Vizita lui Macron poate afecta piaţa muncii de la noi. Reacţia lui Iohannis

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Sambata 26 August 2017 08:03
Categorie: Social

Apar primele reacţii după declaraţiile făcute joi la Bucureşti de Macron. Ofensiva sa de a schimbă regulile europene pentru muncitorii detaşaţi ar putea afecta piaţa muncii temporare de la noi, estimată la peste 100 de milioane de euro.

Cel puţin, asta susţin firmele de profil. Românii trimişi la muncă în Franţa au salarii similare celor de acolo, condiţii de muncă la fel de bune, doar că taxele pentru muncă lor se întorc în România şi nu rămân statului francez.

În toată Uniunea Europeană sunt 2 milioane de lucrători detaşaţi, potrivit Eurostat. Oamenii sunt recrutaţi şi angajaţi în ţară lor, dar trimişi să muncească în alte ţări. Numără sub 1 la sută din totalul angajaţilor.

Jumătate dintre aceşti lucrători sunt trimişi în trei ţări: Franţa, Germania şi Belgia. Cei mai mulţi provin din Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România. Pentru că în Franţa, de exemplu, o ora de muncă este plătită în medie cu 40 de euro, iar în România cu 5 euro, multe firme preferă să angajeze muncitori în sistem asemănător leasingului, subcontractand apoi servicii în Vestul Europei.

Preşedintele Macron reclamă faptul că oamenii sunt plătiţi cu salariul minim din Franţa, dar plătesc taxele în România. Acum e legal, dar el vrea să schimbe asta, că să plătească toţi taxe în Hexagon.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Acest subiect a fost astăzi prost înţeles. În particular de opinia publică şi de media românească. Nu e vorba despre interzicerea muncitorilor români să lucreze în Europa, oricare ar fi domeniul. Ci îşi propune împiedicarea companiilor franceze să fenteze normele europene şi să aducă în Franţa, pentru aceeaşi muncă pe care ar face-o şi muncitorii francezi, salariaţi români. Pentru că asta e concurenţă neloială. Este o Europa care nu funcţionează."

Reprezentanţii companiilor specializate în piaţă muncii susţin că mai degrabă s-ar înăspri controalele, decât să fie schimbate regulile.

Dana Ionescu, Legal & Global Mobility Manager Adecco România: "Există şi angajatori, că în orice domeniu, care ocolesc procedura detaşării, dar care odată depistaţi pot face subiectul unei achete penale. Şi în opinia mea mai bine lucrăm la depistarea acestora, adică a celor care concurează neloial firmele din ţară gazdă, decât să-i limităm şi pe cei care sunt de bună credinţă şi respectă întru totul legislaţia"

Dealtfel preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că directiva trebuie îmbunătăţită, dar presă internaţională scrie că nu i-a dat un cec în alb lui Macron.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Există pe de-o parte o mare nemulţumire în Franţa că sunt lucrători care aparent încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem, pe de altă parte putem să observăm că există foarte mulţi oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Franţa, în Germania, în Spania. Ei, dacă situaţia este aşa, este foarte clar că trebuie să îmbunătăţim această directiva. "

Cea mai recentă statistică arată că erau circa 32 de mii de muncitori detaşaţi în Franţa, concentraţi în trei domenii: construcţii, restaurante şi hoteluri.

Premierul Tudose a dezvăluit ce a discutat cu preşedintele Franţei.
Premierul Tudose a dezvăluit ce a discutat cu preşedintele Franţei. "E un lucru bun pentru români"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mana carton
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
studenti profesori
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori
Industria turismului, afectată de lipsa de personal: "Nu pot să-i aduc de acasă"
Dependenții de droguri, lăsați pe cont propriu. Mărturiile celor care au scăpat din infern
Câine căzut într-o prăpastie de 10 metri, în Gorj. Cum a fost salvat Floricel
Nouă ”zebre” pe o distanță de 300 de metri, pe o stradă înfundată, în Suceava. FOTO
Metrouri oprite timp de 2 ore. Sindicaliștii au respins ultima ofertă salarială a Metrorex: ”Ne cerem scuze!”