Transnistria susține că o unitate militară din Tiraspol ar fi fost lovită de o dronă kamikaze din Ucraina
Transnistria, regiune separatistă pro-rusă din Moldova, a anunţat, duminică, că o dronă explozivă trimisă din Ucraina vecină a lovit o unitate militară de la Tiraspol.
"O explozie a provocat un incendiu pe teritoriul unei unităţi militare la Tiraspol. Constatările preliminare au stabilit că explozia a fost provocată de un atac cu dronă-kamikaze", a anunţat Ministerul Securităţii de Stat din republica autoproclamată, citat de media ruse şi locale, precizând că aparatul provenea din regiunea ucraineană Odesa.
Site-ul deschide.md a precizat că subiectul a fost acoperit şi de media ucrainene.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Imagini cu rămăşiţele dronei au apărut pe canalele de Telegram, mai scrie deschide.md, care anunţă că nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti, citând oficiali din stânga Nistrului.
Televiziunea publică din Transnistria a publicat pe contul său de Telegram o înregistrare video în care poate fi văzut un proiectil care loveşte un elicopter militar, iar aparatul explodează şi ia foc.
Rusia susţine din anii 1990 acest teritoriu separatist din Republica Moldova, ţară pro-europeană şi vorbitoare de limba română din fosta URSS, frontalieră cu Ucraina, scrie AFP.
Rusia afirmă cu regularitate că Republica Moldova şi Ucraina pregătesc provocări sau atacuri.
Autorităţile din Transnistria au cerut la sfârşitul lui februarie Moscovei "măsuri de protecţie" în contextul "presiunii sporite", potrivit ei, a Moldovei.
Regiunea separatistă este vecină cu regiunea ucraineană Odesa pe care forţele Mosovei nu au reuşit să o cucerească atunci când au invadat Ucraina în februarie 2024. Responsabili ruşi afirmă cu regularitate vor să cucerească acest oraş portuar.
Rusia menţine în prezent în Transnistria 1.500 de militari, potrivit cifrelor oficiale, meniţi să asigure o misiune de menţinere a păcii, notează AFP.