Avertismentul lui Putin pentru Zelenski: „Ar fi Srebrenica, pur şi simplu”

Ultima actualizare: 10-12-2019 20:45

Ucraina și Rusia au căzut de acord pentru aplicarea unui acord complet de încetare a focului, până la sfârșitul anului, în regiunile separatiste din est.

De asemenea, au convenit să facă un schimb de prizonieri, în următoarele 20 de zile. Președintele rus, Vladimir Putin, și cel ucrainean Volodimir Zelenski, s-au aflat ieri, pentru prima dată, față în față, pe teren neutru, la Paris, iar convorbirile lor au fost mediate, de președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Dincolo de încetarea focului și schimbul de prizonieri, Putin și Zelenski, nu s-au înțeles însă în privința unor chestiuni esențiale, pentru stabilitatea în regiune: cum ar fi alegeri democratice, în regiunile separatiste, Donețk și Luhansk, sau controlul granițelor între Ucraina, și așa-numitele republici rebele din est. Totuși, cei doi președinți au stabilit să se întâlnească din nou, peste patru luni.

Putin cere amnistie pentru separatiști

 

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei ar putea deveni ţintele forţelor guvernamentale de la Kiev dacă acestea vor primi controlul total al frontierei dintre regiunile respective şi Rusia.

Vorbind la o zi după prima sa întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, desfăşurată la Paris, Vladimir Putin a adus în discuţie masacrul din 1995 de la Srebrenica, din timpul războiului din Bosnia, transmite Reuters.

Potrivit liderului rus, este necesară acordarea unei amnistii pentru locuitorii regiunilor Doneţk şi Lugansk înaintea oricărei predări a controlului frontierei.

'Legea amnistiei încă nu a trecut. În timp ce partea ucraineană continuă să insiste: ''Daţi-ne ocazia să închidem graniţa folosind trupele noastre''. Dar îmi pot imagina ce s-ar întâmpla pe urmă', a spus preşedintele rus, potrivit Agerpres.

'Ar fi Srebrenica, pur şi simplu', a adăugat el, făcând referire la masacrul în care forţele sârbe bosniace au ucis în jur de 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în enclava Srebrenica în iulie 1995.

Conflictul dintre Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, început în urmă cu peste cinci ani, a făcut peste 13.000 de morţi şi a declanşat cea mai gravă criza în relaţia Moscovei cu Occidentul de la sfârşitul Războiului Rece.

Cu ocazia summitului de la Paris, Putin şi Zelenski au convenit asupra unui schimb între toţi prizonierii din conflict, dar rămân în suspensie numeroase probleme legate de viitorul statut al regiunii.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO