Michelle Obama, atac la adresa lui Donald Trump: Viziunea sa limitată şi îngustă asupra lumii l-a făcut să se simtă ameninţat

Michelle Obama
Agerpres

Fosta Primă Doamnă Michelle Obama a vorbit la Convenţia Naţională Democrată din Chicago.

Ea a spus că Harris este „una dintre cele mai calificate persoane care au candidat vreodată la funcţia de preşedinte. Şi este una dintre cele mai demne, un omagiu adus mamei sale, mamei mele şi probabil şi mamei voastre”.

Obama îşi respectă promisiunea pe care a făcut-o într-un videoclip alături de soţul său, în care cei doi o susţin pe Kamala Harris. „Vă susţinem”, a spus ea.

Ea a mai spus că este mândră de Harris şi că se aşteaptă ca viitoarele alegeri să fie istorice.

Citește și
Barack Obama, Joe Biden
Barack Obama Obama i-a mulţumit lui Joe Biden pentru o viaţă în slujba poporului american
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

În deschiderea discursului ei, Michelle Obama a descris o naţiune zguduită de incertitudine - o aluzie subtilă la Donald Trump, al cărui nume nu l-a pronunţat.

„Speranţa a revenit”, a declarat Michelle Obama în faţa a mii de susţinători democraţi. O trimitere evidentă la unul dintre sloganurile lui Barack Obama din timpul primei sale campanii prezidenţiale, în 2008.

„Se întâmplă ceva magic”, a început fosta Primă Doamnă, referindu-se la creşterea popularităţii campaniei lui Kamala Harris după retragerea lui Joe Biden.

Michelle Obama spune că Harris este „una dintre cele mai calificate persoane care au candidat vreodată la funcţia de preşedinte”.

„Şi este una dintre cele mai demne, un omagiu adus mamei sale, mamei mele şi probabil şi mamei voastre”, adaugă Obama. „Încarnarea poveştilor pe care ni le spunem despre această ţară”.

Obama spune că „povestea ei este povestea voastră. Este povestea mea. Este povestea marii majorităţi a americanilor care încearcă să îşi construiască o viaţă mai bună”.

Obama l-a atacat din nou voalat pe Donald Trump şi insinuările acestuia că Harris şi alţi democraţi nu sunt americani adevăraţi.

„Nimeni nu are monopolul asupra a ceea ce înseamnă să fii american, nimeni”, a spus ea.

Făcând referire la comentariul fostului preşedinte cu privire la migranţii fără documente care iau „locurile de muncă ale negrilor”, Obama a spus: „Cine îi va spune că slujba pe care o caută în prezent ar putea fi una dintre acele slujbe pentru negri?”.

Fosta primă doamnă a ţinut să menţioneze modul în care Donald Trump a petrecut o mare parte din preşedinţia lui Barack Obama răspândind teoria neîntemeiată a conspiraţiei potrivit căreia acesta nu s-a născut în Statele Unite şi, prin urmare, nu este eligibil pentru preşedinţie.

Timp de ani de zile, Donald Trump a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a încerca să-i facă pe oameni să se teamă de noi. Vedeţi, viziunea sa limitată şi îngustă asupra lumii l-a făcut să se simtă ameninţat de existenţa a doi oameni de succes, muncitori şi foarte educaţi, care se întâmplă să fie negri”, a spus Obama.

Michelle Obama le-a spus democraţilor că nu ar trebui să „uite cu ce ne confruntăm” într-un moment în care campania Harris-Walz are un impuls.

„Indiferent cât de bine ne simţim în seara asta, sau mâine, sau poimâine, aceasta va fi o bătălie grea, aşa că nu putem fi cei mai răi duşmani ai noştri”.

Obama a adaugat că „nu putem începe să ne strângem mâinile” sau „să ne lăsăm pradă anxietăţii” cu privire la posibilitatea ca Harris să fie aleasă.

Obama le-a cerut americanilor „să se ridice pentru ceea ce ştim că este corect”

Michelle Obama şi-a orientat mesajul către toţi americanii, nu doar către democraţii adunaţi în faţa ei la Chicago.

„Uitaţi, nu-mi pasă cum vă identificaţi din punct de vedere politic, dacă sunteţi democrat, republican, independent sau niciunul dintre cei de mai sus, acesta este momentul să ne ridicăm pentru ceea ce ştim în inimile noastre că este corect, să ne ridicăm, nu doar pentru libertăţile noastre fundamentale, ci şi pentru decenţă şi umanitate, pentru respect, demnitate şi empatie pentru valorile care stau la baza acestei democraţii”, a spus ea.

În finalul discursului, Michelle Obama l-a introdus în scenă pe Barack Obama.

Ce a declarat Barack Obama

Fostul preşedinte Barack Obama, al 44-lea preşedinte al SUA, a vorbit la Convenţia Naţională Democrată din Chicago, după ce a fost prezentat de soţia sa, fosta primă doamnă Michelle Obama.

El şi-a început discursul cu laude la adresa fostului său vicepreşedinte, dar a adăugat că „ştafeta a fost transmisă”, Kamala Harris conducând acum Partidul Democrat. El a afirmat că America nu are nevoie de încă patru ani de preşedinţie a lui Donald Trump, criticând politicile şi caracterul acestuia.

„Torţa a fost transmisă”, a spus el. „Acum depinde de noi toţi să luptăm pentru America în care credem - şi să nu facem nicio greşeală - va fi o luptă”.

„Prima mea decizie importantă în calitate de candidat s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune: să îi cer lui Joe Biden să îmi fie vicepreşedinte”, a declarat Obama.

„Această ţară îşi va aminti de el ca de un preşedinte remarcabil care a apărat democraţia într-un moment de mare pericol”, a spus Barack Obama despre Joe Biden, menţionând că, pe lângă faptul că îl numeşte preşedinte, este „şi mai mândru să îl numească prieten”.

Barack Obama, despre Donald Trump: „Iată un miliardar în vârstă de 78 de ani care nu a încetat să se plângă de problemele sale de când a coborât pe scara sa rulantă aurită, acum nouă ani. A fost un flux constant de plângeri şi nemulţumiri care, de fapt, s-a înrăutăţit acum că îi este teamă să nu piardă în faţa Kamalei”.

„Poreclele copilăreşti şi teoriile nebuneşti ale conspiraţiei şi obsesia ciudată cu mărimea mulţimii”, a continuat el, referindu-se la ceva cu care chiar şi unii republicani cred că Trump nu ar trebui să se deranjeze.

Obama şi-a continuat atacul asupra lui Trump:

„Este unul dintre cele mai vechi trucuri din politică - de la un tip al cărui număr a devenit destul de învechit. Nu mai avem nevoie de încă patru ani de fanfaronadă şi haos. Am văzut filmul ăsta - şi ştim cu toţii că continuarea este de obicei mai rea”.

Apoi s-a referit la Kamala Harris: „America este pregătită pentru un nou capitol. America este pregătită pentru o poveste mai bună. Suntem pregătiţi pentru un preşedinte Kamala Harris”.

„Iar Kamala Harris este pregătită pentru această funcţie. Aceasta este o persoană care şi-a petrecut viaţa luptând în numele oamenilor care au nevoie de o voce şi de un campion. Aşa cum aţi auzit de la Michelle, Kamala nu s-a născut cu privilegii. A trebuit să muncească pentru ceea ce are şi chiar îi pasă prin ce trec ceilalţi oameni. Ea nu este vecina care se ocupă de suflatul frunzelor - ea este vecina care se grăbeşte să vă ajute atunci când aveţi nevoie de o mână de ajutor”.

Kamala Harris va fi „concentrată” pe problemele voastre, a spus Obama mulţimii.

Obama le-a promis democraţilor că Harris va fi „concentrată pe problemele voastre” şi „nu se va mulţumi doar cu proprii ei votanţi şi nu îi va pedepsi pe cei care refuză să îngenuncheze”.

SUA sunt pregătite pentru un nou capitol cu „preşedinta Kamala Harris”. El a subliniat istoricul acesteia ca procuror care a urmărit marile bănci şi abuzatorii sexuali de copii.

„După criza creditelor ipotecare pentru locuinţe, ea a făcut presiuni asupra mea şi a administraţiei mele pentru a se asigura că proprietarii de locuinţe primesc o despăgubire echitabilă”.

Obama a mai spus că îl iubeşte pe Tim Walz, accentuând că este „genul de persoană care ar trebui să fie în politică - cineva care s-a născut într-un oraş mic, şi-a servit ţara, a predat copiilor, a antrenat fotbal şi a avut grijă de vecinii săi”. „Ştie cine şi ce este important”.

„În această nouă economie, avem nevoie de un preşedinte căruia chiar îi pasă de milioanele de oameni din această ţară care se trezesc în fiecare zi pentru a face munca esenţială, adesea ingrată, de a avea grijă de bolnavii noştri, de a ne curăţa străzile şi de a ne livra pachetele - şi care să le apere dreptul de a negocia pentru salarii şi condiţii de muncă mai bune”, a spus el, în timp ce a fost ovaţionat. „Kamala va fi acel preşedinte”.

Publicul a început să scandeze pentru scurt timp „Da, ea poate!”.

Obama spune că Trump şi „donatorii săi bine înzestraţi” cred în „câştigul unui grup” este „pierderea altui grup”.

„Pentru ei, libertatea înseamnă că cei puternici pot face orice doresc, fie că este vorba de a concedia lucrătorii care încearcă să organizeze un sindicat, fie că este vorba de a pune otravă în râuri sau de a evita plata taxelor, aşa cum trebuie să facă toată lumea”, adaugă el.

Democraţii, spune el, „au o idee mai largă despre libertate”, care permite lucrătorilor să îşi întreţină familiile, „să respire aer curat şi să bea apă curată” şi să îşi trimită copiii la şcoală „fără să se îngrijoreze dacă se vor întoarce acasă”. „Aceasta este America în care cred Kamala Harris şi Tim Walz”.

Obama a revenit şi la o altă temă clasică a discursului său politic spunând că Harris şi Walz cred într-o Americă „în care «Noi, poporul», îi include pe toţi”.

„Şi în ciuda a ceea ce politica noastră ar putea sugera, cred că majoritatea americanilor înţeleg acest lucru. Acest sentiment de respect reciproc trebuie să facă parte din mesajul nostru”.

Obama a declarat că mişcarea lui Trump de a anula un acord bipartizan privind frontierele în Senat şi de a priva femeile de drepturile reproductive îi afectează pe americani. Când mulţimea a huiduit, Obama a spus:

„Nu huiduiţi, votaţi!”.

„Nu mai avem nevoie de încă patru ani de fanfaronadă, bâlbâială şi haos, am mai văzut acest film şi ştim cu toţii că continuarea este de obicei mai rea”, a spus Obama.

Obama a spus că „restul lumii urmăreşte” ce se întâmplă în alegerile din noiembrie.

„Nicio naţiune, nicio societate nu a încercat până acum să construiască o democraţie atât de mare şi diversă ca a noastră - una în care loialitatea şi comunitatea noastră sunt definite nu de rasă sau sânge, ci de un crez comun”, spune el.

Obama spune că, deşi SUA nu pot fi „poliţiştii lumii” sau „să eradicheze orice cruzime şi nedreptate”, America „trebuie să fie o forţă a binelui. Asta crede Kamala Harris - şi la fel cred majoritatea americanilor”.

În ciuda haosului din lume în acest moment, Obama spune că există „veşti bune” în America.

„Majoritatea dintre noi nu vrea să trăiască într-o ţară care este amară şi divizată”, adaugă el. „Vrem ceva mai bun. Vrem să fim mai buni. Iar bucuria şi entuziasmul pe care le vedem în jurul acestei campanii ne spune că nu suntem singuri”.

La finalul discursului său, Obama a afirmat că America tânjeşte după o revenire „la o Americă în care lucrăm împreună”.

El a descris această Americă ca fiind una care exploatează „îngerii mai buni ai naturii noastre”.

„Despre asta este vorba în aceste alegeri”, spune el. El a a adăugat că „dacă fiecare dintre noi îşi face partea în următoarele 77 de zile” şi „lucrăm aşa cum nu am mai lucrat niciodată”, Harris va fi ales preşedinte.

„Vom alege lideri care vor lupta pentru America plină de speranţă şi de viitor în care credem”, a spus el. „Împreună, şi noi vom construi o ţară mai sigură şi mai dreaptă, mai egală şi mai liberă”.

„Să trecem la treabă”, a conchis el. „Dumnezeu să vă binecuvânteze şi Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite ale Americii”.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Cum arăta Barack Obama în tinerețe. Fostul președinte a împlinit 63 de ani. GALERIE FOTO
Cum arăta Barack Obama în tinerețe. Fostul președinte a împlinit 63 de ani. GALERIE FOTO

Barack Obama, fostul preşedinte al SUA şi primul afro-american ales în această funcţie, s-a născut la 4 august 1961 în Honolulu, Hawaii.

Barack Obama Obama i-a mulţumit lui Joe Biden pentru o viaţă în slujba poporului american
Barack Obama Obama i-a mulţumit lui Joe Biden pentru o viaţă în slujba poporului american

Fostul preşedinte american Barack Obama i-a mulţumit lui Biden pentru "o viaţă întreagă în slujba poporului american".  

Preşedinţii Partidului Democrat din toate statele americane o susţin pe Kamala Harris. De ce Barack Obama păstrează tăcerea
Preşedinţii Partidului Democrat din toate statele americane o susţin pe Kamala Harris. De ce Barack Obama păstrează tăcerea

Preşedinţii Partidului Democrat din toate statele americane şi-au exprimat susţinerea faţă de vicepreşedinta SUA Kamala Harris pentru a fi noul candidat al partidului în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Recomandări
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj

Acuzaţii de spionaj, zboruri private, ferme de troli, un precedent juridic periculos la adresa democraţiei şi umbra lui Traian Băsescu au marcat campania electorală pentru prezidenţiale.

Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă
Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă

Vladimir Putin a anunțat că Rusia dispune de un stoc semnificativ de rachete „noi și puternice”, gata de utilizare. Liderul de la Kremlin a solicitat, într-o intervenție televizată, începerea producției în masă pentru Oreșnik, o rachetă hipersonică testat

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.