Măsurile neobișnuite prin care statele lumii încearcă să combată pandemia de coronavirus

Dată publicare: 01-04-2020 11:04
Dată actualizare: 01-04-2020 11:21


Măsurile neobișnuite prin care țările încearcă să combată pandemia de coronavirus

Liderii statelor lumii au luat măsuri fără precedent pentru a combate pandemia de coronavirus, iar acestea variază de la măsuri extreme la măsuri relaxate și creative.

BBC a creat un top al măsurilor neobișnuite adoptate de statele lumii.

Panama

 

Panama, stat din America Centrală cu aproape 1.000 de cazuri confirmate, a anunțat măsuri stricte de carantină ce presupun separarea cetățenilor în funcție de gen, pentru a combate răspândirea coronavirusului.

Începând de miercuri, bărbații și femeile au voie să își părăsească locuința doar timp de două ore, în zile diferite. Nicio persoană nu va avea voie să iasă din casă duminica.

„Această carantină absolută are doar rolul de a vă salva viețile”, a declarat ministrul Securității, Juan Pino.

Columbia

 

În mai multe orașe columbiene, oamenii au voie să iasă din casă în funcție de numărul lor de identificare național (n.red. similar cu seria buletinului).

De exemplu, locuitorii orașului Barrancabermeja ai căror număr de identificare se termină în 0, 7 sau 4 au voie să iasă din casă lunea, iar cei al căror număr de identificare se termină în 1, 8 sau 5 pot ieși marțea.

Bolivia a propus o abordare similară, dar decizia nu a fost momentan luată.

Serbia

 

Inițial, autoritățile sârbe au introdus „ora de plimbat câinii”, între 20:00 și 21:00. Această măsură a fost apoi abandonată, spre nemulțumirea posesorilor de câini.

Veterinarii au contestat de asemenea renunțarea la această oră, motivând că vor apărea probleme în rândul câinilor cu deficiențe urinare și condițiile de igienă de bază din casele oamenilor vor fi în pericol.

Belarus

 

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a stârnit multe nemulțumiri în urma deciziilor luate pentru combaterea coronavirusului.

Liderul a râs în momentul în care specialiștii i-au sugerat să ia primele măsuri, deoarece nu a văzut virusul „să zboare în zonă”.

De asemena, în timpul unui meci de hockey, i-a spus unui reporter că mulțimea adunată pe patinoar nu reprezintă o problemă deoarece frigul va împiedica transmiterea virusului.

„Nu sunt viruși aici. Nu i-ați văzut să zboare în zonă, nu? Nici eu nu i-am văzut. Acesta e un frigider. Sportul, gheața mai ales, acest frigider, este cel mai bun leac antiviral”, a spus Lukașenko.

Bineînțeles, nu există dovezi că virusul nu se răspândește în spații reci și nici nu poate fi văzut cu ochiul liber, cum a insinuat președintele.

Președintele a mai spus că pe lista măsurilor de combatere a coronavirusului sunt băutul de vodka și vizite la saună, lucruri demontate de specialiști.

Comparativ cu restul țărilor europene, Belarusul nu a impus nicio restricție asupra evenimentelor sportive.

Suedia

Suedia a abordat o atitudine relaxată în ceea ce privește impunerea de restricții de circulație, contrar abordărilor altor state din Europa, deși are aproape 4.500 de cazuri confirmate.

Guvernul speră că oamenii vor acționa sensibil și vor face ce trebuie în această perioadă.

Adunările de peste 50 de persoane au fost interzise începând de duminică, dar școlile au rămas deschise pentru copiii sub 16 ani.

Restaurantele și cafenelele au rămas deschise, iar socializarea cetățenilor se desfășoară încă în condiții normale.

Această strategie a generat controverse atât la nivel național cât și internațional, dar doar în timp se va vedea dacă abordarea Suediei va face mai mult rău decât bine.

Sursa: BBC


VIDEO PROTVPLUS.RO