Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 1 aprilie. 727 de oameni au murit miercuri în Italia
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 1 aprilie. Sunt aproape 890.000 de cazuri de infectare cu coronavirus la nivel global și mai mult de 44.000 de decese. 30.000, doar în Europa.
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 1 aprilie
UPDATE 22:00 În Franţa, 509 persoane au murit în ultimele 24 de ore
Franţa a depăşit miercuri pragul de 4.000 de decese din cauza coronavirusului în spitale, cu 4.032 de victime înregistrate după o lună, dintre care 509 în cursul ultimelor 24 de ore, cel mai mare număr, a anunţat directorul general al Departamentului pentru Sănătate Jérôme Salomon.
În total, 24.639 de persoane sunt spitalizate, cu 1.882 mai mult decât marţi.
UPDATE 21:15 Aproape 750 de decese în 24 de ore în Statele Unite
UPDATE 20:35 Serviciile secrete americane susţin că Beijingul a ascuns numărul de cazuri de Sars-CoV-2
Concluziile unui raport clasificat al serviciilor secrete au fost dezvăluite pentru Bloomberg de trei oficiali anonimi, care nu au dorit să detalieze conţinutul lui.
Ei spun că ascunderea de către China a informaţiilor a fost deliberată şi raportul a fost primit de Casa Albă săptămâna trecută.
Deşi epidemia a izbucnit în provincia Hubei din China la sfârşitul lui 2019, autorităţile de la Beijing au anunţat doar 82.361 de cazuri din cauza virusului şi 3.300 de decese.
UPDATE 20:10 Merkel prelungeşte măsurile de distanţare socială în Germania până cel puţin la 19 aprilie
Merkel a apreciat că prima economie europeană este departe de a-şi fi atins obiectivele în cadrul luptei împotriva noului coronavirus în criza sanitară în curs.
În total, 67.366 de persoane au fost contaminate cu noul coronavirus, iar 732 au murit, a anunţat miercuri Institutul Robert Koch (RKI) de boli infecţioase.
UPDATE 20:00 :Italia are miercuri mai puţine decese decât marţi, însă a crescut numărul cazurilor noi
Numărul deceselor cauzate de pandemia de coronavirus a crescut cu 727 în Italia, ajungând la 13.155, a anunţat miercuri Agenţia de Protecţie Civilă, majorarea fiind semnificativ mai mică decât cea înregistrată marţi, potrivit Reuters, care precizează de asemenea că este cel mai redus bilanţ pentru o zi de la 26 martie.
Totuşi, numărul de noi cazuri a crescut mai puternic decât în urmă cu o zi, majorându-se cu 4.782, faţă de 4.053, ceea ce ridică la 110.574 totalul infecţiilor de la descoperirea pandemiei la 21 februarie.
În Lombardia, epicentrul pandemiei, rata deceselor şi a cazurilor de infectare a crescut faţă de marţi, inversând un trend recent.
Dintre toate persoanele infectate de la început la nivel naţional, 16.847 se recuperaseră complet până miercuri, comparativ cu 15.729 cu o zi în urmă. La terapie intensivă se află 4.035 de persoane, în creştere faţă de bilanţul anterior, de 4.023.
UPDATE 17.50 Au murit încă cinci români din străinătate, infectaţi cu noul coronavirus
Potrivit GCS, până în prezent 196 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 105 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franţa, 7 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia şi câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia şi SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment 24 de cetăţeni români aflaţi în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franţa, 4 în Marea Britanie, 4 în Spania şi unul în Germania, au decedat.
UPDATE 17.40 Primele semne ale epidemiei în Bergamo au apărut în ianuarie
Italia a înregistrat încă 837 de decese de la ultima raportare, mai multe ca în ziua anterioară, dar cazurile nou confirmate au rămas în scădere. În toată ţara s-a păstrat un minut de reculegere în memoria celor decedaţi, iar steagurile au fost coborâte în bernă.
Şeful ordinului medicilor din Bergamo susţine că primele semne ale epidemiei ar fi apărut încă din ianuarie în regiune.
Guido Marinoni, președinteleordinului medicilor din Bergamo: „Senzaţia tuturor celor care lucrează în teritoriu e că, în ianuarie, cazurile de pneumonie au fost mai numeroase decât de obicei. Acum, că ştim ce s-a întâmplat, cânt am văzut că pacienţii cu pneumonie sunt mai mulţi... nu ar fi trebuit să trecem peste asta aşa uşor.”
UPDATE 17:35 Au fost raportate 563 de noi decese în Marea Britanie
Numărul persoanelor infectate cu coronavirus care şi-au pierdut viaţa a crescut cu 563 în Marea Britanie, ajungând la un total de 2.352 la 31 martie, ora 16.00 GMT, a anunţat miercuri guvernul de la Londra, citat de Reuters şi AFP.
Numărul cazurilor confirmate de infectări era miercuri, la ora 08.00 GMT, de 29.474, în creştere de la cele 25.150 înregistrate cu o zi în urmă.
Marea Britanie şi-a propus să ajungă, până la jumătatea lunii aprilie, să testeze 25.000 de persoane pe zi pentru coronavirus, dublând practic numărul de teste zilnice pe care le face în prezent, conform declaraţiilor lui Robert Jenrick, ministrul pentru locuinţe, comunităţi şi guvernare locală.
UPDATE 13:40 - Iranul anunţă încă 138 de decese şi un bilanţ total de 3.036 de morţi
Iranul a anunţat miercuri 138 de noi decese în ultimele 24 de ore din cauza infectării cu noul coronavirus, bilanţul total al victimelor ajungând la 3.036 în Republica Islamică, a declarat la televiziunea de stat Kianush Jahanpur, purtător de cuvânt al Ministerului iranian al Sănătăţii, relatează Reuters.
El a precizat totodată că în ţară au fost înregistrate 47.593 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
"Am avut 2.987 de noi cazuri de infectare în ultimele 24 de ore, în timp ce 15.473 de persoane cu COVID-19 s-au vindecat", a mai spus Jahanpur.
UPDATE 13:20 - Spania a depăşit 100.000 de cazuri de infectare şi raportează încă 864 de decese în 24 de ore
Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus din Spania a depăşit 100.000 miercuri, în timp ce numărul deceselor din această cauză raportate în ultimele 24 de ore a atins un nou record, 864, conform Ministerului Sănătăţii de la Madrid, transmite Reuters.
Numărul de cazuri a crescut miercuri la 102.136, de la 94.417 înregistrate marţi.
Numărul total al deceselor a ajuns miercuri la 9.053, de la 8.189 câte se înregistrau marţi.
Numărul total de decese înregistrate în interval de o singură zi a atins un nou record - 864, dar această creştere a fost mai mică din punct de vedere statistic decât cele înregistrate în zilele anterioare.
UPDATE 13:10 - Japonia "nu poate" impune izolarea în pofida creşterii numărului de infecţii cu COVID-19
Premierul nipon Shinzo Abe a declarat miercuri că Japonia "nu poate" decide închiderea completă a ţării, în pofida creşterii numărului de infecţii confirmate cu noul coronavirus, transmite dpa.
„Dacă sunt întrebat dacă putem impune izolarea aşa cum a făcut Franţa, (răspunsul meu este că) nu putem”, a susţinut Abe în faţa unei comisii a camerei superioare a legislativului nipon.
Această declaraţie vine la o zi după ce numărul de noi cazuri de infecţie cu coronavirus descoperite în interval de 24 de ore a ajuns la 240 - un nou record pentru această ţară. 78 dintre aceste noi cazuri au fost identificate la Tokyo. Numărul total al cazurilor confirmate de infecţie în Japonia a ajuns la 2.971.
Creşterea accentuată de noi cazuri i-a determinat pe unii parlamentari şi experţi medicali să-i solicite lui Shinzo Abe să declare stare de urgenţă.
UPDATE 12:40 - Turcia trimite materiale medicale în Italia şi Spania
Turcia a expediat miercuri transporturi de materiale medicale către Spania şi Italia, cele două ţări europene cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus, transmite AFP.
Un avion militar de transport, încărcat cu combinezoane de protecţie, măşti şi gel hidroalcoolic a decolat de la Ankara spre Spania, de unde va zbura spre Italia, conform unui comunicat al Ministerului turc al Apărării.
Acțiunea autorităţilor de la Ankara se produce într-o perioadă în care însăşi Turcia se confruntă din ce în ce mai mult cu pandemia de COVID-19.
Turcia a înregistrat oficial 13.500 de cazuri, dintre care 2.700 doar în cursul zilei de marţi. În total 214 persoane au decedat, dintre care 46 în cursul zilei de marţi, conform Ministerului Sănătăţii de la Ankara.
UPDATE 12:00 - Marea Britanie vizează testarea a 25.000 de persoane pe zi de la jumătatea lunii aprilie
Marea Britanie şi-a propus să ajungă, până la jumătatea lunii aprilie, să testeze 25.000 de persoane pe zi pentru coronavirus, dublând practic numărul de teste zilnice pe care le face în prezent, conform declaraţiilor lui Robert Jenrick, ministrul pentru locuinţe, comunităţi şi guvernare locală, transmite miercuri Reuters.
Regatul Unit începe să testeze personalul medical, pe lângă pacienţii din spitale, însă criticii au avertizat că nu sunt luate măsuri pentru a se testa mai repede, cât mai multe persoane.
"Acum avem capacitatea de a testa 12.750 de persoane în fiecare zi. Conform sfaturilor medicilor, ne-am concentrat asupra persoanelor în stare critică", a menționat Jenrick.
UPDATE 11:50 - Rusia a trimis un avion militar cu ajutoare în SUA
Un avion militar de transport cu ajutoare pentru Statele Unite a decolat miercuri dimineaţa de pe un aeroport de lângă Moscova, informează Reuters.
Rusia a trimis în SUA echipament şi măşti pentru protecţia împotriva coronavirusului, a relatat televiziunea de stat rusă; postul Rossia 24 a prezentat imagini de la decolarea aeronavei militare. Afară era încă întuneric, dar s-a putut vedea cala avionului plină cu cutii de carton şi alte colete.
Preşedintele rus Vladimir Putin a oferit ajutorul luni, într-o convorbire telefonică cu omologul său american, Donald Trump, în care s-a discutat despre modalităţile cele mai bune de a reacţiona la epidemia de COVID-19.
UPDATE 11:40 - Vietnamul declară epidemie de COVID-19 la nivel naţional
Premierul vietnamez Nguyen Xuan Phuc a semnat miercuri un decret pentru a declara epidemie de coronavirus la nivel naţional, relatează Xinhua.
COVID-19 se răspândeşte la nivel naţional, fiind clasificată ca o boală contagioasă Clasa A şi definită ca un grup de „infecţii extrem de periculoase, care se pot transmite foarte rapid şi se pot răspândi pe scară largă cu rate mari de mortalitate”, potrivit premierului.
Decretul a fost semnat după ce în Vietnam au fost înregistrate miercuri 212 cazuri de COVID-19.
UPDATE 9:30 - Secretar general ONU: Această criză este cea mai gravă de la al Doilea Război Mondial
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat marţi că planeta nu reuşeşte să lupte coordonat împotriva coronavirusului şi a lansat un plan pentru uşurarea impactului socio-economic al pandemiei, transmite miercuri dpa.
„Este cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat şeful ONU, aducând argumentele că boala reprezintă o ameninţare pentru fiecare dintre noi şi va aduce cu ea o recesiune economică cum nu a mai existat în trecutul recent.
„Suntem încă prea departe de locul unde ar fi trebuit să fim pentru a lupta eficient împotriva COVID-19 în întreaga lume şi pentru a putea ataca impactul negativ asupra economiei globale şi asupra societăţilor globale”, a spus el.
El a subliniat că toate ţările trebuie să urmeze îndrumările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a suprima acest virus, observând că s-a înregistrat „tendinţa ca fiecare să meargă pe drumul său”.
El a anunţat că ONU a înfiinţat „un nou fond de încredere în cadrul unui multiparteneriat pentru răspuns şi refacere după criza COVID-19 pentru susţinerea ţărilor cu venituri mici şi mijlocii să facă faţă urgenţei şi să-şi revină apoi după şocul economic”.
UPDATE 9:20 - În China a început raportarea cazurilor asimptomatice de infectare cu coronavirus
Autorităţile sanitare din China au început miercuri să raporteze cazurile asimptomatice de infectare cu coronavirus, în efortul de a linişti temerile publicului că unii oameni ar putea răspândi în continuare virusul fără să ştie că sunt infectaţi, relatează Reuters.
China a reuşit să preia controlul asupra epidemiei şi a început să relaxeze restricţiile de deplasare în focare, dar există preocuparea că ridicarea restricţiilor va face ca mii de persoane infectate să-şi reia viaţa obişnuită fără să ştie că sunt purtători ai virusului, pentru că nu au simptome şi nu au fost testate.
Până acum numărul cazurilor asimptomatice cunoscute a fost ţinut secret, nefiind inclus în datele oficiale, dar potrivit cotidianului South China Morning Post, care citează documente oficiale nepublicate, ar fi vorba de peste 40.000.
În efortul de a risipi îngrijorarea opiniei publice faţă de posibile cazuri ascunse de infectare, guvernul a ordonat săptămâna aceasta autorităţilor sanitare să se concentreze pe depistarea cazurilor asimptomatice şi să facă publice datele.
În China au fost înregistrate de la începutul epidemiei peste 81.000 de cazuri de contaminare şi 3.305 decese.
UPDATE 8:50 - Un vas de croazieră cu 383 de pasageri, în carantină în portul grec Pireu
Un vas de croazieră cu 383 de persoane la bord, care venea dinspre Turcia cu destinaţia Spania şi care făcea o escală în portul Pireu, lângă Atena, a fost plasat în carantină după ce în jur de 20 de pasageri au fost testaţi pozitivi pentru noul tip de coronavirus, a anunţat marţi poliţia portuară, potrivit AFP.
Sosit pe 22 martie în Pireu, pachebotul Eleftherios Venizelos, ce aparţine unei societăţi maritime greceşti, „nu şi-a putut continua itinerariul spre Spania, unde situaţia legată de noul coronavirus este gravă”, a declarat o responsabilă a biroului de presă al poliţiei portuare.
În jur de 20 de pasageri au fost testaţi pozitivi pentru COVID-19 şi pachebotul trebuie să rămână în portul Pireu, potrivit aceleiaşi surse.
Printre cei 383 de pasageri, inclusiv echipajul, se numără 33 de greci, potrivit pazei de coastă care nu a oferit deocamdată mai multe informaţii cu privire la naţionalitatea altor pasageri.
Grecia a înregistrat până acum 47 de decese şi 1.212 de cazuri de COVID-19, la o populaţie de aproape 11 milioane de locuitori.
UPDATE 8:40 - Primele semne ale epidemiei ar fi apărut în Italia încă din ianuarie
În Italia s-a păstrat un minut de reculegere în memoria celor decedaţi, iar steagurile au fost coborâte în bernă.
Şeful ordinului medicilor din Bergamo susţine că primele semne ale epidemiei ar fi apărut încă din ianuarie în regiune.
Guido Marinoni, președintele Ordinului Medicilor din Bergamo: „Senzaţia tuturor celor care lucrează în teritoriu e că, în ianuarie, cazurile de pneumonie au fost mai numeroase decât de obicei. Acum, că ştim ce s-a întâmplat, când am văzut că pacienţii cu pneumonie sunt mai mulţi nu ar fi trebuit să trecem peste asta aşa uşor.”
UPDATE 8:30 - Mărturiile unei asistente medicale din Republica Moldova care lucrează în Marea Britanie
Marea Britanie este tot pe panta ascendentă a răspândirii virusului. Spitalele sunt copleșite, după cum o dovedește și mărturia tulburătoare a unei tinere asistente din Republica Moldova.
Tatiana Matei, asistentă la Royal London Hospital: „Pacienții vin și vin și vin. Secția noastră este plină în acest moment. Tratăm câte patru în aceeași încăpere, același salon, pentru că deja sunt pozitivi și nu are rost să-i izolăm pe fiecare separat, dar pacienții doar suspecți sunt tratați în camere separate și se face testul de trei ori ca să fim siguri că pacientul este pozitiv. Există o problemă care nu este de astăzi în sistemul medical din UK, lipsa de cadre medicale. Avem paturi dar nu avem cadre medicale.”
Tatiana Matei a absolvit studii medicale la Londra și lucrează de cinci ani la Royal London Hospital, care deține cel mai mare centru de Triaje, Resuscitare și Urgențe.
UPDATE 8:25 - Oficialii spanioli spun că nu mai sunt paturi libere în spitale
Scott McLean, CNN Madrid: „Unul din principalele sindicate care reprezintă personalul medical afirmă că unii dintre membrii săi refuză să lucreze la spitalul de campanie amenajat în centrul de conferinţe din Madrid, pentru că oamenii nu respectă distanţa de un metru, iar materialele şi personalul sunt total insuficiente.”
UPDATE 8:20 - De ce nu ar fi bună carantinarea capitalei Suediei
Suedia se află pe o pantă ascendentă, cu peste 4.400 de cazuri în total.
Un medic epidemiolog crede însă că introducerea carantinei în capitala Stockholm nu ar fi o idee tocmai bună.
Anders Tegnell, epidemiologist: „Ar fi foarte complicat și ar avea multe efecte negative și doar câteva efecte pozitive, discutabile. Nu există un alt loc, în afară de China, unde să fie pusă o suprafață atât de mare în carantină, și, în mod special, nu o capitală de țară care este inima tuturor lucrurilor. Efectele acestei acțiuni ar fi pe termen lung.”
UPDATE 8:10 - Sistemul medical din Germania funcționează, în pofida numărului mare de îmbolnăviri
Numărul de cazuri confirmate de coronavirus în Germania a ajuns la 67.366, iar cel al deceselor la 732, a anunţat miercuri dimineaţă Institutul Robert Koch (RKI), după ce în ultimele 24 ore au fost testaţi pozitivi încă 5.453 pacienţi, transmite Reuters.
De marţi dimineaţă până miercuri dimineaţă în Germania au mai decedat 149 de persoane din cauza infectării cu noul coronavirus.
Germania a înregistrat marți mai multe cazuri noi decât Italia, dar autorităţile spun că sistemul medical funcţionează.
Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: „Avem disponibile în acest moment 45% din paturile de la Terapie Intensivă, ceea ce înseamnă că sunt gata să primească bolnavi de COVID-19 care sunt în stare mai gravă.”
UPDATE 8:00 - Povestea unei tinere a cărei mamă a murit din cauza coronavirusului
Unul dintre cele mai tragice aspecte ale acestei boli este că oamenii mor singuri, fără alinarea unui apropiat.
Michelle Bennett, fiica unei paciente decedate: „Asistenta medicală, Tatiana, m-a sunat la zece noaptea şi mi-a spus: "Mama ta respiră din ce în ce mai greu. Probabil că n-o mai duce mult." I-am spus Tatianei: "Poţi s-o ţii de mână, să-i mângîi creştetul... Să îşi imagineze că eu sunt lângă ea, că nu e singură...". Am rugat-o să stea cu ea până la sfârşit...”
Michelle a fost nevoită să-şi ia adio de la mama ei de la distanţă.
Michelle Bennett, fiica unei paciente decedate: „După 10 minute, am primit un apel video pe Face Time iar ea a ţinut telefonul în faţa ochilor mamei... Şi eu am putut să-i spun mamei cât de mult o iubesc şi că o să-mi lipsească.”
Cât despre americanii care încearcă să-şi trăiască viaţa mai departe... epidemia le-a afectat şi lor existenţa.
Brian Todd, corespondent CNN: „La camera de urgență a scăzut numărul pacienților care solicitau un tratament pentru alte afecțiuni în afară de coronavirus. În ultimele săptămâni a văzut tot mult mai puține persoane care cereau un tratament pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. El spune că toți se tem că se vor infecta cu coronavirus.”
Într-un elan de solidaritate, multe companii, mici și mari, și-au ajustat liniile de producție ca să fabrice măști, viziere ori ventilatoare. Altele au adoptat sloganul zilei: "Stați acasă!", publicând versiuni modificate prin spațierea caracterelor ale unor logo-uri celebre în toate colțurile lumii.
UPDATE 7:50 - Cadrele medicale din SUA duc o luptă grea împotriva coronavirusului
În fiecare minut, cadrele medicale din Statele Unite duc o luptă intensă cu temutul virus. Mai au câteva zile până când vor rămâne fără ventilatoare, măști și alte echipamente de protecție. Pacienții infectați abia dacă mai au loc în spitale. Lipsa spațiului este o problemă copleșitoare.
Medic: „Trebuie să-i aliniem unul după altul, pat lângă pat. Încercăm să îi intubăm oriunde este posibil ca să salvăm viețile oamenilor.”
Asistentă medicală: „Sunt pacienți pe toate coridoarele spitalului și li se administrează oxigen. Dar și rezervele de oxigen sunt tot mai reduse. Camerele sunt pline, personalul medical este în minoritate. Doctorii se îmbolnăvesc și ei.”
Ventilatoarele sunt vitale pentru pacienţii care suferă de COVID-19.
Wettasinghe, medic: „Gândiți-vă că plămânii voștri sunt plini de lichid. E ca și cum te-ai îneca. Când ajungi în acel punct în care simți că te îneci, ai nevoie de un ventilator pentru a rămâne în viață. Dar acum rămânem fără acest echipament vital pentru oameni.”
Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, spune că a devenit aproape imposibil să achiziţioneze ventilatoarele atât de necesare pentru pacienţii aflaţi în stare gravă.
Fratele guvernatorului, realizatorul CNN Chris Cuomo, a fost confirmat recent cu noul coronavirus, dar se tratează la domiciliu, de unde va continua să modereze talkshow-ul.
Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: „Avem 50 de state care concurează să cumpere acelaşi aparat. Ajungem să licităm unii împotriva altora şi ne trezim că ne sună companiile să ne spună că uite, California a supralicitat. E ca şi când am fi pe eBay cu 50 de alte state, toţi licitând pentru un ventilator.”
Autorităţile sunt nevoite să improvizeze. Într-un spital din Virginia, de exemplu, mai multe unităţi de primire au fost ridicate în parcare. Medicii au adus aparate portabile pentru radiografii, tuburi de oxigen, iar scaunele extensibile care erau de obicei în sala de așteptare a spitalului sunt folosite că paturi pentru pacienţi.
UPDATE 7:40 - Speciațiștii se așteaptă la 100.000 de morți în SUA
După săptămâni întregi cu declarații contradictorii, președintele Donald Trump a spus marți seară, cu subiect și predicat, că urmează două săptămâni extrem de dificile pentru Statele Unite.
Donald Trump: „Suntem în război cu un virus mortal. Vreau ca fiecare american să fie pregătit pentru zilele grele care urmează. Ne aşteaptă două săptămâni foarte dificile.”
Specialișții imunologi se așteaptă la aproximativ 100.000 de morți.
UPDATE 7:30 - 865 de morţi în SUA într-o zi, un record
Noul coronavirus a ucis un număr record de 865 de persoane în Statele Unite în termen de 24 de ore, potrivit bilanţului anunţat marţi seară de Universitatea Johns Hopkins, scrie AFP.
Această creştere spectaculoasă a ridicat la 3.873 de decese bilanţul total de la debutul pandemiei.
Statele Unite sunt de departe ţara cu cel mai mare număr de cazuri înregistrate (188.172), cu 24.743 mai multe într-o zi, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins, actualizate încontinuu.
Recordul numărului de morţi în 24 de ore a fost observat la 27 martie în Italia (969 decese).
Numărul persoanelor care au murit din cauza noului coronavirus în Statele Unite este mai mare decât al celor din China, epicentrul pandemiei, potrivit bilanţului oficial prezentat de China şi celui al Universităţii Johns Hopkins
UPDATE 7:20 - Obama dă de înţeles că Trump a „respins avertismentele” asupra riscului unei pandemii
Fostul preşedinte american Barack Obama a lăsat marţi să se înţeleagă că succesorul său, Donald Trump, a „respins avertismentele” privind riscurile unei pandemii de coronavirus şi l-a acuzat că neagă efectele schimbărilor climatice, conform AFP.
„Cu toţii am putut vedea consecinţele mult prea îngrozitoare provocate de cei care au respins avertismentele cu privire la o pandemie. Nu ne putem permite să suportăm alte consecinţe cauzate de cei care neagă schimbările climatice. Fiecare dintre noi, în special cei tineri, trebuie să pretindă mai mult din partea liderilor noştri la toate nivelurile şi să voteze la toamnă”, a scris pe Twitter fostul preşedinte democrat.
El a reacţionat la un articol anunţând că administraţia Trump a anulat normele cele mai exigente privind emisiile de gaze cu efect de seră de către autovehicule pe care le-a aprobat în 2012, când se afla la Casa Albă.
Ales în noiembrie 2016, Donald Trump a anunţat în iunie 2017 că retrage Statele Unite din Acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice.
We've seen all too terribly the consequences of those who denied warnings of a pandemic. We can't afford any more consequences of climate denial. All of us, especially young people, have to demand better of our government at every level and vote this fall. https://t.co/K8Ucu7iVDK
— Barack Obama (@BarackObama) March 31, 2020
UPDATE 7:10 - Guvernul Thailandei a emis un avertisment împotriva glumelor de 1 Aprilie despre coronavirus
Guvernul Thailandei a emis marţi un avertisment oficial conform căruia glumele de 1 Aprilie ce vizează noul coronavirus sunt pedepsite prin lege şi atrag după sine o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, informează DPA.
"Persoane din lumea întreagă suferă din cauza pandemiei de COVID-19 şi acesta este un motiv suficient de puternic pentru ca oamenii să fie mai prudenţi şi să nu se folosească de acest lucru pentru a face farse sau glume", a scris pe Twitter Departamentul de Relaţii Publice al Guvernului de la Bangkok.
Guvernul thailandez a decretat marţi starea de urgenţă, care va rămâne în vigoare cel puţin până în data de 30 aprilie, în contextul în care această ţară asiatică încearcă să oprească răspândirea noului coronavirus.
Thailanda a raportat marţi 127 de cazuri noi de contaminare cu noul coronavirus, iar bilanţul a ajuns în această ţară la 1.651 de cazuri confirmate şi 10 decese.
People around the world are suffering from #Covid19 outbreak, and that's reason enough why people should be more considerate and not use this as a prank or a joke. pic.twitter.com/DvF5A1WOv6
— PR Thai Government (@prdthailand) March 31, 2020
UPDATE 7:00 - Olanda prelungeşte măsurile de închidere a şcolilor şi localurilor publice până la sfârşitul lunii
Olanda a prelungit marţi cel puţin până la 28 aprilie măsurile de închidere a şcolilor, restaurantelor şi barurilor în cadrul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, notează AFP.
Până în prezent, pandemia a făcut 1.039 de morţi în ţară, pentru cele peste 13.000 de persoane detectate ca infectate.
„Nu veţi fi surprinşi că am decis o prelungire a măsurilor până la 28 aprilie”, a declarat premierul Mark Rutte.
Guvernul olandez a decis în urmă cu două săptămâni închiderea localurilor publice, printre care faimoasele "coffee shop"-uri unde este posibil să cumperi şi să consumi cannabis, precum şi sex-cluburile şi casele de toleranţă.
Ulterior, a hotărât să autorizeze vânzarea de cannabis pentru acasă, de teama de a nu lăsa locul comerţului ilegal.
Autorităţile olandeze nu au impus, totuşi, izolarea la domiciliu care este în vigoare în prezent în Italia, Spania, Franţa şi Belgia.
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Etichete: coronavirus, live update, lume, 1 aprilie,
Dată publicare:
01-04-2020 13:49