LOST, ziua 45. Posibile resturi, gasite pe o plaja australiana. 80% din zona de cautare a fost scanata, fara succes
Cautarea subacvatica a epavei aeronavei MH370 a intrat in a zecea zi iar submersibilul Bluefin-21 a investigat peste 80% din zona in care se presupune ca s-ar afla aparatul de zbor, insa nu a fost gasit nicio urma care sa indice prezenta avionului.
Update, ora 14:50 Mai multe resturi neidentificate au fost descoperite pe o plaja australiana, la 10 kilometri de orasul Augusta. Autoritatile australiene au declarat ca resturile se afla la sectia locala de politie, unde au fost fotografiate. Imaginile au fost transmise oficialilor australieni si Biroului Australian pentru Siguranta Transporturilor.
Centrul de coordonare al operatiunilor de cautare a anuntat ca imaginile sunt analizate, pentru a determina daca sunt relevante pentru operatiunea de cautare a avionului Malaysian MH370.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar daca autoritatile s-au aratat increzatoare in capacitatile robotului subacvatic, limitarile tehnice s-au dovedit un impediment din prima zi de cautare, cand aparatul a fost nevoit sa se intoarca la suprafata dupa ce si-a depasit adancimea maxima de functionare, de 4500 de metri, scrie news.com.au.
David Johnston, ministrul australian al apararii, a declarat, miercuri, ca vor mai trece, probabil, doua saptamani pana cand Bluefin-21 va scana restul oceanului, chiar daca 80% din suprafata a fost deja investigata. In prezent Australia, Malaysia, China si Statele Unite poarta discutii despre viitoarea etapa a cautarilor.
"Urmatoarea etapa, cred eu, este aducerea unui sonar mai puternic, capabil sa scaneze apele mai adanci", a declarat Johnston.
Premierul australian Tony Abbott a afirmat ca guvernul sau nu intentioneaza sa abandoneze cautarile, adaugand ca este dator sa continue cautarile familiilor pasagerilor si miliardelor de pasageri care zboara anual.
"Am putea regandi cautarea, dar nu vom avea odihna pana cand nu vom fi facut tot se poate face pentru a dezlega acest mister", a spus Abbott.
Profesorul David Stupples, expert in electronica si tehnologii radio la City University din Londra, a declarat ca, dupa calculele sale, zona de cautare ar putea fi extinsa pana la 50.000 de kilometri patrati, de la 2000 de kilometri patrati, suprafata investigata de Bluefin-21, motiv pentru care echipele de cautare vor avea nevoie de ajutor suplimentar, in conditiile in care adancimea oceanului coboara pana la 6000 de metri.
Printre optiunile salvatorilor se numara robotul REMUS 6000, asemanator cu Bluefin-21, dar care poate cobora pana la 6000 de metri, si vehiculul hibrid Nereus, care poate atinge 10.000 de metri adancime. Aici, "presiunea e echivalenta cu un Cadillac Escalade care sta in echilibru pe varful unui deget", a declarat David Kelly, presedintele companiei care a produs robotul Bluefin-21.
In paralel, Autoritatea pentru Siguranta Maritima din Australia continua cautarile vizuale, intr-o zona aflata la 855 de kilometri nord-vest de orasul Perth. 12 nave maritime participa la operatiunile de cautare de miercuri. Zece avioane militare care participau la misiunea de cautare au fost rechemate la baza, din cauza conditiilor meteo care faceau imposibile observatiile vizuale, informeaza jacc.gov.au, site-ul centrului de coordonare dedicat cautarii epavei avionului MH370.
Sursa: News.com.au
Etichete: avion, disparitie, cautari, MH370, Malaysia Airlines,
Dată publicare:
23-04-2014 07:55