Mark Rutte avertizează: Răspunsul NATO la un eventual "atac împotriva Poloniei sau oricărui alt aliat" va fi "devastator"

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, avertizează miercuri că „un atac împotriva Poloniei sau oricărui alt aliat” va fi „devastator”, într-o vizită la Varşovia, alături de premierul polonez Donald Tusk, relatează AFP.
„Dacă cineva s-ar înşela şi ar crede că poate scăpa după un atac împotriva Poloniei sau oricărui alt aliat, s-ar confrunta cu întreaga forţă a acestei alianţe aprige. Reacţia noastră va fi devastatoare”, a avertizat Mark Rutte, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.
Articolul 5 al Tratatului NATO, piatra de temelie a Alianţei Nord-Atlantice, prevede asistenţă între statele membre în cazul unei agresiuni.
Mark Rutte subliniază că „Rusia este şi rămâne cea mai semnificativă şi cea mai gravă ameninţare la adresa Alianţei noastre” şi că Moscova este pe cale să-şi transforme economia într-o „economie de război, ceea ce va avea un impact uriaş asupra capacităţii de a-şi construi forţele armate”.
„Să facă mai mult”
Secretarul general al NATO salută în acest context creşterea investiţiilor în apărarea Europei şi Canadei.
„Însă, aşa cum a spus preşedintele (american Donald) Trump, iar eu sunt de acord cu el, aliaţii europeni şi Canada trebuie să facă mai mult”, adaugă el.
El dă asigurări că, în „aceste vremuri incerte”, „parteneriatul transatlantic rămâne piatra de temelie a Alianţei noastre, iar asta nu se va schimba”.
NATO și negocierile privind războiul din Ucraina
Mark Rutte face această vizită în timp ce Statele Unite împing către o denunţare rapidă a războiului din Ucraina, negocieri în care partenerii europeni au fost daţi la o parte.
„Ţinând cont de faptul că, în acest moment, există discuţii, negocieri în care, să fim sinceri, influenţa noastră rămâne limitată (...), trebuie cu atât mai mult, în calitate de membri NATO, noi, Polonia, să fim pregătiţi de scenarii care nu sunt în întregime scrise de noi”, a declarat, la rândul său, Donald Tusk.
Polonia, o susţinătoare fermă a Ucrainei invadate de către Rusia şi care are o frontieră comună cu ambii beligeranţi, se clasează cu mult în fruntea aliaţilor săi din NATO în privinţa bugetului alocat apărării şi vizează să aloce 4,7% din PIB în acest an.