Marine Le Pen, candidata Frontului National la prezidentiale, ramane fara imunitate europarlamentara. De ce risca inchisoarea
Parlamentarii europeni au votat pentru ridicarea imunitatii parlamentare a candidatei la alegerile prezidentiale din Franta Marine Le Pen.
Masura a fost luata din cauza mesajelor promovate de liderul politic pe retelele de socializare, in care erau aratate imagini socante cu executii realizate de militantii Statului Islamic, scrie The Guardian.
Ridicarea imunitatii lui Le Pen a fost adoptata cu o majoritate "covarsitoare" de voturi, dupa ce o solicitare in acest sens a fost facuta de procurorii din comuna pariziana Nanterre.
Magistratii francezi au deschis o actiune in instanta conform legislatiei franceze, care interzice distribuirea de imagini violente sau a celor care incita la terorism.
Liderul Partidului Frontul National, care este europarlamentar din 2004, a postat pe Twitter 3 fotografii necenzurate ale unor crime comise de Statul Islamic in decembrie 2015, dupa o disputa cu un jurnalist care a comparat Frontul National cu SI, cunoscut sub acronimul arab Daesh.
"Daesh este ASTA", a spus Le Pen pe Twitter, aratand crimele intr-o postare care a provocat repulsie si nemultumire familiilor indoliate si chiar unor politicieni francezi.
Decizia de rdiciare a imunitatii europarlamentare a lui Marine Le Pen trebuie sa fie confirmata si in plenul Parlamentului European, joi, insa aceasta este doar o formalitate, in conditiile in care s-a dat deja un vot favorabil in comisiile de specialitate, mai noteaza The Guardian.
In legislatia Frantei, pedeapsa maxima pentru distribuirea de imagini violente este de 3 ani in inchisoare si o amenda de pana la 75.000 de euro. Este de asteptat ca acest caz sa fie lamurit abia dupa alegerile prezidentiale din Franta, in care Marine Le Pen ar putea candida.
Sondaje electorale in Franta, inaintea alegerilor prezidentiale
Emmanuel Macron se apropie de Marine Le Pen in intentiile de vot in primul tur al alegerilor prezidentiale si se desprinde de François Fillon - potrivit unui sondaj realizat de Kantar Sofres Onepoint pentru LCI, relateaza AFP, conform News.ro.Cu 25% din intentiile de vot, candidatul En marche! obtine un avans de patru puncte procentuale fata de precedentul sondaj de la sfarsitul lui ianuarie, si o prinde din urma pe presedinta Frontului National (FN, extrema dreapta) Marine Le Pen, care se afla in continuare pe primul loc cu 27%, cu doua puncte procentuale in plus, potrivit acestei anchete publicate duminica.
Ancheta a fost realizata la o zi dupa anuntarea aliantei dintre François Bayrou si Emmanuel Macron, in contextul in care ecologistul Yannick Jadot a ales sa-l sustina pe Benoit Hamon.
Afectat de scandaluri, François Fillon, cu 20% din intentiile de vot, se distanteaza in primul tur, cu doua puncte procentuale mai putin decat luna trecuta.
Potentialul sau electoral, adica partea din electorat care intentioneaza sa voteze pentru el, inregistreaza un recul clar, la 27% (minus noua puncte procentuale), mai slab decat ale lui Emmanuel Macron (44%), Marine Le Pen (36%) si Benoit Hamon (31%).
Candidatul socialist, cu 14% din intentiile de vot, se claseaza al patrulea, in scadere cu un punct procentual fata de ianuarie. ”Dinamica in favoarea invingatorului in primare pare in scadere, chiar daca sustinerea lui Yannick Jadot ar putea sa-i permita sa avanseze din nou”, noteaza sondajul.
Jean-Luc Mélenchon ramane pe pozitia a cincea cu 10% din intentiile de vot.
Suveranistul Nicolas Dupont-Aignan este creditat cu 2,5% din intentiile de vot, Nathalie Arthaud cu 1%, Philippe Poutou cu 0,5%, iar Jacques Cheminade cu mai putin de 0,5%.
In al doilea tur, in fata lui Marine Le Pen, Emmanuel Macron ar obtine o victorie cu 58% din voturi, cu un recul de sapte puncte procentuale fata de luna trecuta.
François Fillon ar obtine o victorie cu 55%, de asemenea in scadere cu cinci puncte procentuale.
Ancheta a fost realizata online pe 23 si 24 februarie, asupra unui numar de 1.005 persoane majore, potrivit metodei cotelor. Marja de eroare este de plus sau minus 3.1%.
Intentiile de vot nu constituie o previziune a rezultatului scrutinului. Ele dau un indiciu despre starea raportului de forte si dinamicile din ziua realizarii sondajului.
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, alegeri prezidentiale, twitter, Parlament, marine le pen, alegeri franta, sondaj, statul islamic, europarlamentar,
Dată publicare:
01-03-2017 12:55