Aleksei Navalnîi, diagnosticat oficial cu o boală metabolică. Medicii ruși refuză transferul în străinătate

×
Codul embed a fost copiat

Medicii care îl îngrijesc pe liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, internat la reanimare după o presupusă otrăvire, refuză să-l transfere în străinătate din cauza stării sale „instabile”.

Anunțul a fost făcut vineri de apropiaţi ai lui Navalnîi, care denunţă o decizie ce-i "ameninţă viaţa", informează AFP.

"Medicul-şef a anunţat că Navalnîi nu este transportabil. Starea lui este instabilă", a anunţat purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş, pe Twitter, apreciind că ar fi "fatal ca el (Navalnîi) să fie lăsat la spitalul neechipat din Omsk, cu un diagnostic încă nestabilit".

Potrivit Kirei Iarmîş, doar decizia apropiaţilor lui Aleksei Navalnîi nu este suficientă pentru a demara transferul lui în străinătate, dacă medicii refuză.

Kremlinul a dat asigurări vineri, prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, că refuzul transferului lui Navalnîi în străinătate este o decizie ''pur medicală''. Peskov a mai spus că medici germani au sosit vineri în Rusia şi au fost invitaţi să se alăture medicilor ruşi care îl tratează pe Navalnîi.

Citește și
Aleksei Navalnîi
Kremlinul îi urează lui Aleksei Navalnîi "însănătoşire rapidă"

Aleksei Navalnîi a fost diagnosticat cu o boală metabolică de medicii de la spitalul din Omsk

 

Medicul-şef de la spitalul din Siberia unde este tratat opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi a declarat vineri că acesta a fost diagnosticat cu o boală metabolică a cărei cauză este glicemia scăzută, informează Reuters.

Doctorul Aleksandr Murahovski de la spitalul din Omsk unde este internat Navalnîi a mai spus că pe hainele şi degetele acestuia au fost găsite urme de substanţe chimice industriale.

Medic rus: Nu a fost descoperită nicio otravă în organismul lui Navalnîi

 

"Nicio otravă" nu a fost descoperită în organismul lui Aleksei Navalnîi, a anunţat vineri unul dintre medicii-şefi ai spitalului, precizând că starea lui este încă "instabilă", conform AFP.

"Până la această oră nicio otravă nu a fost identificată în sânge şi urină, nu sunt urme ale unei asemenea prezenţe", a spus Anatoli Kalinincenko, director-adjunct al spitalului de urgenţă nr.1 din Omsk, unde a fost internat opozantul rus.

"Nu credem că este vorba de o otrăvire", a continuat acesta.

Poliția ar fi confirmat existența unei substanțe nocive în corpul lui Navalnîi

 

Medicii ruși au declarat că există cinci diagnostice posibile în cazul opozantului rus și că rezultatele testelor vor fi disponibile în maxim două zile, conform Reuters.

De asemenea, medicii care îl tratează pe Navalnîi au refuzat să spună dacă este vorba de otrăvire.

Conform apropiaților lui Navalnîi, un oficial din poliție a confirmat că a fost detectată o substanță extrem de nocivă în corpul acestuia, care este periculoasă pentru toate persoanele din jur, așadar a fost nevoie ca medicii să poarte costume de protecție.

„Așteaptă ca toxinele să iasă și să nu mai fie detectate în corp”

 

Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi, a denunţat la rândul său o

"Ei aşteaptă ca toxinele să iasă şi să nu mai fie detectate în corp. Nu există nici diagnostic, nici analiză. Viaţa lui Aleksei este în mare pericol", a scris Volkov pe Twitter.

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei.

Opozantul a fost internat la spital, plasat la reanimare şi conectat la un aparat de ventilare pulmonară. Aliaţii lui s-au declarat convinşi că el a fost victima unei "otrăviri intenţionate".

Navalnîi trebuia să fie transferat la un spital din Germania

 

Franţa şi Germania s-au oferit joi să acorde "tot ajutorul medical", în timp ce un avion medical a fost închiriat în timpul nopţii de un ONG din Germania pentru a-l aduce mai târziu pe Aleksei Navalnîi. Potrivit Reuters, care citează date de monitorizare a traficului aerian, avionul a aterizat deja în Rusia.

"Este în mod clar mai sigur la bordul unui avion modern decât la spitalul din Omsk, transferaţi-l cât mai repede posibil", a pledat Volkov.

Aleksei Navalnîi, ale cărui articole ce denunţă corupţia în rândul elitelor ruse sunt intens distribuite pe reţelele sociale, a mai fost în trecut victima unor atacuri. Organizaţia şi susţinătorii săi fac în mod regulat obiectul unor presiuni şi proceduri în justiţie.

Preşedintele Consiliului European a discutat cu Vladimir Putin despre Aleksei Navalnîi

 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, într-o discuţie telefonică avută joi cu preşedintele rus Vladimir Putin, a informat vineri un oficial european de rang înalt, potrivit Reuters.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Navalnîi primește sprijin din Germania. Un avion medical se va deplasa către Rusia pentru a-l aduce la Berlin
Navalnîi primește sprijin din Germania. Un avion medical se va deplasa către Rusia pentru a-l aduce la Berlin

Un avion medical se va deplasa din Germania spre Rusia, pentru a-l transporta la Berlin pe opozantul Aleksei Navalnîi, care în prezent este în comă, a anunţat joi seară ONG-ul german care a închiriat aparatul de zbor

Kremlinul îi urează lui Aleksei Navalnîi
Kremlinul îi urează lui Aleksei Navalnîi "însănătoşire rapidă"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că îi urează "însănătoşire rapidă" opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP, conform Agerpres. 

Momentul în care Aleksei Navalnîi ar fi fost otrăvit, surprins în aeroport. FOTO
Momentul în care Aleksei Navalnîi ar fi fost otrăvit, surprins în aeroport. FOTO

Opozantul rus Aleksei Navalnîi se află la terapie intensivă, în stare gravă, după ce ar fi fost otrăvit, a anunțat purtătoarea sa de cuvânt.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.