China „asfixiază libertatea de exprimare” în Hong Kong. Acuzații dure din partea UE

Ultima actualizare: 10-08-2020 19:46
politie hong kong
Getty

Uniunea Europeană a denunţat luni folosirea legii privind securitatea naţională impusă de Beijing în Hong Kong pentru a „asfixia libertatea de exprimare”, după arestarea magnatului şi militantului pentru democraţie Jimmy Lai, relatează AFP.

"Recenta arestare a lui Jimmy Lai, a unor membri din familia acestuia, precum şi a altor persoane şi percheziţionarea redacţiei ziarului Apple Daily, sub pretextul unor alegaţii de complot cu forţe străine, alimentează şi mai mult temerile ca legea securităţii naţionale să nu fie folosită pentru asfixierea libertăţii de exprimare şi a presei din Hong Kong", a declarat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

"Uniunea Europeană aminteşte că respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale este un element central al legii fundamentale şi al principiului 'o ţară, două sisteme' ", a adăugat purtătorul de cuvânt, Peter Stano.

"Libertatea şi pluralismul media sunt pilonii democraţiei, fiind componente esenţiale ale unei societăţi deschise şi libere. Este esenţial ca drepturile şi libertăţile locuitorilor din Hong Kong să fie pe deplin protejate, inclusiv libertatea de exprimare, a presei, de asociere şi adunare", a conchis acesta.

Liderii europeni speră să poată organiza un summit prin videoconferinţă cu liderii chinezi la 14 septembrie, ocazie cu care să-i transmită preşedintelui Xi Jinping preocuparea lor faţă de situaţia fostei colonii britanice.

Cancelarul german Angela Merkel preconiza un summit cu Xi pentru luna septembrie la Leipzig, dar a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19.

Şefii de stat şi de guvern din UE urmează să-şi stabilească strategia politică şi economică faţă de China la un summit extraordinar programat pentru 24-25 septembrie, a menţionat pentru France Presse un responsabil european.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO