Criza din Ucraina. SUA si-ar putea modifica dispozitivul militar din Europa din cauza actiunilor Rusiei

×
Codul embed a fost copiat

8 aprilie 2014. Kievul incearca sa reia controlul asupra estului rusofon al tarii, in vreme ce Moscova avertizeaza ca o interventie in forta ar putea duce la razboi civil

• SUA ar putea modifica dispozitivul militar din Europa, din cauza implicarii Rusiei in Ucraina

• Presedintele Parlamentului European: UE are interese comune cu Rusia

• "Republica Donetk" a cerut sa fie recunoscuta de comunitatea internationala

• Separatistii din Luhansk si Donetk sunt inconjurati, spune un oficial de la Kiev

Citește și
Vladimir Putin, Barack Obama
Criza in Ucraina. Auto-proclamata "Republica Donetk" i-a cerut ajutor militar lui Putin. SUA ameninta Rusia cu noi sanctiuni
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

• Ucraina a intarit siguranta la granita cu Transnistria, unde se afla trupe ruse

• Parlamentul ucrainean a inasprit pedepsele pentru amenintari la adresa sigurantei nationale

• Separatistii au incercat sa ocupe cladirea administratiei locale din Mikolaiv

• Rusia avertizeaza Ucraina ca recursul la forta in est risca sa antreneze un razboi civil

• In Harkov, separatistii au fost arestati iar cladirile oficiale sunt aparate acum de unitati antiteroriste

ORA 18:47 Statele Unite ar putea modifica dispozitivul militar american din Europa din cauza actiunilor Rusiei in Ucraina, avertizeaza un oficial de la Departamentul american al Apararii.

"Actiunile ruse in Europa si in zona Eurasia ar putea conduce Statele Unite sa reexamineze dispozitivul militar si necesitatile in privinta deplasarilor viitoare de trupe, a exercitiilor militare si antrenamentelor in regiune", a declarat Derek Chollet, consilier al Pentagonului responsabil de Securitatea Internationala.

"Statele Unite nu doresc confruntarea cu Rusia", a dat asigurari Chollet in fata membrilor Comisiei Fortelor Armate a Camerei Reprezentantilor. Derek Chollet nu a oferit detalii despre reexaminarea dispozitivului militar american. Referindu-se la "interventia militara ilegala a Rusiei in Ucraina", Chollet a precizat ca aceste actiuni modifica "peisajul de securitate in Europa", fiind o sursa de instabilitate la frontierele NATO.

Ocuparea sediilor administratiilor regionale din estul Ucrainei este "foarte ingrijoratoare", a adaugat Chollet, apreciind ca eventuale actiuni ruse in estul Ucrainei "ar fi in mod clar o escaladare foarte grava a crizei".

De altfel, un oficial al Pentagonului spune ca Rusia utilizează trupele de pace staţionate în regiunea separatistă Transnistria pentru susţinerea regimului de la Tiraspol.

ORA 17:30 Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca este impotriva impunerii de noi sanctiuni impotriva Rusiei. El a insistat asupra intereselor comune ale Rusiei si UE in domeniul energiei. 

"Care este interesul Rusiei? Sa exporte energie. Care este interesul Uniunii Europene? Sa cumpere energie la preturi rezonabile", a spus Schulz, citat de AFP. Presedintele Parlamentului European si-a exprimat si speranta intr-o mai buna intelegere intre Guvernul rus si UE.

"Trebuie sa analizam cu atentie care este importanta ultimelor evenimente", a mai spus Martin Schulz. "Sunt manifestatii masive in estul Ucrainei sau doar revolte limitate? Deocamdata nu este clar".

Pe de alta parte, seful diplomatiei americane, John Kerry, a acuzat Rusia ca trimis "agenti provocatori" in estul Ucrainei, pentru a crea anarhie. Kerry se va intalni saptamana viitoare cu omologul sau rus pentru a discuta situatia din Ucraina.

ORA 16:30 Separatistii din Donetk au facut apel la comunitatea internationala sa ii recunoasca ca stat suveran. Potrivit agentiei oficiale de stiri de la Kiev, Ukrinform, e vorba de cca. 200 de persoane care s-au baricadat in sediul administratie locale din Donetk. Separatistii ar fi cerut, "pe baza Cartei Natiunilor Unite", reunirea unei conferinte internationale care sa recunoasca independenta "Republicii Populare Donetk".

In acelasi timp, conform AFP, un grup de activisti pro-rusi din Donetk a anuntat formarea "Guvernului provizoriu al republicii Donbas" si a cerut organizarea unui referendum pentru unirea cu Rusia. 

 

ORA 15:00 Seful Administratiei Prezidentiale de la Kiev a anuntat ca fortele guvernamentale au incercuit cladirile oficiale din Luhansh si Donetk ocupate de separatisti de aproape 2 zile. "Daca nu gasim o solutie pasnica, vom actiona in baza legii pentru combaterea terorismului", a spus oficialul. 

ORA 14:00 Ucraina si-a intarit frontiera cu republica separatista Transnistria. Potrivit Kyiv Post, granicerii ucraineni au primit ordin sa opreasca cetatenii asupra carora exista suspiciuni car ar avea intentia "sa intretina tensiuni separatiste sau sa comita acte de violenta". La frontiera au fost instalate inclusiv scannere termice, care pot detecta orice miscare a oamenilor sau animelelor.

Intarirea sigurantei la frontiera vine dupa ce ieri liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a cerut Moldovei sa recunoasca independenta Transnistriei, un posibil prim pas catre alipirea la Rusia. In plus, in regiunea separatista se afla in acest moment circa 1.500 de militari rusi.

ORA 11:00 Parlamentul de la Kiev a inasprit pedepsele pentru amenintari la adresa integritatii teritoriale a tarii, anunta Interfax Ucraina. 230 din cei 447 de membri ai Radei au votat pentru introducerea de amendamente la Codul Penal care sa inapsreasca pedepsele pentru amenintari la adresa sigurantei nationale, dar si pentru crime de inalta tradare.

In ultimele zile, presedintele interimar ucrainean a cerut pedepse aspre impotriva separatistilor, spunand, potrivit AFP, ca acestia trebuie tratati "ca teroristi si criminali".

ORA 10:00 Protestele "separatiste" s-ar fi extins si in orasul Mikolaiv din sudul Ucrainei, unde 2/3 din locuitori sunt rusofoni. Activistii pro-rusi au incercat sa ocupe sediul administratie locale, dar au fost respinsi de politie, conform agentiei oficiale de stiri Ukrinform. 10 persoane au fost ranite si mai multe au ajuns in arestul politiei.

 

 

Intre timp, in Donetk si Luhansk separatistii continua sa ocupe sediile administratiilor locale. In imaginile postate in retelele sociale se vad baricade inaltate in asteptarea interventiei fortelor guvernamentale. In Donetk, autoritatile au reusit azi sa reia controlul asupra sediului serviciului de securitate

 

 

ORA 9:30 Rusia le-a cerut marti autoritatilor ucrainene sa inceteze orice pregatiri pentru o interventie in regiunile proruse din estul tarii, potrivit AFP. "Indemnam la incetarea imediata a oricaror pregatiri militare, care risca sa declanseze un razboi civil", sustine Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.

Casa Alba a avertizat guvernul de la Kremlin ca orice presiune asupra Ucrainei, menita sa genereze tensiuni in interiorul tarii, va atrage sanctiuni. Luni seara, seful diplomatiei americane, John Kerry, si Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, au cautat insa o varianta pentru a reduce tensiunile. Ei au stabilit ca in urmatoarele zece zile sa aiba loc o serie de intalniri intre Ucraina, Rusia, Statele Unite si UE.

ORA 9:00 In Harkov, fortele guvernamentale au reluat controlul sediului administratiei locale dupa ce separatistii au fost evacuati. Circa 70 de militanti pro-rusi ar fi fost arestati in cursul unei operatiuni "anti-teroriste" care s-a incheiat fara sa se traga focuri de arma. Potrivit oficialilor, de la militanti au fost confiscate arme de foc si sase cutii cu coktail-uri Molotov.

Ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov a anuntat insa pe pagina sa de Facebook ca centrul orasului este in continuare blocat si metroul nu functioneaza momentan. Institutiile oficiale din Harkovsunt aparate de trupele speciale, dupa cum se poate vedea in imaginile postate de martori oculari pe retelele sociale.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Romania se pregateste de ce e mai rau. Ce se intampla daca Rusia opreste robinetul pentru vecinii nostri din nord
Romania se pregateste de ce e mai rau. Ce se intampla daca Rusia opreste robinetul pentru vecinii nostri din nord

Daca Moscova inchide robinetul de gaz pentru vecinii nostri din nord, atunci trebuie sa consumam din depozitele pe care le avem, dar si sa inchidem mai multe combinate.

Criza in Ucraina. Auto-proclamata
Criza in Ucraina. Auto-proclamata "Republica Donetk" i-a cerut ajutor militar lui Putin. SUA ameninta Rusia cu noi sanctiuni

Tensiunile s-au amplificat in Ucraina in cursul noptii de duminica si al zilei luni. Protestatarii pro-rusi din Donetk au proclamat independenta regiunii, iar in Crimeea un ofiter ucrainean a fost ucis.

Rusia a somat Letonia. Autoritatile de la Moscova cer
Rusia a somat Letonia. Autoritatile de la Moscova cer "fara intarziere" respectarea drepturilor etnicilor rusi

Rusia a somat Letonia sa se plieze "fara intarziere" recomandarilor Comitetului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la drepturile importantei sale minoritati rusofone, intr-un comunicat publicat sambata, relateaza AFP.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.