Vizita lui Macron poate afecta piaţa muncii de la noi. Reacţia lui Iohannis

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Sambata 26 August 2017 08:03
Categorie: Social

Apar primele reacţii după declaraţiile făcute joi la Bucureşti de Macron. Ofensiva sa de a schimbă regulile europene pentru muncitorii detaşaţi ar putea afecta piaţa muncii temporare de la noi, estimată la peste 100 de milioane de euro.

Cel puţin, asta susţin firmele de profil. Românii trimişi la muncă în Franţa au salarii similare celor de acolo, condiţii de muncă la fel de bune, doar că taxele pentru muncă lor se întorc în România şi nu rămân statului francez.

În toată Uniunea Europeană sunt 2 milioane de lucrători detaşaţi, potrivit Eurostat. Oamenii sunt recrutaţi şi angajaţi în ţară lor, dar trimişi să muncească în alte ţări. Numără sub 1 la sută din totalul angajaţilor.

Jumătate dintre aceşti lucrători sunt trimişi în trei ţări: Franţa, Germania şi Belgia. Cei mai mulţi provin din Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România. Pentru că în Franţa, de exemplu, o ora de muncă este plătită în medie cu 40 de euro, iar în România cu 5 euro, multe firme preferă să angajeze muncitori în sistem asemănător leasingului, subcontractand apoi servicii în Vestul Europei.

Preşedintele Macron reclamă faptul că oamenii sunt plătiţi cu salariul minim din Franţa, dar plătesc taxele în România. Acum e legal, dar el vrea să schimbe asta, că să plătească toţi taxe în Hexagon.

Presa internațională despre vizita lui Macron în România. ”Nu a primit ce spera”

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Acest subiect a fost astăzi prost înţeles. În particular de opinia publică şi de media românească. Nu e vorba despre interzicerea muncitorilor români să lucreze în Europa, oricare ar fi domeniul. Ci îşi propune împiedicarea companiilor franceze să fenteze normele europene şi să aducă în Franţa, pentru aceeaşi muncă pe care ar face-o şi muncitorii francezi, salariaţi români. Pentru că asta e concurenţă neloială. Este o Europa care nu funcţionează."

Reprezentanţii companiilor specializate în piaţă muncii susţin că mai degrabă s-ar înăspri controalele, decât să fie schimbate regulile.

Dana Ionescu, Legal & Global Mobility Manager Adecco România: "Există şi angajatori, că în orice domeniu, care ocolesc procedura detaşării, dar care odată depistaţi pot face subiectul unei achete penale. Şi în opinia mea mai bine lucrăm la depistarea acestora, adică a celor care concurează neloial firmele din ţară gazdă, decât să-i limităm şi pe cei care sunt de bună credinţă şi respectă întru totul legislaţia"

Dealtfel preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că directiva trebuie îmbunătăţită, dar presă internaţională scrie că nu i-a dat un cec în alb lui Macron.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Există pe de-o parte o mare nemulţumire în Franţa că sunt lucrători care aparent încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem, pe de altă parte putem să observăm că există foarte mulţi oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Franţa, în Germania, în Spania. Ei, dacă situaţia este aşa, este foarte clar că trebuie să îmbunătăţim această directiva. "

Cea mai recentă statistică arată că erau circa 32 de mii de muncitori detaşaţi în Franţa, concentraţi în trei domenii: construcţii, restaurante şi hoteluri.

Premierul Tudose a dezvăluit ce a discutat cu preşedintele Franţei.

Premierul Tudose a dezvăluit ce a discutat cu preşedintele Franţei. "E un lucru bun pentru români"

VIDEO PROTVPLUS.RO

bloc ghetou

Bloc bântuit de șerpi și șobolani, în Câmpina. Cine locuiește în el

Sculpturi obținute cu ajutorul drujbei, expuse la Polovragi

Premiul pe care îl vor câștiga agricultorii din Olt pentru cea mai mare roșie din județ

Scandalul ţânţarilor în Capitală. Cele două tipuri de insecte sunt purtătoare de virus WestNile

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Tradiții și superstiții de Sf. Ilie: ritualul fetelor nemăritate

Câinele care a păzit un biciclist accidentat pe munte a fost adoptat

ciobani

E criză de ciobani iar fermierii dau vina pe ajutoarele sociale. Salariul primit de un cioban priceput

Noi reguli în cazul copiilor care călătoresc în străinătate. Ministerul de Interne a modificat legea

Românii, fideli locului de muncă și colegi buni. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Un reprezentant al diasporei spune că mai mulți români au intenția de a ”vizita” Capitala pe 10 august

Mărturisirile Andreei, tânăra salvată de organele prelevate de la un copil: "Nu mi-a fost frică"

Noua campanie online care încurajează tinerii să meargă la piață. Efectul asupra fermierilor