Adolescentele care conduc revoltele din Iran. „Mă pregătesc să mor de câte ori plec de acasă”
În Teheran, capitala Iranului, Raha, în vârstă de 18 ani, se pregătește să plece de acasă, însă în loc să meargă la școală sau la facultate, ca alți tineri, ea iese în stradă cu prietenii ei pentru a protesta față de teocrația dură a Iranului.
Alături de mii de alte adolescente, ea face parte dintre cei care participă la protestele care cer „moartea dictatorilor” și strigă „femei, viață, libertate”. Strigătul a unit țara împotriva marginalizării constante a femeilor și a drepturilor lor de către un regim fundamentalist care este la putere de patru decenii.
Deloc surprinzător, Raha recunoaște că se teme de ce ar putea păți în fiecare zi, dar știe că bătălia pentru libertate este mai importantă decât frica ei.
„La început, ne-a fost frică”, a spus ea pentru Metro.co.uk prin intermediul unei terțe părți, care are contact direct cu protestatarii iranieni. „Mi-a fost teamă că voi fi omorâtă. În fiecare zi, când plec de acasă, plec în așa fel încât trebuie să mă pregătesc pentru faptul că s-ar putea să nu mă mai întorc niciodată”, a adăugat Raha.
„Dar am văzut că mii de tineri au fost uciși pentru libertate. Mi-am spus că sângele meu nu este mai colorat decât sângele altor fete tinere, așa că aleg să nu tac față de acest guvern”, a mai spus ea.
Raha este doar unul dintre miile de tineri care fac parte din Unitățile de Rezistență ale Iranului - grupuri de protestatari instruiți și organizați care doresc să lupte pentru o țară liberă.
Protestele, care sunt pașnice, au provocat o reacție agresivă din partea guvernului iranian, care a trimis forțe armate pentru a reprima revoltele.
O declarație recentă a 227 de deputați ai parlamentului regimului au cerut „qisas”, adică o „răzbunare” care presupune în general execuția celor care conduc protestele.
Între timp, sistemul judiciar al regimului a început să emită pedepse cu moartea pentru cei care protestează, stârnind proteste internaționale.