Criza in Ucraina. Auto-proclamata "Republica Donetk" i-a cerut ajutor militar lui Putin. SUA ameninta Rusia cu noi sanctiuni

×
Codul embed a fost copiat

Tensiunile s-au amplificat in Ucraina in cursul noptii de duminica si al zilei luni. Protestatarii pro-rusi din Donetk au proclamat independenta regiunii, iar in Crimeea un ofiter ucrainean a fost ucis.

SUMARUL EVENIMENTELOR

• SUA ameninta Rusia cu noi sanctiuni si ii cere lui Putin sa nu destabilizeze Ucraina

• Autoritatile locale din Donetk le cer separatistilor sa depuna armele, procurorii ameninta cu arestari

• Serviciul de securitate ucrainean sustine ca a prins un agent rus

Citește și
Putin
Criza din Ucraina. Rusia a cerut Romaniei sa "o lase mai usor cu retorica antirusa". Raspunsul oferit de Bucuresti
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

• Presedintele Ucrainei ii ameninta pe separatisti cu masuri anti-teroriste

• "Republica populara Donetk" a facut apel la la Putin

• Manifestantii pro-rusi din Donetk au proclamat independenta regiunii

• Ofiter ucrainean impuscat mortal de un militar rus in Crimeea

• Iateniuk acuza Rusia ca vrea "sa dezmembreze Ucraina"

• Rusia a suspendat importuri de produse lactate de la sase companii din Ucraina

• Presedintele interimar al Ucrainei a convocat de urgenta Consiliul de securitate

• Administratia de la Harkov a fost "eliberata de separatisti"

• Presedintele ceh indeamna NATO sa mobilizeze trupe in cazul in care Rusia ar invada Ucraina

ORA 19:47 Statele Unite ii cer presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, sa inceteze actiunile care au scopul "destabilizarii" Ucrainei, exprimand "preocupare" pentru "escaladarea" situatiei din cauza "presiunilor" ruse.

"Suntem pregatiti sa adoptam noi sanctiuni impotriva economiei Rusiei", a avertizat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Presedintiei Statelor Unite, citat de AFP.

ORA 18:00 Consiliul local Donetk le cere protestatarilor, printr-un mesaj publicat pe site-ul sau, "sa lase jos armele imediat pentru a preveni varsarea de sange". Autoritatile locale spun ca protestele din ultimele 24 de ore nu sunt autorizate si ca o solutie constructiva nu se poate obtine decat prin mijloace legale, la masa negocierilor.

ORA 17:30 Iulia Timosenko a ajuns la Donetk. Potrivit Interfax, fostul premier al Ucrainei ar fi spus ca in Donetk nu va avea loc niciun referendum pe 11 mai si ca totul e doar "o iluzie si o pacaleala", cei care au proclamat "Republica Populara Donetk" nefiind alesi prin vot popular. Timosenko intentioneaza ca in urmatoarele zile sa mearga si la Luhansk si Harkov.

 

 

ORA 17:00 Procuratura regiunii Donetk afirma, intr-o declaratie postata pe site-ul institutiei, ca i-a identificat pe toti cei care au participat la "revolte". Procurorii vor lua masuri pentru arestarea separatistilor si pentru "normalizarea situatiei" in Donetk.

ORA 15:30 Serviciul de securitate ucrainean sustine ca unul dintre coordonatori actiunilor separatiste din Luhansk ar fi fost arestat la frontiera. Pe numele sau Roman Bannih, acesta ar fi membru in fortele speciale ruse, avand ca sarcina "organizarea si coordonarea unui grup subversiv care opera pe teritoriul Ucrainei", grup care ar fi actionat in Luhansk si in Donetk.

In acelasi timp, Vocea Rusiei scrie ca in Harkov ar avea loc ciocniri intre protestatari pro-rusi si activistii Euromaidanului. Imaginile de la fata locului postate in retelele sociale arata insa ca situatia este sub control. In aceasta poza, de pilda, se vede clar cum fortele de ordine despart cele doua grupuri de protestatari printre care trec pietonii neimplicati.

 

 

ORA 15:00 Presedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a facut o declaratie oficiala in legatura cu evenimentele din partea de est a tarii: "Ieri a inceput un nou val de operatiuni speciale ale Federatiei Ruse impotriva Ucrainei. Scopul este destabilizarea tarii noastre, sabotarea alegerilor si destramarea tarii noastre."

Aleksandr Turcinov

Turcinov sustine ca "grupuri separatiste coordonate de serviciile secrete rusesti" au ocupat institutiile publice din Donetk, Harkov si Luhansk, "pe fundalul prezentei trupelor rusesti la granita". Liderul de la Kiev spune ca e vorba de o incercare de repetare a scenariului din Crimeea si ca are deja un plan pentru a o impedica. "Vom lua masuri anti-teroriste impotriva celor care au pus mana pe arme", declara Turcinov, care promite interzicerea, in limitele legii, a partidelor si organizatiilor sepratiste sau care "sunt de partea agresorului, impotriva propriului stat." "Vom actiona impotriva criminalilor", se incheie declaratia presedintelui interimar de la Kiev.

ORA 14:00 Conform agentiei ruse ITAR-TASS, liderii autoproclamatei "Republici Populare Donetk" au facut apel la presedintele rus Vladimir Putin, cerandu-i sa trimita "un contingent de mentinere a pacii". KyivPost sustine insa ca e vorba de o mana de militanti pro-rusi care s-au baricadat in sediul administratiei locale din Donetk si care sunt sustinuti de cateva sute de protestatari.

Premierul Crimeei, a postat pe Twitter ca referendumul pentru independenta Donetk-ului va avea loc pe 11 mai. Axionov a scris si despre vizita Iuliei Timosenko in orasul pro-rus din estul Ucrainei: "Baieti, s-o intampinati pe nebuna asa cum merita!"

ORA 12:00 Manifestantii pro-rusi care ocupa sediul administratiei locale din Donetk ar fi proclamat independenta acestei regiuni din estul Ucrainei, potrivit AFP. Jurnalistilor nu li s-a permis accesul in cladirea ocupata de militantii pro-rusi, anuntul fiind facut de unul din reprezentantii acestora.

 

 

Agentia oficiala de stiri a Moscovei, ITAR-TASS, sustine ca e vorba de o decizie a "membrilor legislativului local". Acestia ar fi adoptat o declaratie asupra "suveranitatii statale" a "Republicii Populare Donetk", insa steagul pe care il afiseaza pe cladirile ocupate este cel al Rusiei. Pe Twitter circula si o imagine reprezentand steagul autoproclamatei republici:

 

Conform agentiei ruse Interfax, pana pe 11 mai ar urma sa fie organizat si un referendum privind independenta "Republicii Donetk". Presa ucraineana sustine insa ca decizia a fost luata de un grup de doar 200 de militanti pro-rusi. Iulia Timosenko a plecat in aceasta dimineata spre Donetk 

ORA 11:30 Un ofiter al armatei ucrainene a fost ucis de un soldat rus in apropierea satului Novofedorovka din Crimeea. Informatia a fost data de agentia Interfax, potrivit careia sergentul rus Evgeni Zaitev ar fi impuscat mortal un maior ucrainean care se pregatea sa se intoarca in tara. Decesul ofiterului a fost confirmata de Ministerul Apararii de la Kiev. In Novofedorovka se afla o importanta baza aeriana, cunoscuta sub numele de cod "Saki-4".

Expertul militar Dimitri Timciuk, director al "Centrului pentru Studii Politice si Militare" si fost oficial al Ministerului Apararii de la Kiev, sustine pe pagina sa de Facebook ca maiorul ucrainean a fost impuscat in camera sa la ora locala 23:45. Capitanul Artem Ermolenko, care ar fi fost martor la aceasta scena, ar fi fost "batut cu salbaticie" si apoi inchis de militarii rusi, care ar fi luat si cadavrul maiorului ucis.

Purtatorul de cuvant al marinei ucrainene a confirmat informatia, spunand ca maiorul Stanislav Karasevski se pregatea sa paraseasca Crimeea pentru a se intoarce acasa. In vreme ce isi facea bagajele in camera sa din cazarma, a izbucnit un conflict cu militarii rusi. In cursul acestuia, Karasevski a fost impuscat mortal cu doua focuri de AK-47. 

ORA 11:00 Premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk a acuzat Rusia, luni, ca aplica, prin incidentele din estul tarii, "un plan pentru dezmembrarea Ucrainei", relateaza AFP. Aceste incidente fac parte dintr-un "plan care urmareste ca o armata straina sa treaca frontiera si sa invadeze teritoriul ucrainean, un lucru pe care nu-l vom permite", a declarat Iateniuk intr-o reuniune de Guvern transmisa in direct la televiziune.

ORA 09:00 Autoritatile ruse au anuntat luni ca au suspendat partial importul de produse lactate din Ucraina, in special branzeturi si unt, in plina criza intre cele doua tari dupa anexarea peninsulei Crimeea, relateaza AFP.

Agentia federala pentru protectia consumatorilor din Rusia, Rospotrebnadzor, a explicat ca decizia este motivata de "garantarea drepturilor consumatorilor" si in urma constatarilor privind incalcarea normelor sanitare.  Restrictiile vizeaza companiile Ros, Ahtirski Sirkombinat, Piriatinski Sirkombinat, Gadiacir, Zolotonoski Maslodelni si Tehmolprom.

Rusia a fost acuzata in mai multe randuri ca impune sanctiuni comerciale tarilor partenere, avand in vedere presiuni asupra statelor din regiune, cum a fost cazul resctrictiile pentru importurile de vin din Georgia, sau al produselor lactate din tarile baltice.  De altfel, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat sambata ca Rusia "va lua masuri pentru protectia pietei agricole" in cazul in care Ucraina va semna Acordul de Asociere cu UE sau va iesi din Comunitatea Statelor Independente (CSI).  Deteriorarea relatiilor dintre cele doua tari, pe fondul apropierii Kievului de Bruxelles, a condus deja la o scadere a schimburilor comerciale in 2013 si a agravat criza economica din Ucraina.

ORA 08:30 Presedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, si-a amanat o vizita in Lituania si a convocat de urgenta Consiliul de securitate.

"Putin si Ianukovici au comandat si platit aceste dezordini separatiste", acuza ministrul ucrainean de Interne.

ORA 08:00 Manifestantii prorusi care au preluat duminica seara controlul asupra sediului administratiei regionale de la Harkov, un oras rusofon in estul Ucrainei, au fost dislocati, a anuntat luni dimineata ministrul ucrainean de Interne, fara sa precizeze daca s-a recurs la forta, relateaza AFP. Cladirea "a fost eliberata in inregime de separatisti", a scris Arsen Avakov intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. "Multumim celor care au ajutat", a adaugat el, fara sa ofere detalii despre operatiune.

ORA 07:00 Presedintele ceh Milos Zeman a declarat ca NATO ar trebui sa mobilizeze trupe in Ucraina, daca Rusia invadeaza estul tarii, relateaza AFP. "Daca Rusia decide sa-si extinda expansiunea teritoriala in estul Ucrainei, comedia va fi durat suficient", a declarat duminica Zeman, primul presedinte ales prin sufragiu direct din istoria tarii, pentru postul public ceh de radio.

"In acest caz, nu as sustine doar ca UE sa adopte sanctiunile cele mai dure posibile, dar as spune ca NATO sa fie pregatit din punct de vedere militar, de exemplu introducandu-si trupele pe teritoriul ucrainean", a continuat presedintele de stanga, in varsta de 69 de ani, aflat in functie de un an.
Ucraina este condusa de catre un Guvern interimar prooccidental dupa ce Viktor Ianukovici a fost indepartat de la putere, in urma unor manifestatii impotriva regimului sau, fiind acuzat de proasta gestionare economica si coruptie.

Washingtonul apreciaza ca Moscova a masat aproximativ 40.000 de militari la frontiera cu Ucraina. Mai multe regiuni care au o importanta populatie rusofona, in estul Ucrainei, cer organizarea, inaintea alegerilor prezidentiale anticipate prevazute la 25 mai, a unui referendum care sa le permita, dupa modelul Crimeei, sa aleaga intre un regim federal si pur si simplu alipirea la Rusia. Moscova a dezmintit ca vrea sa-si trimita trupele dincolo de Crimeea, dar nu si-a retras trupele pe care le-a comasat la frontiera.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DUMINICA, 6 APRILIE, UPDATE

UPDATE 21:50 Manifestanti prorusi au preluat duminica seara controlul asupra unei cladiri apartinand administratiei regionale la Harkov, un oras important situat in estul Ucrainei, instaland steagul rusesc pe aceasta, a constatat un corespondent AFP.

Peste 2.000 de manifestanti care purtau steaguri rusesti s-au masat in fata cladirii, iar cateva zeci au patruns in imobil, dupa ce fortele de ordine s-au retras in timp ce ei avansau.

Evenimentele din Lugansk

La Lugansk, alt oras important in estul tarii, manifestanti au atacat o cladire apartinand serviciilor ucrainene de securitate (SBU) in alt oras important din estul tarii, Lugansk, tot in urma unei reuniuni proruse, a constat un fotograf AFP.

Manifestanti, dintre care unii aveau fata acoperita cu cagule, reclamau eliberarea unor activisti prorusi arestati in cursul unor manifestantii anterioare. Ei au aruncat cu oua, iar ulterior cu pietre, asupra sediului SBU, spargand ferestre.

Politia a incercat, dar fara succes, sa-i respinga cu gaze lacrimogene. Manifestantii au reusit sa sparga usa de la intrare, iar unii au patruns in sediu.

Ce s-a intamplat la Donetk

Peste 2.000 de protestatari s-au deplasat, la finalul unei manifestatii, in fata sediului, pazit de politie. Aproximativ 50 dintre ei au reusit sa patrunda in cladire.

Manifestanti au coborat steagul ucrainean care flutura deasupra cladirii si au ridicat in locul lui unul rusesc.

 

Manifestanti agitau panouri pe care se puteau sloganuri ca "Donetk, oras rusesc", "Dati-ne un referendum" privind independenta si alipirea la Rusia sau "NATO afara".

Dupa indepartarea de la putere, la sfarsitul lui februarie, a regimului ucrainean prorus de catre manifestanti proeuropeni in urma unor proteste soldate cu morti in capitala Kiev, tensiunile sunt puternice in estul rusofon al Ucrainei, la frontiera cu Rusia. Zeci de persoane au fost ucise in cursul acestor manifestatii.

Presedintele rus Vladimir Putin s-a angajat sa "apere prin toare mijloacele" populatiile rusofone din fostele republici sovietice. Criza dintre Moscova si Kiev a condus la alipirea Peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, in urma unui referendum nerecunoscut de catre Ucraina si Occident, care denunta o "anexare".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Rusia a somat Letonia. Autoritatile de la Moscova cer
Rusia a somat Letonia. Autoritatile de la Moscova cer "fara intarziere" respectarea drepturilor etnicilor rusi

Rusia a somat Letonia sa se plieze "fara intarziere" recomandarilor Comitetului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la drepturile importantei sale minoritati rusofone, intr-un comunicat publicat sambata, relateaza AFP.

Criza din Ucraina. Rusia a cerut Romaniei sa
Criza din Ucraina. Rusia a cerut Romaniei sa "o lase mai usor cu retorica antirusa". Raspunsul oferit de Bucuresti

Moscova ii transmite Romaniei sa o lase mai usor cu retorica "anti-rusa", in contextul crizei din Ucraina. Ministerul rus de externe a emis acest avertisment, intr-un comunicat de presa, preluat de jurnalistii agentiei France Presse.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.