Mii de americani au protestat in New York si Los Angeles impotriva achitarii lui George Zimmerman
Mii de oameni au iesit in strada ieri in New York si Los Angeles pentru a protesta impotriva achitarii controversate a lui George Zimmerman, un fost agent de paza acuzat in urma cu un an de uciderea lui Trayvon Martin, un tanar de culoare in Florida.
Achitarea lui George Zimmerman a provocat un val de proteste in tara si manifestatii importante la New York, relateaza AFP.
Presedintele american Barack Obama a indemnat la calm duminica: "Stiu ca acest caz a provocat pasiuni puternice. Dupa o zi de la verdict, stiu ca aceste pasiuni ar putea sa se intensifice. Dar suntem un stat de drept, iar juriul a vorbit", a declarat Barack Obama, citat intr-un comunicat, dupa o zi de la verdictul pronuntat sambata seara de un tribunal din Florida (sud-est).
"Cer, acum, tuturor americanilor sa respecte indemnurile la reflectie in calm, lansate de doi parinti care si-au pierdut fiul tanar", a adaugat el.
Departamentul Justitiei a amintit duminica, intr-un comunicat, reluat de mai multe publicatii, ca o ancheta federala a fost deschisa anul trecut asupra cazului. "Procurori federali experimentati vor stabili daca problebele releva o incalcare a legilor federale penale asupra drepturilor civice, incalcare pasibila de ancheta", se arata in document.
Trayvon Martin, in varsta de 17 ani, a fost ucis in februarie 2012 de catre George Zimmerman, in varsta de 29 de ani, care a fost gasit nevinovat de aceasta crima de catre un juriu de sase femei, la Sanford. Avocatii acuzatului au pledat pentru legitima aparare. Cazul a suscitat o emotie considerabila in Statele Unite, asociatii de apararea drepturilor civice apreciind ca adolescentul a fost victima unei infractiuni de discriminare pe baza de profil rasial.
Dupa o luna de la uciderea tanarului, in martie 2012, Barack Obama a rupt tacerea si a declarat ca "daca (ar) fi avut un fiu, ar fi semanat cu Trayvon". Duminica el a calificat moartea lui Trayvon Martin drept o "tragedie nu doar pentru familie, nu doar pentru o comunitate, ci pentru America", dar le-a cerut americanilor sa "extinda cercul compasiunii si intelegerii".
In contextul in care o lege din 2005 permite oricui, in Florida, sa se apere in caz de amenintare, inclusiv cu o arma de foc, Obama i-a indemnat pe americani sa se "intrebe daca facem tot ceea ce este posibil pentru a stopa valul de violenta prin arme de foc, care ia prea multe vieti, zilnic, in aceasta tara".
Acest tip de lege "incurajeaza confruntari sangeroase, permitand oamenilor ca mai intai sa traga si apoi sa spuna «omucidere scuzabila»", a deplans, citat intr-un comunicat, primarul orasului New York Michael Bloomberg, un cunoscut sustinator al consolidarii legilor impotriva armelor de foc.
Barack Obama, care a sustinut, fara succes, proiecte de lege vizand restrangerea utilizarii armelor de foc, a apreciat ca americanii ar trebui sa "se intrebe, ca indivizi si ca societate, cum sa impiedice viitoare tragedii asemanatoare" celei din Florida. Florida este statul american in care sunt inregistrate cele mai multe persoane inarmate.
"Infractiune pe baza de profil rasial"
O serie de manifestatii erau organizate duminica in tara, inclusiv la New York, unde cateva mii de persoane au manifestat duminica dupa-amiaza si seara sub o puternica supraveghere din partea politiei, dar fara incidente.
"Avem o mare problema rasiala si mai avem o problema cu armele de foc", a apreciat un vorbitor, Rodney Rodriguez. "Daca Zimmerman nu ar fi avut arma, nu l-ar fi putut ucide pe Trayvon Martin", a adaugat el. Inca de la anuntarea verdictului, sambata seara, marsuri spontane au avut loc la San Francisco (vest), Chicago (nord), in capitala, Washington (est), la Atlanta (sud-est) si Philadelphia (est).
"Nu este vorba doar de o infractiune pe baza de profil rasial privind politia, ci si despre o infractiune pe baza de profil rasial privind un judecator. Este o infractiune pe baza de profil rasial la cumparaturi, este o infractiune pe baza de profil rasial zilnic", a apreciat pastorul Jesse Jackson, un activist in domeniul drepturilor civice, intr-un mesaj postat pe Twitter.
Dezbaterea cu privire la procesul lui Zimmerman, transmis in direct timp de trei saptamani de televiziuni, i-a opus pe cei care cred ca Zimmerman - al carui tata este alb, iar mama peruviana - a ucis un tanar de culoare din cauza rasismului si cei care sunt convinsi ca a actionat in legitima aparare.
George Zimmerman a declarat ca a fost agresat de catre adolescent, in contextul in care acuzarea a incercat sa dovedeasca juriului ca acesta a decis sa il urmareasca pe Trayvon Martin care, purtand un hanorac cu gluga, ii parea suspect.
Parintii lui Trayvon Martin, absenti la pronuntarea verdictului, au indemnat la manifestatii non-violente, citandu-l pe Martin Luther King si Biblia.
"Chiar daca este mort, stiu ca fiul meu este mandru de lupta pe care am purtat-o (impreuna) cu voi toti pentru el", a scris tatal sau, Tracy Martin, intr-un mesaj postat pe Twitter.
Avocatul familiei Martin, Benjamin Crump, a declarat pentru CNN ca este luata in calcul o actiune in dreptul civil.
Robert Zimmerman, fratele lui George, a amintit ca fratele sau, porivit juriului, "a actionat corect, in apararea vietii sale si in conformitate cu legea".
Sursa: Mediafax
Etichete: SUA, proteste, George Zimmerman, Trayvon Martin,
Dată publicare:
15-07-2013 09:35