Macron se confruntă cu primele proteste în calitate de președinte
Președintele Macron are de înfruntat cele mai mari poteste de când se află la putere.
Nemulțumiți de legea muncii, peste 180 de oameni au ieșit în stradă, notează The Guardian.
Sindicatul care a organizat demonstrațiile este unul dintre cele mai mari sindicate din Franța, care-i adună pe muncitorii din sectorul public, pe cei de la căile ferate, dar și pe cei din sectorul energetic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este prima reacția față de planurile pro-afaceri ale lui Macron de-a simplifica legea muncii și care s-ar putea transforma într-o mișcare mai amplă a demonstrațiilor stradale.
Protestele s-au desfășurat în Paris la Marsilia și la Toulouse. La Paris, marți dimineața, traficul a fost îngreunat de greva muncitorilor. De asemenea, controlorii de trafic aerian au fost îndemnați să protesteze, iar Ryanair a declarat că a anulat 110 zboruri programate marți, notează The Guardian.
Secretarul general al sindicatului, Philippe Martinez, a declarat că au fost prezente peste 180 de persoane, care protestează împotriva legii muncii, motivând că a simțit "o nemulțumire foarte puternică".
Înainte de-a deveni președinte, Macron a fost bancher. Încă din timpul campaniei electoral a promis că va reforma acest domeniu.
Nemuțumirile lucrătorilor ar fi fost alimentate și de discursul lui Macron din Atena, unde a afirmat răspicat că nu va da „nimic nici leneșilor, nici criticilor și nici extremiștilor.” Aceste cuvinte i-ar fi înfuriat pe muncitori, care au transformat cuvântul „leneș” într-un slogan al protestelor anti-Macron.
Întrebat luni dacă a regretat folosirea cuvântului, Macron a răspuns: "absolut deloc", spunând că nu se referea la muncitori, ci la fostii liderii francezi despre care spunea că nu erau suficient de curajoși pentru a face schimbări profunde în Franța.
Oficialii francezi susțin că astfel de măsuri sunt necesare pentru reducerea șomajului, care este de aproximativ două ori mai mare decât în Marea Britanie sau Germania.
Sursa: The Guardian
Etichete: macron, Franta, proteste, munca, somaj, sindicat,
Dată publicare:
12-09-2017 14:49