Manifestație în Hong Kong pentru drepturile omului. Zeci de mii de participanți

Ultima actualizare: 08-12-2019 13:11
Manifestație în Hong Kong pentru respectarea drepturilor omului - 2
Getty

Zeci de mii de persoane participă duminică la o manifestație în Hong Kong pentru respectarea drepturilor omului, relatează Reuters.

Manifestația de duminică are loc la exact şase luni de la protestul la care au participat peste 1 milion de persoane, față de promovării unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală.

Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos

Scandând „Luptăm pentru libertate în Hong Kong”, activiştii antiguvernamentali au străbătut străzile din Hong Kong, mergând din districtul Causeway Bay până în centrul cartierului financiar.

Prima manifestație autorizată în Hong Kong în ultimele cinci luni

 

Autorităţile au dat undă verde organizatorilor - Frontul Civic pentru Drepturile Omului (CHRF) - să desfăşoare manifestaţia de duminică, fiind pentru prima dată după 18 august când CHRF primeşte o astfel de permisiune.

Manifestanţii cer, printre alte revendicări, vot universal în alegerea liderului executivului local, funcţie deţinută în prezent de Carrie Lam.

Într-o conferinţă de presă, Ng Lok-chun, reprezentant al poliţiei din Hong Kong, a spus că marşul a fost autorizat, dar că va fi oprit dacă manifestanţii recurg la acte de violenţă.

Manifestaţia are loc la două săptămâni după ce candidaţii pro-democraţie au câştigat aproape 90% dintre cele 452 de locuri în consiliile districtuale, într-un scrutin local cu o prezenţă la vot fără precedent.

Poliţia din Hong Kong a arestat 11 persoane pentru „posesie de armă de foc”


Poliţia din Hong Kong a arestat duminică 11 persoane pentru „posesie de armă de foc fără permis”, cu câteva ore înaintea începerii manifestației.

În timpul operaţiunii au fost capturate un pistol Glock şi peste 100 de cartuşe. Este prima dată când poliţia acuză că arme de foc, care sunt strict interzise în Hong Kong, sunt confiscate pentru presupusă intenţie de a folosire în legătură cu protestele izbucnite în iunie în fosta concesiune britanică.

Poliţia a anunţat pe pagina sa de Facebook că a „primit informaţii care sugerează că cineva care a participat deja la o adunare ilegală intenţionează să atace cu arme forţele de poliţie astăzi”.

Cum au început protestele din Hong Kong

 

Protestele din Hong Kong au început în data de 9 iunie, după ce lidera executivului local, Carrie Lam, a încercat să promoveze o lege care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. În pofida retragerii proiectului legislativ la scurt timp, protestele din Hong Kong s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai amplă, iar ciocnirile între manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente.

Începând din iunie, în Hong Kong au avut loc aproape 900 de manifestaţii, marşuri şi alte acţiuni de protest pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice şi pentru a solicita o serie de reforme democratice.

Aproximativ 6.000 de persoane au fost arestate în timpul protestelor din Hong Kong în ultimele şase luni, peste 30% dintre cei arestaţi având vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO