Mihail Gorbaciov: omul care a daramat comunismul in Europa de Est
Desi poate pare exagerat, Romania datoreaza putin din libertatea de dupa 1989 si lui Mihail Gorbaciov. Fostul presedinte al URSS este persoana despre care se spune ca a contribuit enorm la caderea “cortinei de fier” din estul Europei.
Mihail Gorbaciov a fost conducatorul Uniunii Sovietice din 1985 pana in 1991. Incercarile sale de reforma au dus la incheierea "Razboiului Rece", la incetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice si la prabusirea Uniunii Sovietice. De altfel, el a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1990.
Avea 54 de ani cand a fost ales Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Evenimentul a avut loc pe 11 martie 1985. Gorbaciov a devenit astfel primul lider al partidului, nascut dupa victoria revolutiei bolsevice.
Conform Wikipedia, originile lui Mihail Gorbaciov sunt modeste. S-a nascut intr-o familie taraneasca in satul Privolnoe de langa Stavropol si avut o copilarie grea, marcata de regimul Stalin. Din 1946 pana in 1950, Gorbaciov a lucrat ca ajutor de mecanizator in diferite ferme agricole din regiune sa. Cu toate acestea … a fost un elev fruntas in timpul scolii si i-a placut istoria si matematica. In plus, dupa absolvirea cursurilor scolii din sat, si-a ajutat tatal la strangera recoltei din acel an, care a fost un adevarat record.
Pentru munca depusa, a fost recompensat cu “Ordinul Steagul Rosu pentru Munca”. Avea numai 16 ani, un lucru destul de neobisnuit pentru cineva asa de tanar.
De altfel, cariera sa a avut o evolutie spectaculoasa. In 1970 a fost numit prim-secretar al krainei Stavropol, devenind unul dintre cei mai tineri sefi regionali de partid din URSS. Datorita eficientei aratate in munca.. a fost promovat ca membru CC al PC al URSS in mai 1971, iar trei ani mai tarziu era deputat in Sovietul Suprem si presedinte al "Comitetului pentru problemele tineretului".
Cu timpul, pozitiile pe care le-a ocupat in organele superioare de conducere ale partidului i-au creat lui Gorbaciov noi posibilitati de calatorie in strainatate. Aceste calatorii aveau sa-i schimbe in mod profund viziunile politice si sociale. In 1975 a condus o delegatie sovietica in vizita in Germania Occidentala, iar in 1983 a condus o alta delegatie in vizita in Canada.
Dupa ce a devenit Secretar General, Mihail Gorbaciov a propus un program de reforme, care a fost adoptat. Prima reforma importanta introdusa de el a fost asa-numita "reforma a alcoolului", conceputa sa lupte impotriva alcoolismului raspandit la scara nationala in Uniunea Sovietica. Preturile la vodca, vin si bere au crescut in mod semnificativ, iar vanzarile au fost limitate. Cei care erau gasiti beti la munca sau in zonele publice erau judecati si condamnati.
Mai multe podgorii faimoase au fost distruse, iar scenele in care se consumau bauturi alcoolice au fost cenzurate din filme. Aceasta campanie nu a avut o influenta importanta asupra reducerii alcoolismului, dar a avut un efect devastator asupra bugetului Statului, rezultand o pierdere de aproximativ 100 de miliarde de ruble, prin migrarea productiei si vanzarilor de alcool pe piata neagra.
In prezent, Gorbaciov este foarte apreciat in Occident, pentru actiunile care au dus la incheierea “razboiului rece”. El este privit cu mare simpatie in Germania pentru ca a permis reunificarea RFG cu RDG. Totusi, in Rusia, reputatia sa se afla la cote scazute, (demonstrata in alegerile prezidentiale la care a fost candidat), datorita parerilor majoritatii populatiei, conform careia este principalul vinovat pentru spargerea URSS-ului, criza economica care a urmat si pierderea statutului de superputere.