Mica țară sud-americană care a știut cum să învingă coronavirusul. ”Tindem către zero”
În timp ce în America Latină cazurile de Covid-19 sunt de-a dreptul scăpate de sub control, micuțul Uruguay este excepția, o rară poveste de succes.
Guvernul de acolo nu a impus carantină ori alte restricții obligatorii.
În schimb, și-a închis granițele din vreme și a trimis medicii la bolnavi, în loc să-i pună pe aceştia pe drumuri spre spital ori centre de testare.
Acum, țara cu 3,6 milioane de locuitori și-a redeschis școlile, iar responsabilii își permit să respire ușurați, dar rămân totuși vigilenți.
Elevii din Uruguay s-au întors în bănci luna trecută, deocamdată pe bază de voluntariat.
Școala nu e chiar ca înainte de pandemie, dar tot e un semn miraculos pentru America Latină, una dintre cele mai lovite regiuni ale lumii.
Profesor: ”A trebuit să scoatem cam toate materialele din clase, astfel încât elevii să nu aibă ce să atingă. Nu mai arată ca școala de dinainte, dar trebuie să ne adaptăm”.
Țara a raportat până acum mai puțin de 1.000 de cazuri de infectare și doar 28 de decese.
Cu alte cuvinte, proporțional vorbind, stă de vreo 6 ori mai bine ca România în privința îmbolnăvirilor și de vreo 12 ori mai bine dacă ne referim la decese.
Asta, în condițiile în care vecinii din Brazilia au cel mai mare număr de bolnavi după Statele Unite și peste 60.000 de morți, iar Argentina pare să fi ajuns, în sfârșit, în vârful curbei de infectări.
Uruguayul a închis granițele și școlile înainte ca virusul să lovească. Locuitorii de la frontiera cu Brazilia sunt testați periodic.
Echipe medicale mobile colindă orașele și-i vizitează pe cei bănuiți de infectare. Astfel, aceștia nu mai trebuie să iasă din case, riscând să-i contamineze și pe alții.
Carantina, un act de patriotism
Spre deosebire de multe alte țări, guvernul din Montevideo a sfătuit populația să stea în casă, dar nu a impus asta.
Așa se face că, în loc să fie o pedeapsă, carantina a devenit un act de patriotism.
Dr. Giovanni Escalante, Pan American Health Organization: ”La început am fost suprins să văd că populația răspunde bine, respectă măsurile și stă în case fără să le impunem asta”.
A ajutat mult faptul că țara are un sistem medical relativ performant și că densitatea urbană e mai redusă decât în țările din regiune.
Încă de la început, strategia s-a concentrat pe testare și identificarea persoanelor de contact. Și, cel puțin până acum, a dat rezultatul scontat.
”Tindem către zero. Suntem mulțumiți, dar situația încă s-ar putea schimba”.
Iar oficialii din Uruguay nu contenesc să le spună oamenilor că pericolul nu a trecut și că e posibilă oricând o răsturnare a situației.
Până una-alta, într-un ocean de eșecuri și disperare, Uruguay arată că nu este imposibil să ții virusul sub control.