Marea Britanie vrea sa scape de "turistii sociali" din Romania. Masurile prin care ajutoarele de la stat vor fi blocate
Dupa nemti, si englezii iau masuri impotriva strainilor care le calca pragul doar pentru a obtine ajutoare sociale. Guvernul de la Londra a anuntat ca imigrantii nu vor mai putea cere alocatii si indemnizatii de somaj imediat ce intra in tara.
Decizia este menita sa descurajeze turismul social si vine dupa ce Germania a anuntat restrictii similare.
Inca de la 1 ianuarie, cand au fost eliminate restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari, Marea Britanie a inceput sa ia masuri menite sa-i tina departe pe cei care practica "turismul social", adica se duc intr-o tara nu pentru a munci, ci pentru a trai din ajutorul statului.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
In prezent, cei care ajung pe teritoriul britanic trebuie sa astepte cel putin 3 luni inainte de a depune cererea ca sa obtina ajutorul de somaj. In plus, de la 1 aprilie, cei care beneficiaza de acesti bani nu mai au dreptul sa primeasca si subventia pentru locuinta.
La aceste masuri se adauga si restrictionarea alocatiilor. Din iulie, strainii care vin in Marea Britanie vor putea cere alocatii pentru copii doar dupa 3 luni de sedere. Alina Dinu, specialist in imigrari in Marea Britanie, spune ca masurile sunt corecte si nu intra in contradictie cu legislatia europeana.
"Este vorba de evitarea situatiilor in care o persoana poate sa ceara ajutor social in tara de origine si in Marea Britanie, in acelasi timp. Si intr-adevar exista astfel de cazuri", spune Alina Dinu.
Anul trecut, doar 1,4% dintre romanii stabiliti in Marea Britanie au solicitat indemnizatii sociale. Pe viitor, si ei, dar si ceilalti straini ajunsi in Regat, vor da un test de limba engleza atunci cand cer ajutoare sociale. Daca au cunostinte suficiente, inseamna ca au sanse mari sa-si gaseasca o slujba. In caz contrar, vor fi nevoiti sa participe la cursuri de formare timp de sase luni.
"Nimeni nu-i va condamna daca fac o greseala gramatica sau daca pun un anumit verb gresit la trecut. Un nivel decent de engleza si sa fii calificat in ceea ce vrei sa muncesti si toata portile iti vor fi deschise", spune Vili Costescu, un roman stabilit in Marea Britanie.
"In general, toate tarile din Europa cauta sa implementeze masuri care sa impiedice turismul social. Am vorbit cu avocatii nostri de la federatie sa vedem daca aceste masuri sunt legale", spune Daniel Tecu, presedintele FADERE.
In urma cu cateva zile, Germania a anuntat si ea ca vrea sa introduca o masura prin care romanii care pleaca sa munceasca acolo sa fie trimisi acasa daca nu-si gasesc o slujba in 6 luni.