemenea, regiunea separatistă a ținut prima pagină a ziarelor luna trecută, când autoritățile au folosit o reuniune rară a congresului Transnistriei pentru a face apel la Moscova pentru "protecție" din cauza a ceea ce au spus că este o presiune sporită din partea Moldovei.

Apelul nu a cerut Rusiei să anexeze teritoriul, ceea ce a liniștit temerile din Moldova, care a respins evenimentul ca fiind propagandă.

Kremlinul neagă în mod obișnuit că încearcă să destabilizeze Moldova, dar săptămâna trecută, Moldova a expulzat un diplomat rus după ce Moscova a deschis șase secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Transnistria.

Are Rusia ambiții în Transnistria?

Forțele rusești au obținut câștiguri teritoriale în Ucraina în ultimele luni, după ce contraofensiva Kievului nu a reușit să obțină câștiguri semnificative pe câmpul de luptă. Dar, pentru a ajunge în Transnistria din Ucraina, forțele rusești ar trebui să captureze coasta ucraineană a Mării Negre, inclusiv principalul oraș-port Odesa, pentru a crea un coridor terestru către regiune.

Într-un interviu pentru The Associated Press, ministrul de externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, nu a minimalizat amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru Moldova.

"Nu este vorba de faptul că rușii ar vrea să vină... și să ne încalce suveranitatea - ci dacă pot să facă asta", a spus Popsoi. "Atâta timp cât Ucraina este hotărâtă în rezistența sa și în apărarea teritoriului său și atâta timp cât Occidentul este dispus să ofere suficient sprijin pentru Ucraina, ... atunci rămânem în siguranță".

Moldova s-a confruntat cu o serie de crize pe fondul războiului de alături.

Printre acestea se numără rachete ”pierdute” care aterizează pe teritoriul său, o criză energetică severă după ce Moscova a redus dramatic livrările de gaz, inflația galopantă și protestele antiguvernamentale recurente ale partidelor pro-Rusia.

Este posibil ca agresiunea militară să nu fie în interesul Rusiei, deoarece aceasta destabilizează deja "destul de eficient" Moldova "fără a ataca Moldova", a declarat Alexandra Vacroux, director executiv al Davis Center for Russian and Eurasian Studies de la Universitatea Harvard. "Nu văd acest lucru", a adăugat ea.

Ce ar putea face, de fapt, Putin, în regiunea separatistă din Moldova

Guvernul Republicii Moldova afirmă că Moscova duce un amplu "război hibrid" împotriva țării lor prin finanțarea protestelor antiguvernamentale, amestecul în alegerile locale și desfășurarea unor vaste campanii de dezinformare pentru a încerca să răstoarne guvernul și să deraieze aspirațiile Moldovei la UE.

La începutul acestei luni, agenția națională de informații a Moldovei a declarat că a adunat date care indică planuri "fără precedent" ale Moscovei de a lansa o nouă și amplă campanie de destabilizare, în timp ce Moldova se pregătește pentru referendumul de aderare la UE și alegerile prezidențiale.

"Contăm pe societatea noastră și pe partenerii noștri să ne ajute să continuăm să construim reziliența ... astfel încât să putem fi mai eficienți în prevenirea și combaterea tuturor acestor amenințări hibride", a declarat Popsoi.

Ion Marandici, un cercetător care studiază rezolvarea conflictelor și Europa de Est, a declarat că este sceptic în privința faptului că Transnistria ar putea fi reintegrată în Moldova până în 2030, când Moldova speră să devină membră cu drepturi depline a UE.

"Conflictul poate fi gestionat cu succes, dar nu poate fi rezolvat în acest moment din cauza neîncrederii adânc înrădăcinate și a sacrificiilor pe care niciuna dintre părți nu este dispusă să le facă", a spus el. "Reintegrarea ar însemna o slăbire a partidelor pro-UE (din Moldova) și o consolidare a oponenților lor politici"."

Popșoi a declarat că UE a asigurat Moldova că problema Transnistriei nu va împiedica țara să adere la UE "per se" și că procesul ar putea, în schimb, să facă reintegrarea cu Moldova mai atractivă pentru regiunea separatistă, întrucât 70% din exporturile Transnistriei ajung în UE.

"Ne-am angajat să ajungem la o soluționare pașnică", a spus el. "Există această luptă constantă acolo între oamenii mai rezonabili, orientați spre economie, și cei care se ocupă mai mult de securitate, șoimii pro-ruși de acolo, care caută o escaladare, caută să provoace probleme."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
R. Moldova a declarat persona non grata şi expulzat un diplomat rus. Amenințarea Moscovei
R. Moldova a declarat persona non grata şi expulzat un diplomat rus. Amenințarea Moscovei

Republica Moldova anunţă marţi expulzarea unui membru al Ambasadei Rusiei, în semn de protest faţă de deschiderea în weekend a unor secţii de votare în alegerile prezidenţiale ruse în regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Moscova a reacționat.

Expert: Atacul cu dronă din Transnistria, un trucaj. ”Este o operațiune mai largă a FSB” VIDEO
Expert: Atacul cu dronă din Transnistria, un trucaj. ”Este o operațiune mai largă a FSB” VIDEO

Așa-zisul atac cu dronă asupra unei unități militare de la Tiraspol reprezintă, în realitate, un trucaj video, parte a unei operațiuni a FSB, actuala denumire a KGB-ului rus. Informația este prezentată de experți care au analizat imaginile ”atacului”.

 

Autorităţile de la Chişinău neagă că ar fi avut loc un atac asupra regiunii transnistrene. „Provoacă frică şi panică
Autorităţile de la Chişinău neagă că ar fi avut loc un atac asupra regiunii transnistrene. „Provoacă frică şi panică"

Autorităţile de la Chişinău neagă informaţia că asupra Tiraspolului ar fi fost lansat duminică un atac cu drone din Ucraina, relatează deschide.md, citând reprezentanţi ai Biroului pentru Reintegrare care susţin că aceasta nu este decât o provocare.

Transnistria susține că o unitate militară din Tiraspol ar fi fost lovită de o dronă kamikaze din Ucraina
Transnistria susține că o unitate militară din Tiraspol ar fi fost lovită de o dronă kamikaze din Ucraina

Transnistria, regiune separatistă pro-rusă din Moldova, a anunţat, duminică, că o dronă explozivă trimisă din Ucraina vecină a lovit o unitate militară de la Tiraspol.

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, convocat la MAE al R. Moldova după decizia Rusiei de a deschide secţii de vot în Transnistria
Ambasadorul Rusiei la Chişinău, convocat la MAE al R. Moldova după decizia Rusiei de a deschide secţii de vot în Transnistria

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat pentru marţi la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova după ce presa a spus că Rusia va deschide secții de vot în Transnistria pentru alegerile prezidențiale ruse.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.