Distruse de om, recifurile de corali din Jamaica prind viață. Cum acționează „grădinarii”

Ultima actualizare: 18-09-2019 10:24

O regiune lovită de o serie de dezastre naturale provocate de om prinde acum viaţă, după decenii de aşteptare. Este vorba de recifurile de corali din Jamaica.

Coralii încep să crească din nou, tot cu ajutorul omului, cel care aproape că a provocat dispariţia acestora. În anii 80, aproape 85% din recifurile de corali din Jamaica au dispărut, iar acum viaţa submarină începe să revină treptat.

Dispariţia coralilor a dus şi la moartea altor vietăţi marine, inclusiv a peştilor, iar mulţi jamaicani care trăiau din pescuit s-au trezit fără venituri. Oamenii de ştiinţă le-au sărit în ajutor şi au început refacerea ecosistemului marin, iar pescarii s-au recalificat.

Inilek Wilmot, biolog marin: „Am instruit o serie de pescari pentru a deveni grădinari de corali. Iar aceştia sunt indivizii care stau în apă şi lucrează. Am luat corali din sălbăticie şi îi spargem în bucăţi mici, iar din fiecare bucată creşte un coral nou. Practic, îi clonăm”.

Iar munca aşa-zişilor grădinari nu este una uşoară, mai ales că se desfăşoară sub apă.

Everton Simpson, grădinar de corali: „Luăm o perie şi periem reziduurile de pe coralul gazdă, pentru a ne asigura că este curat. Apoi ataşăm celălalt coral de el, pentru că aceşti corali au un efect de legătură. Nu ştiu dacă îi putem numi alge sau altfel, dar se ataşează de gazdă şi apoi încep să crească din nou”.

Cel mai important este faptul că efortul biologilor este sprijinit de către comunitate, care a văzut avantajele refacerii mediului marin, distrus de poluare şi de intervenţia omului.

Belinda Morrow, biolog: „Vrem să revină coralii şi cred că noi, localnicii, am înţeles acest lucru. Este o chestie a locului, ne-am născut aici, am trăit aici, vrem să îi vedem refăcuţi aşa cum au fost înainte. Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care lucrurile au succes aici. Pentru că nu există o muncă prea grea, pentru că noi dorim ca totul să se realizeze”.

Grădinile de corali din Jamaica sunt sprijinite de către fundaţii ecologiste sau chiar de oameni de afaceri locali.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO