Mărturiile pilotului elicopterului cu care a evadat deținutul francez Faid: „Mi-au amenințat familia”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 06 Iulie 2018 11:33
Categorie: Internaţional
Evadare

Stéphane Buy a fost bătut, amenințat și forțat să piloteze elicopterul cu care deținutul Rédoine Faïd a evadat din penitenciarul Seine-et-Marne.

Pilotul a povestit, pentru The Guardian, cum a fost luat ostatic și obligat să-l ajute pe Faid să evadeze. Stéphane a fost contactat pentru a oferi o lecție de zbor unor bărbați, iar în momentul în care s-a prezentat pentru curs a fost bătut până la inconștiență de doi indivizi mascați și înarmați.

„A fost a doua sau a treia oară când i-am întâlnit. Participaseră la un curs de inițiere. Credeam că cei doi sunt tată și fiu și își doresc să facă aceste lecții de zbor împreună. A fost un curs ca oricare altul”, a declarat pilotul experimentat cu peste 3.000 de ore de zbor.

Buy a mai adăugat că cei doi bărbați s-au prezentat, sâmbătă, la lecția solicitată pe aerodromul din Lognes. Însă, în momentul în care a ajuns lângă aparatul de zbor, băbatul a fost lovit și amenințat.

„În acel moment, totul s-a schimbat. Au început să mă amenințe cu armele. Mi-au ordonat să decolez, în ciuda avertismentelor mele privind lipsa combustibilului. M-au făcut să cred că familia mea va fi în pericol dacă nu le urmez indicațiile”.

Buy a spus că coșmarul său a început cu adevărat. după ce aparatul de zbor a refuzat să repornească.

"În acel moment, oamenii au devenit foarte supărați. Dintr-o dată au început să mă lovească și mai tare cu armele pe care le aveau la ei. Ei au continuat să strige "pornește-l, pornește-l", dar nu am putut face nimic.

Am sugerat să ieșim și să încercăm să rezolvăm problema din cutia electro-mecanică din exterior. Au devenit din ce în ce mai agresivi. M-au lovit în zona capului și am căzut la pământ, inconștient.”

Bărbatul a mai povestit că în momentul în care a ajuns în zona penitenciarului din apropierea Parisului, indiviii care l-au luat ostatic i-au ordonat să aterizeze în curtea închisorii.

"Am aterizat într-o curte triunghiulară pe o bucată de gazon. A fost o mișcare precisă, dar în care sunt specializat. Este ceea ce-mi învăț studenții. Mi sa spus atunci să țin elicopterul aproape de pământ și să aștept. Nu am înțeles de ce”.

În timp ce pilotul maneva elicopterul, cei trei indivizi au tăiat o ușă a închisorii, folosind un polizor, și l-au ajutat pe Faid să evadeze, apoi s-au întors la bordul aparatului de zbor.

"Mi-au ordonat să aterizez într-o alee lângă o benzinărie în zona Gonesse. Toată lumea a coborât. I-am auzit vorbind despre substanțe inflamabile și am știut că vor încerca să incendieze elicopterul”.

Elicopterul a fost găsit parțial ars lângă Gonesse, la nord-est de Paris. Pilotul a fost trasportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Redoine Faid este în continuare căutat de polițiști. Succesul lui e cu atât mai stânjenitor pentru autorităţile franceze cu cât individul este la a doua evadare.

Era condamnat la 25 de ani de închisoare pentru moartea unei poliţiste, într-un jaf pus la cale de el. Culmea este că jaful a fost comis la scurt timp după ce infractorul scrisese o carte în care jura că s-a îndreptat.

Redoine Faid e poreclit ”Scriitorul”, pentru că şi-a scris biografia în 2010, când era liber. Atunci a făcut turul televiziunilor, dând asigurări că a lăsat în urmă viața de infractor.

Evadare Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Guardian

Gangsterul care a evadat cu elicopterul este la a doua fugă din închisoare. Prima dată a folosit dinamită
Gangsterul care a evadat cu elicopterul este la a doua fugă din închisoare. Prima dată a folosit dinamită
Momentul în care gangsterul Redoine Faid a evadat cu elicopterul din penitenciar. VIDEO
Momentul în care gangsterul Redoine Faid a evadat cu elicopterul din penitenciar. VIDEO
Un gangster periculos a evadat din închisoare cu elicopterul
Un gangster periculos a evadat din închisoare cu elicopterul
VIDEO PROTVPLUS.RO
Igor dodon si vladimir putin
Moldova ar putea deveni stat federal. Planul secret al preşedintelui, prieten cu Putin
Ciocniri violente în Catalonia. Manifestanții au blocat 11 autostrăzi
Abuzuri sexuale ale preoților. Papa și lideri catolici au văzut poveștile a 5 victime
Putin, către SUA: Rachetele nucleare rusești pot lovi înaintea celor americane
Președintele unei țări a dat ordin presei să nu îl mai laude încontinuu
Găleţi cu uraniu radioactiv, la unul dintre cele mai populare obiective turistice din lume
sistem de rachete rusesc S-400
Rușii amenință: Noua rachetă hipersonică poate străpunge orice scut de apărare
Liderii pro-europeni din Moldova ar fi fost otrăviţi. Substanţa găsită la analize
Planul unui atac de proporții rar întâlnite în SUA, inspirat de criminalul Anders Breivik
Soarta tristă a 7 frați care au fugit de război, dar au murit arși de vii în casă
Româncă moartă în Italia, abandonată la morgă: ”Ajutaţi-ne să îi găsim familia”
Atac armat la Munchen: 2 morți. Autorități: "Nu mai este niciun pericol"