Locuitor din Jîtomîr: Putin nu a lăsat nimic viu. Elicopterele au distrus tot, casele şterse de pe faţa pământului
În a treia săptămână de război, Rusia continuă să bombardeze constant și fără discriminare orașele din Ucraina care îi opun rezistență.
Citește aici LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina. Ultimele informații
Cel mai greu lovit este Mariupol, în sudul țării. Potrivit Crucii Roșii, în orașul-port asediat de 10 zile, oamenii au ajuns să se atace unii pe alții, pentru o bucată de pâine. Fără căldură și apă, pe ger, se îmbolnăvesc în număr mare.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
În tot acest timp ucrainenii organizează ambuscade și atacă convoaiele rusești pentru a se proteja.
La o zi după ce au bombardat o maternitate din Mariupol, forţele ruse şi-au înteţit atacurile aeriene asupra oraşului încercuit. Sute de mii de oameni sunt prinşi în capcană, fără apă şi fără mâncare.
Rachetele distrug fără discriminare obiective militare, clădiri administrative şi blocuri sau case. Echipele de salvare au scos toată ziua oameni din ruine. Alţii au scăpat nevătămaţi, dar au pierdut totul.
“- Nu mai am casă, de asta plec. De ce aş umbla pe aici, altfel?
- Unde este casa ta?
- Nu mai există, a fost lovită de un proiectil de mortier”.
Soldaţii ucraineni din Mariupol fac apeluri disperate spre Kiev şi cer comandanţilor să iniţieze o operaţiune care să-i scoată din încercuire. Pentru localnicii prinşi între bombardamente şi foamete, fiecare zi e un adevărat iad.
Petro Andrushchenko, viceprimar al orașului Mariupol: “Oamenii topesc zăpadă pentru puțină apă. Slavă Domnului, a nins și azi-noapte! Cei 360.00 de locuitori sunt literalmente ținuți ostatici. Afară sunt minus 8 grade Celsius, nu avem gaze, nici curent, oamenii nu se pot strânge nici măcar afară în jurul unui foc, pentru că se tem de bombardamente”.
În aceste imagini tulburătoare, vedem trupuri învelite în saci ori în pături coborâte într-o groapă comună. Un convoi cu evacuaţi din Mariupol a trebuit să se întoarcă din drum, după ce au început iarăşi exploziile.
Ruşii au anunţat pentru vineri încetarea unilaterală a focului, dar coridoarele umanitare duc doar spre Rusia. Totuși, zeci de mii de oameni au reuşit să iasă din oraşele bombardate, în ultimele zile.
Ilya Zagorny, 20 de ani, locuitor din Kozarovychi: “A venit armata rusă la noi în sat, ei trăgeau, armata noastră trăgea... Nu puteam să trăim acolo, nici măcar să rămânem în sat”.
Polina Victorievna, din Jîtomîr: “Jîtomîr a fost bombardat, era groaznic. (I-ai văzut pe ruşi atacând? (n.red. întrebare reporter) Da, Putin nu a lăsat nimic viu. Elicopterele zburau în jur, au distrus tot, casele şterse de pe faţa pământului, totul distrus"
Veronica Karman, din Sumî: “Au bombardat tot... Am lăsat multe dintre jucăriile mele acolo. Părinţii nu mă lăsau să mă duc pe stradă pentru că ruşii fură copii”
În replică la bombardamente, armata ucraineană a organizat, joi, o serie de contraatacuri de-a lungul liniilor de înaintare ale coloanelor ruse care avansează spre Kiev.
Ce pierderi au suferit rușii, conform Ucraina
Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de ucraineni, Rusia a pierdut peste 330 de tancuri şi în jur de 1.100 de transportoare blindate de la începutul războiului. Cele mai eficiente arme din arsenalul ucrainenilor, pe lângă lansatoarele anti-tanc, sunt dronele turcești Bayraktar.
Serviciul de informații al armatei ucrainene a publicat imagini cu un nou atac asupra unei coloane mari de tancuri rusești în districtul Brovarî din regiunea Kievului. Comandantul regimentului rus, colonelul Zaharov, ar fi fost eliminat, reiese inclusiv din interceptarea comunicatiilor radio ale rusilor.
“-Udar, aici Nitro. Regimentul 6 pierdut.
-Ce ai spus?
-Nu am contact cu regimentul 6. Strâng date. Multe pierderi. Ucrainenii ne-au așteptat. Vârful convoiului a nimerit în ambuscadă. Comandantul regimentului ucis în acțiune”.
Pe de altă parte, în Harkov, după fiecare atac al artileriei ruse, pirotehniștii ucraineni strâng obuzele neexplodate.
„-Ce fel de obuze sunt astea?
-Sunt elemente de Smerch, sistem de rachete cu lansarea multipla. Cand racheta e in aer se desface in bucati care acopera o arie vasta”.
În aceste imagini devenite virale, vedem doi genişti ucraineni care dezamorsează o bombă rusească doar cu mâinile şi o sticlă de apă. "Au dat dovada de un curaj uluitor, spun experţii occidentali, care atrag atentia ca bomba respectivă putea distruge complet o clădire.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, razboi in ucraina, sua rusia,
Dată publicare:
11-03-2022 07:20