Locuitorii unui cartier din Caracas, mandri ca vor fi vecinii corpului imbalsamat al lui Chavez
Locuitorii cartierului sarac 23 de Enero, situat in vestul Caracasului, unde se afla o fosta cazarma ce va gazdui trupul neinsufletit imbalsamat al presedintelui Hugo Chavez, isi proclama la unison "mandria" de a locui in curand alaturi de "Comandant".
"Sunt mandra (...) Este o onoare foarte mare pentru cartierul nostru", marturiseste Iraima Diaz, in varsta de 39 de ani, care locuieste "acolo, in micuta casa verde", precizeaza ea, aratand o constructie modesta situata in fata cazarmei transformate in muzeu, de unde Hugo Chavez a lansat, la 4 februarie 1992, o lovitura de stat esuata, dar care l-a propulsat in fata scenei politice venezuelene.
In "Piata 4 februarie", adiacenta cazarmei, unde accesul este verificat de catre militari ce le interzic jurnalistilor prezenti sa fotografieze, cu totii impartasesc acelasi sentiment.
Ridicata in varful unui deal pe care sunt insirate locuinte modeste din caramizi multicolore, constructia cu turnuri crenelate este depasita de un gigantic "4F", amintind data la care locotenent-colonelul parasutist Hugo Chavez a incercat lovitura de stat impotriva presedintelui Carlos Andres Perez.
In acea perioada, fosta cazarma devenise deja Muzeul Militar de Istorie, "dar Chavez l-a ales pentru a stabili cartierul general al loviturii de stat datorita apropierii de palatul prezidential Miraflores", explica istoricul Agustin Blanco Muñoz.
Dupa sosirea la putere a "Comandantului", in urma alegerilor din 1998, cartierul a devenit un simbol al chavismului si beneficiaza in prezent de numeroase servicii sociale oferite de Guvern si anume un centru de sanatate, un magazin alimentar de stat, un muzeu. Pe pereti se afla afise cu presedintele defunct si fresce reprezentandu-i pe Ernesto "Che" Guevara sau Simon Bolivar.
Cu basca rosie pe cap - semn distinctiv al membrilor Partidului Socialist din care face parte -, cu banderola in culorile Venezuelei pe bratul stang ca semn de doliu, Iraima Diaz spera ca expunerea trupului neinsufletit in cazarma transformata in Muzeul Revolutiei va dura "putin timp". Asemeni multor sustinatori, ar prefera sa-l vada la "Panteonul National", alaturi de eliberatorul Simon Bolivar.
Asezata alaturi de ea pe o banca de beton, in aceasta piata ingrijita si echipata cu loc de joaca pentru copii, Carmen Rosa Daz, o luptatoare in varsta de 51 de ani, purtand pe cap o basca strapunsa de o stea (rosie), povesteste ca a remarcat ca se va intampla ceva inainte de anuntul de joi privind imbalsamarea si expunerea trupului neinsufletit la cazarma.
"S-a vazut multa actiune, camioane, masini, muncitori, materiale de constructii. Se credea ca se va construi un monument", explica ea surprinsa si "mandra".
La cativa metri, in spatele unei tejghele de magazin, pe o straduta (rosie), construita de asemenea de Guvern, Reina Viña Torres, in varsta de 27 de ani, felicita decizia. In plus, spera ca afluenta "va fi buna pentru vanzari".
Mama sa, Isabel Torres, pretinde ca niciodata nu va vinde insigne, tricouri, basti, fotografii, steaguri, papusi, CD-uri si alte gadgeturi cu efigia "Comandantului" ce invadeaza trotuarele la fiecare reunire chavista. "Memoria sa este mult mai importanta decat restul", afirma ea cu indrazneala.
Cu toate ca locuitorii se asteapta ca viata cartierului sa fie bulversata odata cu sosirea oaspetelui de marca, Iraima da asigurari "ca se va adapta" si spera ca respectul pentru odihna eterna a liderului imbalsamat va determina tinerii sa "faca mai putin zgomot".
Intre timp, la cativa metri de cazarma, un difuzor instalat la strada transmite la volum maxim cantece patriotice si revolutionare dedicate gloriei "eliberatorului din secolul XXI".