FOTO. Ce tari ale lumii si-au transformat liderii in "idoli" expusi pentru veneratie

Ultima actualizare: 12-03-2013 07:08
sicriu Hugo Chavez

Guvernul Venezuelei a anuntat ca trupul fostului presedinte, Hugo Chavez, va fi imbalsamat si expus intr-un sicriu de sticla, la un muzeu militar. El urmeaza astfel o lunga traditie a expunerii si adorarii trupurilor liderilor comunisti, dupa moarte.

Revista Time a prezentat povestea unor fosti lideri comunisti, care, dupa moarte, au fost expusi public, pentru a fi omagiati de fostii lor supusi.

Primul dintre ei este Vladimir Ilici Lenin, fondatorul Uniunii Sovietice, care a murit in 1924. Trupul, impecabil conservat, este expus in mormantul sau din Piata Rosie din Moscova.

Urmand acest exemplu, urmasul sau la fel de controversat, Iosif Stalin, a fost expus public de la moartea sa, survenita in 1953, pana pe 31 octombrie 1961. IApoi trupul sau a fost scos din Mausoleul lui Lenin, unde era pastrat, si ingropat in necropola de la Kremlin.

Conform traditiei initiate de liderii sovietici, si comunistul Mao Zedong, fondatorul Republicii Populare Chineze, decedat in 1976, a fost imbalsamat.

Trupul sau a fost expus intr-un mausoleu care ii poarta numele, desi el si-a dorit sa fie incinerat dupa moarte. Chiar si azi, oamenii formeaza zilnic cozi de sute de metri la intrare, pentru a-i vedea trupul.

Un alt exemplu interesant este mausoleul Kumsuan - Palatul Soarelui Sun din Phenian, Coreea de Nord.

Aici sunt expuse trupul imbalsamat al lui Kim Il-Sung, fondatorul republicii, mort in 1994 si al fiului sau, Kim Jong Il, care a decedat in decembrie 2011.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO