Magnatul presei din Hong Kong și alți 2 activiști, condamnați pentru că au participat la o adunare
Magnatul presei din Hong Kong, Jimmy Lai, şi alţi doi activişti prodemocraţie au fost condamnaţi pentru că au participat în 2020 la o adunare interzisă pentru a comemora represiunea din Piaţa Tiananmen, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Jimmy Lai, în vârstă de 74 de ani, proprietarul ziarului prodemocraţie Apple Daily, care în prezent este închis, a fost găsit vinovat de adunare ilegală alături de fosta jurnalistă Gwyneth Ho şi avocata pentru drepturile omului Chow Hang-tung.
Tribunalul de district i-a găsit vinovaţi, printre altele, de incitare şi participare la o adunare neautorizată. Sentinţele vor fi pronunţate luni.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Autorităţile au pus sub acuzare aproximativ 20 de politicieni şi activişti prodemocraţie în urma unei comemorări, care a fost organizată anul trecut pentru victimele represiunii criminale de la Beijing din 1989.
Jimmy Lai şi celelalte două inculpate, Chow Hang-tung şi Gwyneth Ho, sunt ultimii care îşi vor cunoaşte verdictul, deoarece au pledat nevinovaţi.
Practic, aceste condamnări nu fac nicio diferenţă, Lai, Chow şi Ho sunt deja în spatele gratiilor, ca alte zeci de activişti, şi fac obiectul unor urmăriri penale separate în baza strictei legi privind securitatea naţională pe care Beijingul a impus-o Hong Kongului în urma manifestaţiilor din 2019.
Mai mult de trei decenii, în fiecare 4 iunie, zeci de mii de oameni s-au adunat în Parcul Victoria, pentru a lua parte la priveghiul de comemorare a represiunii sângeroase care a avut loc în 1989 în Piaţa Tiananmen din China.
Aceste mitinguri, în cadrul cărora s-au scandat lozinci în favoarea democraţiei în China, deveniseră unul dintre simbolurile libertăţilor politice de care se bucura teritoriul semiautonom.
Anul acesta, Beijingul a precizat clar că nu va mai tolera comemorarea Piaţei Tiananmen în Hong Kong sau Macao, unde era posibil să se comemoreze în mod deschis evenimentele din 1989.
În urmă cu câteva luni, 16 responsabili politici şi activişti, printre care Joshua Wong, personalitatea cea mai cunoscută a contestărilor din Hong Kong, au fost condamnaţi la şase până la zece luni de închisoare pentru participarea lor în 2020 la acest priveghi, iar câţiva au primit pedepse cu suspendare.