Marina Litvinenko: Soţia lui Aleksei Navalnîi trebuie să păstreze vie vocea lui
Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, trebuie să menţină vie vocea soţului ei, a declarat sâmbătă Marina, văduva lui Aleksandr Litvinenko, după moartea proeminentului critic al Kremlinului, relatează Reuters.
Autorităţile ruse au declarat că Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a căzut inconştient şi a murit vineri după o plimbare în colonia penală arctică "Lupul Polar", unde îşi ispăşea o pedeapsă lungă cu închisoare.
La scurt timp după aflarea veştii, Iulia Navalnaia s-a adresat liderilor de la reuniunea de securitate de la Munchen, acuzându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru moartea soţului ei şi cerând ca Putin şi guvernul său să fie traşi la răspundere.
„Iulia Navalnaia a făcut lucruri foarte corecte pentru că soţul ei, Aleksei, era atât de bine cunoscut în Rusia şi în străinătate şi trebuie să menţină vie vocea lui, iar ea este acum vocea lui", a declarat Marina Litvinenko pentru Reuters.
Soţul Marinei Litvinenko, Aleksandr Litvinenko, fost ofiţer KGB care a dezertat şi a devenit un critic vocal al Kremlinului, a murit în 2006, la trei săptămâni după ce a băut ceai verde, otrăvit cu poloniu-210, într-un hotel din Londra. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat în 2021 că Rusia este responsabilă pentru acest asasinat.
Litvinenko a declarat că a fost şocată de vestea morţii lui Navalnîi. Ea a spus că a avut o "speranţă foarte mică" că Navalnîi ar fi putut ieşi din închisoare şi să-şi înceapă o carieră politică, în caz că regimul lui Putin se prăbuşeşte.
„Comunitatea internaţională trebuie să fie mai puternică şi să nu se rezume la cuvinte frumoase pentru a spune cât de mult regretă şi compătimeşte familia Navalnîi, ci să ia măsuri reale", a spus văduva lui Litvinenko.
Mulţi lideri occidentali şi-au exprimat indignarea faţă de moartea lui Navalnîi, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este o reacţie inacceptabilă. Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că Marea Britanie va lua măsuri în legătură cu moartea lui Navalnîi, deşi nu a precizat ce ar implica aceste măsuri.
În Rusia, cel puţin 340 de persoane au fost reţinute la evenimente mici care au avut loc în 30 de oraşe după moartea lui Navalnîi, potrivit unui grup rus pentru drepturile omului.
„Când vedem chiar şi un mic protest, chiar şi o mică reacţie la moartea lui Aleksei Navalnîi, cred că este foarte serios. Încă mai avem oameni care nu sunt spălaţi pe creier", a declarat Marina Litvinenko.