Macron: Nu toţi membrii NATO consideră Rusia un inamic. Ce spune despre Turcia

04-12-2019 22:28

emmanuel macron, nato

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat miercuri decizia luată la summitul NATO la Londra de lansare a unui „proces de reflecţie” asupra dimensiunii politice a Alianţei.

În opinia lui Macron, acest proces are nevoie de un mandat clar pentru a răspunde „întrebărilor existenţiale” ale acestei organizaţii, relatează Agerpres.

„Cum putem construi o pace durabilă în Europa? Cine este inamicul nostru? Cum acţionăm împreună împotriva terorismului?”, sunt câteva dintre întrebările la care acest proces de reflecţie ar trebui să dea un răspuns, a indicat preşedintele francez, care a primit critici în interiorul Alianţei după ce a susţinut anterior că aceasta ar fi în „moarte cerebrală”, opinie pe care şi-a menţinut-o şi la acest summit.

NATO trebuie să decidă care sunt astăzi „obiectivele şi mijloacele” sale, a sintetizat Macron, adăugând că el nu are impresia că „toată lumea în jurul mesei” Alianţei consideră Rusia ca fiind un „inamic”, cum se întâmpla cu 70 de ani în urmă.

El a evocat nevoia unui dialog cu Rusia în ce priveşte securitatea şi stabilitatea în Europa, inclusiv pentru a conveni un acord care să înlocuiască Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

„Alianţa noastră are o istorie, dar şi o geografie, prin urmare securitatea şi stabilitatea în Europa nu pot fi garantate temeinic fără un dialog solid şi exigent cu Rusia”, a explicat Macron la conferinţa de presă de la finalul summitului ce a aniversat 70 de ani de existenţă a NATO.

Procesul de reflecţie trebuie să aibă în vedere de asemenea „drepturile şi obligaţiile” aliaţilor, a mai spus liderul de la Elysee, el apreciind că una dintre aceste obligaţii ar fi ca un membru să nu-i pună pe ceilalţi în faţa „faptului împlinit”, făcând referire la recenta retragere a trupelor americane din Siria şi la invazia turcă în nord-estul acestei ţări.

Macron nu vede „un consens posibil” cu Turcia privind definiţia terorismului

Emmanuel Macron a declarat miercuri că nu există „un consens posibil” cu Turcia privind definiţia terorismului, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul summitului.

„Nu văd un consens posibil”, a spus el, în contextul în care Turcia a lansat o ofensivă în Siria împotriva grupurilor kurde prezente într-o zonă de frontieră, pe care le consideră teroriste. Acestea au susţinut însă coaliţia internaţională condusă de SUA în lupta sa împotriva grupării Statul Islamic şi a altor organizaţii jihadiste.

„Este clar că nu suntem de acord să clasificăm ca grupări teroriste Unităţile de protecţie a poporului (YPG) şi Partidul uniunii democratice (PYD) şi cred că asupra acestui lucru există un consens”, a adăugat el, referindu-se la partenerii din NATO în afară de Turcia.

„Combatem PKK (Partidul muncitorilor din Kurdistan) şi pe toţi cei care desfăşoară activităţi teroriste împotriva Turciei, de manieră foarte clară, dar nu facem această conexiune pe care Turcia o doreşte între aceste grupuri diferite politice sau militare, deci există un dezacord, nu a fost înlăturat”, a subliniat el.

PKK, organizaţie separatistă kurdă în luptă armată împotriva puterii centrale turce, este clasificat drept organizaţie teroristă de Turcia, dar şi de numeroase ţări, printre care Franţa şi SUA.

Relaţiile între Paris şi Ankara s-au tensionat după lansarea ofensivei turce în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde YPG, un aliat cheie în lupta împotriva SI.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO