Vladimir Putin s-a deplasat la Beslan, la 20 de ani după sângeroasa luare de ostatici
Liderul rus Vladimir Putin s-a deplasat marţi pentru prima dată la Beslan, în Caucazul rus, pentru a aduce un omagiu victimelor luării sângeroase de ostatici de către un comando cecen, în urmă cu 20 de ani, într-o şcoală, relatează AFP.
Este pentru prima dată când liderul rus, care era deja preşedinte la acea vreme, vizitează locul tragediei. Peste 1 000 de persoane au fost luate ostatice la 1 septembrie 2004 în şcoala numărul 1 din Beslan şi ţinute timp de 50 de ore în condiţii atroce. Calvarul s-a încheiat într-o baie de sânge: 330 de morţi, dintre care 186 de copii.
Ajuns la Beslan, în Osetia de Nord, Vladimir Putin a îngenuncheat pentru a depune trandafiri roşii la un memorial din cimitirul unde sunt îngropate majoritatea victimelor, potrivit imaginilor difuzate de serviciul de presă al preşedinţiei ruse. El a depus apoi flori lângă un monument dedicat soldaţilor forţelor speciale ruse care au fost ucişi în timpul asaltului asupra şcolii.
Prima prima vizită a lui Putin la şcoala din Beslan, de la tragedia din 2004
Vladimir Putin a vizitat, de asemenea, şcoala numărul 1 din Beslan, unde a fost înfiinţat un centru cultural şi patriotic pentru prevenirea terorismului, a precizat Kremlinul. Aceasta a fost prima sa vizită la şcoală de la tragedia din 2004, pe care a declarat că o consideră o „durere personală” care va rămâne „pentru toată viaţa”.
Douăzeci de ani mai târziu după Beslan, la 22 martie 2024, Rusia a suferit cel mai grav atac terorist chiar în apropiere de Moscova. Indivizi înarmaţi au deschis focul în sala de concerte Crocus City Hall de la periferia de nord-vest a capitalei ruse, înainte de a o incendia. Atacul s-a soldat cu 145 de morţi şi sute de răniţi. Mai mult de 20 de persoane au fost arestate, inclusiv patru presupuşi atacatori, toţi din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul. Deşi atacul a fost revendicat rapid de organizaţia jihadistă Statul Islamic, autorităţile ruse au continuat să dea vina pe Ucraina, unde Rusia a lansat o ofensivă în februarie 2022. Kievul a respins categoric orice implicare, potrivit News.ro.