Romania se pregateste de ce e mai rau. Ce se intampla daca Rusia opreste robinetul pentru vecinii nostri din nord

Ultima actualizare: 10-04-2014 00:30

Daca Moscova inchide robinetul de gaz pentru vecinii nostri din nord, atunci trebuie sa consumam din depozitele pe care le avem, dar si sa inchidem mai multe combinate.

Problema este ca nu vom rezista foarte mult, spune ministrul energiei, care anunta ca, desi Ucraina ne-a cerut gaze naturale si noua, nu avem cum sa exportam.

Ucraina cere ajutorul vecinilor dupa ce Gazprom, uriasa companie de stat ruseasca, a majorat pretul gazelor livrate cu 80% in doua saptamani. Premierul de la Kiev, Arseni Iateniuk, a declarat ca "purtam discutii in regim de urgenta cu partenerii nostri europeni. Una dintre modalitatile de a rezolva problema este functionarea in regim invers a conductelor de legatura cu statele UE".

Discutii au fost si cu Romania. "Tehnic, nu avem cum sa exportam niciunuia dintre vecinii nostri" - a declarat Razvan Nicolescu, ministrul energiei.

Daca Ucraina nu isi plateste insa facturile, cel mai probabil rusii vor inchide robinetul ceea ce ne va afecta si pe noi.

Conducta ruseasca trece prin Romania astfel: intra in tara la Isaccea, judetul Tulcea si iese pe la Negru-Voda, in judetul Constanta, cu destinatia Bulgaria, tara a carei economie depinde aproape in intregime de aceste hidrocarburi. Daca robinetul se va inchide la Moscova, atunci Romania trebuie sa se descurce cu ce are. Adica 31 de milioane de metri cubi productie zilnica, plus 2,7 miliarde de metri cubi in 6 depozite de gaze din sudul si centrul tarii. Aceasta cantitate depozitata ne-ar ajunge insa doar 75 de zile. Daca robinetul ramane inchis, atunci intra in aplicare planul B.

Autoritatile spun ca doar industria va fi afectata, nu si gospodariile.

Romania este tara cu cea mai mica dependenta de gazul rusesc: doar 20 % din consumul nostru vine de la Moscova. In schimb, bulgarii primesc aproape 90% gaz rusesc. Si ungurii, polonezii si slovacii depind in mare masura de importuri.

Rusia a inchis robinetul de gaze catre Ucraina si in 2009. In acea iarna, in ianuarie, exact cand temperaturile erau foarte scazute si cand aveam nevoie de gaz rusesc mai mult ca oricand, a fost cea mai mare criza energetica europeana. Situatia a durat doar cateva zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO