Macron îi cere explicații lui Putin, cu privire la otrăvirea lui Navalnîi. Reacția președintelui rus

Ultima actualizare: 14-09-2020 17:01
Macron
Getty

Emmanuel Macron a discutat luni cu Vladimir Putin şi i-a cerut ”să se facă lumină deplin, de îndată” cu privire la ”tentativa de asasinare” a opozantului rus Aleksei Navalnîi, pe care o cataloghează drept o ”otrăvire”.

 ”O clarificare este necesară din partea Rusiei, în cadrul unei anchete credibile şi transparente”, i-a cerut şeful statului francez omologului său rus, potrivit News.ro.

”Franţa împărtăşeşte, pe baza propriilor sale analize, concluziile mai multora dintre partenerii săi europeni cu privire la fapte de otrăvire cu un agent neurotoxic noviciok”, i-a spus Macron lui Putin.

În replică, preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său francez că acuzaţiile fără fundament formulate împotriva Rusiei în cazul opozantului Aleksei Navalnîi sunt ”nepotrivite”, a anunţat luni Kremlinul într-un comunicat.

În comunicat, preşedinţia rusă cere Germaniei să îi transmită dosarul medical al lui Aleksei Navalnîi.

Otrăvirea, confirmată de un laborator francez și unul suedez

 

Un laborator francez şi unul suedez au confirmat că opozantul a fost otrăvit cu Noviciok, a anunţat luni Guvernul german.

Un laborator militar german a conchis deja, la 3 septermbrie, că s-a folosit acest puternic agent neurotoxic, lucru pe care Moscova îl dezminte.

În Suedia, laboratorul specializat în substanţe puternic toxice aparţinând Agenţiei suedeze de Cercetare în domeniul Apărării, cu sediul la Umea a analizat eşantioane.

"Trei laboratoare au prezentat în mod independent proba că un agent neurotoxic din grupul Noviciok este cauza otrăvirii”, a rezumat luni un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

Ce este Noviciok

 

Această otravă a fost folosită deja împotriva fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia, în 2018, în Anglia, potrivit autorităţilor britanice.

Considerat o armă chimică, Noviciok se prezintă cel mai adesea sub formă de pudră fină, susceptibilă să pătrundă în porii pielii sau în căile respiratorii.

Folosirea Noviciok ”constituie o gravă încălcare a Convenţiei privind interzicerea armamentului chimic”, a mai subliniat Berlinul.

De partea rusă, poliţia a anunţat vineri că vrea să-l interogheze în Germania pe opozantul victima otrăvirii, potrivit susţinătorilor săi, la 20 august, în timpul unei deplasări în Siberia.

Autorităţile ruse afirmă însă că analizele efectiuate în timpul spitalizării opozantului la Omsk, în Siberia, înainte să fie transferat în Germania, nu au scos la iveală nicio substanţă toxică în organismul lui Navalnîi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO