Membrii Hamas se ascund în subteran, iar prețul este plătit de civili. Zeci de prunci sunt victime ale bombardamentelor
Criza din Israel nu lasă prea multe opțiuni guvernului de la Ierusalim, în condițiile în care crezul sacru al armatei este: „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”.
O ofensivă terestră în Gaza pare iminentă, dar existența unui număr imens de ostatici în mâinile teroriștilor complică infinit lucrurile. Cât despre negocieri, perspectivele sunt firave. Pe de altă parte, civilii din Gaza sunt din nou la mijloc între răzbunarea Ierusalimului și îndârjirea anti-Israel a grupărilor islamiste. Bombardamentele israeliene s-au soldat până acum cu peste 500 de morți și 3.000 de răniți. În plus, vor rămâne fără alimente, apă și curent electric.
Un bărbat al cărui frate a fost ucis pe autostradă de teroriștii infiltrați sâmbătă dimineață în sudul Israelului își varsă furia pe soldații israelieni. Dă glas unei întrebări care bântuie milioane de israelieni, șocați profund după ce inamicii din Gaza au prins pe picior greșit armata pe care se bazau de zeci de ani.
Și luni, la peste 50 de ore de la asaltul năucitor al luptătorilor Hamas, soldații israelieni au purtat lupte îndârjite cu teroriștii în sudul țării.
Lt Col Richard Hecht, Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene: „Am securizat mai mult sau mai puțin toate comunitățile din jurul Fâșiei Gaza, mai există doar două mici focare de luptă. Analizăm și alte variante prin care ei se pot infiltra în Israel. Nu putem nega acest lucru, dar încercăm să ne asigurăm că granița noastră este securizată atât la sol, cât și pe mare”.
Chiar dacă la aceasta oră sudul țării este securizat, gruparea Hamas încă lansează sute de rachete spre centrul Israelului.
Au răsunat sirenele nu doar în Ashkelon ori Ashdod, ci și în Tel Aviv și Ierusalim, gonind populația în adăposturi și întețind isteria instalată cu trei zile în urmă.
Jurnalista CNN Clarissa Ward s-a aruncat la pământ, pe marginea șoselei, când sirenele au semnlat o nouă salvă de rachete lansate din Gaza.
Clarissa Ward, corespondent CNN: „Iertați-mă că vorbesc din poziția asta deloc elegantă, dar un baraj masiv de rachete tocmai a trecut nu departe de noi, a trebuit să ne adăpostim. Gaza e în acea direcție, se aud avioanele de luptă, dar și Domul de Fier interceptând o parte dintre aceste rachete. Veniserăm aici pentru că acesta este epicentrul, punctul de maxim impact al carnagiului comis de Hamas, pe aici au trecut teroriștii bariera de securitate”.
Domul de Fier, sistemul de aparare antiaeriană, neutralizează majoritatea covârșitoare a proiectilelor, însă câteva tot ajuns să provoace distrugeri și răniți în orașele israeliene.
În acest timp, armata israeliană își întețește riposta necruțătoare asupra obiectivelor Hamas din Fâșia Gaza.
Aviația israeliană a bombardat sistematic peste 1.200 de ținte, posturi de comandă, relee de comunicații, depozite de armament.
La fel ca în trecut, liderii teroriști se ascund în subteran, iar prețul teribil de sânge îl plătesc copiii, femeile și bătrânii. Între sutele de victime ale bombardamentelor israeliene sunt zeci de prunci.
Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Impunem un asediu total asupra Fâșiei Gaza: fără electricitate, fără mâncare, fără apă, fără combustibil. Totul va fi închis. Ne luptăm cu nişte animale şi acţionăm în consecinţă”.
Blocada israeliană asupra combustibilului și a bunurilor va spori suferința civililor. Spitalele din Gaza sunt copleșite, iar potrivit Națiunilor Unite, singura centrală electrică din Gaza ar urma sa rămâna fără combustibil în câteva zile.
Potrivit presei de la Ierusalim, lansarea unei ofensive terestre este iminentă.
Locuitorii din comunitățile învecinate cu Fâșia Gaza au primt instrucțiuni să-și părăsească locuințele și pleacă toți spre nord, la rude și prieteni. Coloane de tancuri și blindate se îndreaptă către sud și curg ordinele de mobilizare. Mulți însă s-au prezentat deja.
Lt. col. Richard Hecht, Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene: „Am reușit să mobilizăm 300.000 de rezerviști. Toată lumea vine să se înroleze. Armata este poporul și poporul este armata. Nu există nicio diferență, suntem o singură entitate”.
Civilii îi conduc pe soldați cu sentimente amestecate, de încurajare, dar și de teamă.
Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare din Israel: „Misiunea noastră este ca, la sfârșitul acestui război, Hamas să nu mai aibă capacitatea militară să amenințe civili israelieni. Și, în plus, să nici nu mai controleze Fâșia Gaza”.
Statele Unite au mutat portavionul USS Gerald R. Ford mai aproape de Israel și au confirmat că trimit arme și muniții. Asta după ce anul trecut americanii au transferat în Ucraina mare parte din stocurile ținute în Israel.