Autoritățile încearcă să-i convingă pe romii din Târgu Jiu să poarte mască. ”Noi murim de foame cu coronavirus”

Dată publicare: 07-07-2020 08:03
Dată actualizare: 07-07-2020 09:58


”Purtaţi masca!” - asta le-au spus luni seară autoritățile din Târgu Jiu romilor din două cartiere ale orașului în care coronavirusul a început să se răspândească rapid.

 

O femeie a murit, 12 sunt infectate, iar la alte câteva existau suspiciuni serioase de contaminare.

Aşa că oficialitățile și liderii etniei au mers din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor să respecte regulile minime, ca să nu se îmbolnăvească și ei.

”- Venirăm pentru coronavirus.
- Lasă, frate, coronavirus, lăsați că noi murim de foame cu coronavirus, că nu mai putem să ieșim pe drum să ne câștigam pâinea”.

După cum se vede, nu toți romii au fost încântați să îi vadă pe liderii lor la poartă, cerându-le să folosească măștile de protecție.

Țineți copii în casă să nu mai aibă tangențe, nu mai beți apă unul după altul, masca, să nu umblați fară mască, obligatoriu distanța, cei care sunt bolnavi și nu ne anunță vor avea probleme cu legea”.

Localnic: ”Îmi este teamă, dar prieteni bolnavi încă nu cunoaștem”.

Localnică: Ne punem măști, mănuși, nu prea ieșim afară, nu prea avem tangență cu vecinii.
Reporter: Stați în casă?
Localnică: Da, la noi în curte”.

Inclusiv prefectul de Gorj a mers în mijlocul romilor pentru a se asigura că mesajul autorităților ajunge la cei care, până acum, par să îl fi ignorat.

Prefect: ”În primul rând să purtați mască, igiena mâinilor - am cumpărat și așa - e foarte bine”.

Cristinel Rujan, prefect de Gorj: Noi încercăm să le explicăm, să îi convingem că e foarte bine să facă acest lucru, mai ales în situația în care în comunitățile lor sunt cazuri de pozitivi.
Reporter: Nu vă e teamă de riscuri aici, medical?
Cristinel Rujan: Nu, pentru că respectăm măsurile și vorbim de la distanță”.

Romii spun că, de când cu pandemia, au renunțat complet la viața de dinainte.

 

”O mascaradă ieftină, de care mi-e scârbă”

 

Nu se mai țin petreceri, nu se mai țin din cauza virusului care s-a întâmplat și care e pe toată Europa și România, ce petreceri, nu mai ținem petreceri. I-a speriat pe oameni, i-a speriat pe toți, nu doar pe noi, nu contează că noi sau români, i-a speriat pe toți”.

Sunt și localnici care considera că autoritățile ar fi trebuit să facă astfel de acțiuni cu câteva săptămâni în urmă.

Sunt deja 25 - 30 de persoane infectate în cartier, nu se putea face asta înainte? A trebuit să se întâmple o nenorocire, să moară persoana, ca apoi să ne arătam, să vadă lumea la televizor uite domnule ce fac polițiștii din Târgu Jiu. Mi se pare o mascaradă ieftină de care mi-e scârbă, vă spun sincer”.

Nelu Pavel, lider al romilor din Târgu Jiu: ”Indiferent că suntem țigani, suntem români și boala nu ține cont de culoare sau etnie sau oameni, trebuie să prevenim. Poartă mască, da, sigur că da, ca și românii, care înțeleg, încercăm să îi informăm să respecte distanța să poarte masca”.

Astfel de acțiuni vor avea loc și în alte comunități de romi din județ, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri.

La nivelul județului Gorj, peste 60 de persoane sunt internate acum în spital din cauza infectării cu noul coronavirus, aproape dublu față de câte erau în perioada stării de urgență.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO