Manifestantii din Hong Kong, somati sa se disperseze pana luni, in urma unor noi violente
Manifestantii prodemocratie din Hong Kong, care paralizeaza fosta colonie britanica, au fost somati de autoritati sa se disperseze pana luni, relateaza Mediafax, citand AFP.
Seful Executivului local, Leung Chun-ying, caruia protestatarii ii cer demisia deoarece il considera marioneta Beijingului, a exprimat determinarea autoritatilor de a "lua toate masurile necesare pentru a restabili ordinea publica".
Cei sapte milioane de locuitori trebuie sa isi poata "relua viata si activitatea normale", a afirmat el la televiziune, in momentul in care zeci de mii de manifestanti se adunasera in centrul Honk Kong-ului pentru a denunta violentele comise impotriva lor de locuitorii nemultumiti, printre care s-au amestecat si militanti pro-Beijing si membri ai mafiei chineze.
"Pace! Anti-violenta!", au scandat sambata seara manifestantii adunati in cartierul Admiralty, in apropiere de sediul puterii locale, devenit un punct central al miscarii de contestare care s-a accelerat brutal in urma cu o saptamana.
Duminica dimineata, numarul manifestantilor s-a redus, insa ramane de vazut daca protestatarii s-au retras doar pentru a-si reface fortele, asa cum fac de o saptamana, sau chiar au inteles mesajul autoritatilor. Hong Kong, fosta colonie britanica, se confrunta cu cea mai grava criza politica de cand a fost retrocedata Chinei in 1997.
China a acceptat sa instaureze votul universal pentru urmatorul scrutin din 2017, dar intentioneaza sa mentina controlul asupra candidaturilor, o propunere inacceptabila pentru manifestanti, care au iesit in strada cu zecile de mii incepand din 28 septembrie.
Confruntari sporadice au izbucnit din nou in cursul noptii de sambata spre duminica, in special in cartierul comercial Mongkok, pe continent, unde manifestantii prodemocratie sustin ca au fost atacati de membri ai triadelor chineze.
Protestatarii sunt nemultumiti de pasivitatea politiei. In timp ce manifestantii incercuiau fortele de ordine, acestea au utilizat bastoane si spray cu piper pentru a-i dispersa.
Guvernul a negat orice colaborare cu aceste grupari mafiote, care se ocupa in mod traditional cu traficul de stupefiante, prostitutia, jocurile de noroc si extorsiunea, dar care investesc tot mai mult in imobiliar sau finante, in Hong Kong.
In discursul sau, seful Executivului s-a declarat preocupat in special de necesitatea de a "asigura securitatea sediului Guvernului", care trebuie sa-si reia functionarea normala. "Sarcina cea mai presanta este reluarea accesului" in cladirile oficiale, luni, pentru ca cei circa 3.000 de angajati "sa se poata intoarce la lucru si servi publicul", a afirmat el.
C.Y., cum este supranumit acesta de protestatari, a avertizat de asemenea cu privire la consecintele pe care le va avea continuarea miscarii. "Situatia ar putea deveni incontrolabila, ceea ce ar avea consecinte grave pentru securitatea si ordinea publica", a subliniat acesta.
Mai multi profesori le-au cerut studentilor sa se intoarca la casele lor, de teama sa nu fie expusi la violente in cazul in care politia ar incerca sa degajeze strazile.
"Cred ca C.Y. va evacua locurile ocupate astazi", a declarat un profesor de istorie in varsta de 57 de ani. "Tot ce le pot spune elevilor mei este sa fie prudenti. Stiu ca daca le cer sa plece nu o vor face", a adaugat el.
Ivan Ha, student la psihologie, a afirmat ca va "ramane pana la obtinerea unui dialog adevarat".
Liderii studentilor renuntasera la dialogul cu Guvernul din cauza violentelor. Ulterior, ei au indicat ca ar putea avea loc discutii in anumite conditii.
Sursa foto: Mediafaxfoto