Cum gestionează Macron greva din Franța. Sindicatele avertizează că protestele vor continua
Preşedintele francez Emmanuel Macron se va întâlni duminică seară cu miniştrii implicaţi în proiectul de reformă a sistemului de pensii, ameninţată de o mişcare socială care afectează foarte puternic transporturile.
Președintele a menționat că urmează mai multe anunţuri importante în cursul săptămânii, relatează AFP.
Mobilizarea a fost lansată joi, cu peste 800.000 de persoane ieşite pe străzile Franţei, potrivit Ministerului de Interne, şi declanşarea unei greve care perturbă extrem de serios traficul feroviar şi transportul în comun, inclusiv trenurile de mare viteză (TGV) şi metroul parizian.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sindicatele au lansat un apel la o nouă zi de manifestaţii marţi.
Aceasta va avea valoare de test cu o zi înainte de prezentarea reformei în detaliu, anunţată pentru miercuri de premierul Edouard Philippe.
Întâlnirea de duminică va fi o „reuniune de lucru cu premierul (Edouard Philippe) şi miniştrii vizaţi” în vederea „pregătirii scadenţelor de la începutul şi mijlocul săptămânii”, a declarat unul dintre consilierii prezidenţiali.
Reuniuni ministeriale în jurul proiectului guvernamental de reformă a sistemului de pensii se succed în acest weekend la reşedinţa premierului, în special cu miniştrii Agnčs Buzyn (solidaritate), Jean-Paul Delevoye (pensii) şi Jean-Baptiste Djebbari (transporturi).
Edouard Philippe a promis că va prezenta miercuri „integral proiectul guvernului” vizând să unifice cele 42 de regimuri de pensii care coexistă în prezent.
Pensionarea este un subiect sensibil în Franţa. Mişcările de protest, care a început joi şi care ar urma să dureze mai multe zile, amintesc de grevele din 1995, care atunci au paralizat Franţa timp de o lună şi au obligat guvernul de la acea dată să revină asupra planurilor sale de reformă a sistemului de pensii.
Sursa: Agerpres
Etichete: emmanuel macron, Franta, proteste, greva, transporturi,
Dată publicare:
08-12-2019 10:02