Marea Britanie a făcut publice numele ruşilor acuzaţi în cazul Skripal. Cum au fost filmați. FOTO
Procurorii britanici au declarat miercuri că au suficiente dovezi pentru a pune sub acuzare doi cetăţeni ruşi pentru conspiraţie la asasinarea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei lui, Yulia, în Anglia, în luna martie.
Procurorii britanici au anunţat miercuri că deţin dovezi suficiente pentru a pune sub acuzare doi cetăţeni ruşi pentru conspiraţie în vederea otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în luna martie, în sud-vestul Angliei, relatează Reuters.
Pe numele celor doi cetăţeni ruşi, Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, au fost emise mandate de arestare europene. Autoritățile britanice au făcut publice imagini cu chipurile celor doi și au precizat că aceștia au fost surprinși de camere pe o stradă ”cu puțin înainte de atac”. Cel mai probabil cele două identități folosite de suspecți sunt false, potrivit autorităților.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
The suspects were caught on CCTV on Wilton Road at 11.58 on the Sunday “moments before the attack” pic.twitter.com/Zou2EZ07pH
— Daniel Sandford (@BBCDanielS) 5 septembrie 2018
''Nu vom solicita Rusiei extrădarea acestor bărbaţi întrucât Constituţia rusă nu permite extrădarea cetăţenilor acestei ţări'', a declarat şefa Serviciului juridic al Parchetului regal britanic, Sue Hemming.
Cazul Skripal a provocat o gravă criză diplomatică între Londra şi Moscova şi a determinat un val de expulzări reciproce de diplomaţi, în care au fost implicate şi ţări aliate cu Marea Britanie.
These are the two suspected Salisbury Novichok poisoners and their aliases pic.twitter.com/GiTc0bRRZu
— Daniel Sandford (@BBCDanielS) 5 septembrie 2018
Otrăvirea fostului agent dublu le-a amintit britanicilor de asasinarea oponentului şi fostului agent al serviciilor secrete ruse Aleksandr Litvinenko, în 2006, la Londra, prin expunere la poloniu, contaminare atribuită tot Moscovei de un judecător britanic după o minuţioasă anchetă şi care a declanşat de asemenea o criză diplomatică.
Autorităţile britanice au lansat atunci o procedură de extrădare împotriva foştilor agenţi speciali Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, acuzaţi de asasinarea lui Litvinenko, dar Moscova a refuzat să-i dea curs.
Moscova spune că nu ştie cine sunt cei doi ruşi
Moscova a reacționat spunând că nu ştie cine sunt cei doi cetăţeni ruşi împotriva cărora poliţia britanică a emis un mandat de arestare, relatează Reuters.
"Numele şi fotografiile care au apărut în mass-media nu ne spun nimic", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă publică TASS.
Ea a afirmat de asemenea că este vorba de "manipularea de informaţii".
"Încă o dată, facem apel la britanici să înceteze acuzaţiile publice şi manipularea de informaţii", a spus Maria Zaharova.
Reacția premierului britanic
Premierul britanic Theresa May a spus într-o intervenție în parlamentul britanic că urme de Novichok au fost găsite la hotelul din Londra unde au fost cazați cei doi suspecți ruși și că serviciile militare de informații din Rusia sunt responsabile de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în Anglia, relatează AFP.
Ea a precizat că cei doi cetăţeni ruşi sunt ofiţeri ai serviciilor secrete militare ale Rusiei, cunoscute şi ca GRU, iar operaţiunea a fost, "cel mai probabil”, aprobată nu doar de GRU, ci şi de persoane importante din statul rus.
Acţiunile GRU "sunt o ameninţare la adresa tuturor aliaţilor şi cetăţenilor noştri”, consideră May, care a sugerat că ar trebui mărite eforturile colective prin distribuirea de informaţii între aliaţi.
"Marea Britanie nu blamează poporul rus, dar nu poate fi acceptată o activitate barbară precum cea din Salisbury", a afirmat May.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Reuters
Etichete: rusi, suspecti, noviciok, Aleksandr Petrov, serghei skripal, Salisbury,
Dată publicare:
05-09-2018 15:05