Londra e în pragul unei catastrofe medicale. Primarul a decretat starea de "incident major"
Londra a ajuns în pragul unei catastrofe medicale din cauza pandemiei de COVID-19.
Confruntat cu un număr uriaș de cazuri noi, primarul capitalei britanice a decretat starea de "incident major" și cere Guvernului să ia măsuri speciale, după ce spitalele au ajuns la limită.
Datele arată că unul din 30 de locuitori ai Londrei este infectat cu SARS-COV-2. Iar situația e la fel de gravă la nivelul întregii țări. Vineri au fost înregistrate 1.325 de noi decese, cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei.
Regatul Unit trece printr-o perioadă extrem de grea în lupta cu pandemia. La nivelul întregii ţări, în medie, unul din 50 de oameni e infectat cu noul coronavirus. În Londra, în medie, una din 30 de persoane are virusul, iar în unele părţi rata de infectare este de 1 la 20. Spitalizările au crescut cu 27% în prima săptămână a noului an.
Serviciul de ambulanţă din capitala britanică e copleşit de numărul uriaş de cazuri. Autorităţile londoneze au început deja să folosească pompieri pe post de şoferi de ambulanţă. În următoarele zile, lor li se vor adăuga şi poliţişti.
Primarul Londrei, Sadiq Khan a declarat situația ca fiind de o gravitate majoră şi i-a cerut premierului Boris Johnson să impună restricţii suplimentare în oraş.
Sadiq Khan, primarul Londrei: "Virusul a scăpat de sub control, Serviciul Naţional de Sănătate riscă să fie copleşit. Riscăm să nu mai avem paturi libere în spitale în următoarele săptămâni, dacă virusul continuă să se răspândească şi oamenii continuă să fie spitalizaţi (în acest ritm)."
Spre deosebire de primăvara trecută, când primul val al pandemiei a trecut în câteva săptămâni, acest al doilea val a început în noiembrie şi de atunci pune presiune tot mai mare pe sistemul medical. La Terapie Intensivă se resimte cel mai puternic.
Dr. Rupert Pearse, consultant Terapie Intensivă: "Instalăm tot mai multe pături în secţiile de Terapie Intensivă şi aducem cadre medicale din alte secţii care să ne ajute să facem asta.
Aceste cadre medicale nu-şi pot face treburile obişnuite, ceea ce înseamnă că alte departamente medicale au de suferit."
Multe spitale britanice au renunţat deja la operaţiile programate pentru pacienţii cu alte afecţiuni, mai puţin grave. Dacă pandemia nu dă înapoi, medicii se tem că vor fi nevoiţi să amâne operaţiile pentru cei bolnavi de cancer şi să limiteze serviciile de terapie intensivă pentru pacienţii fără COVID.
Dr. Rupert Pearse, intensive care consultant: "Trebuie să completăm lipsurile cu personal care nu este pregătit la fel că asistentele medicale de la Terapie Intensivă, în unele cazuri e vorba despre studenţi la medicină sau personal din alte secţii sau chiar consultanţi medicali care vin să ne ajute să ne ocupăm de pacienţi."
De la începutul pandemiei şi până acum, Marea Britanie a înregistrat peste 2,9 milioane de cazuri de COVID şi aproape 80.000 de morţi, unul dintre cele mai tragice bilanţuri din întreaga lume.