Război în Ucraina, ziua 16. Kuleba: „Putin nu este capabil să învingă armata ucraineană”

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, ziua 16. Rusia și Ucraina sunt departe de a face pace, deși ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au discutat, joi, în Turcia.

Armata rusă se apropie tot mai mult de Kiev. Trupele par să fie mutate în poziţii de tragere, arată noi imagini din satelit, semn că s-ar pregăti de un asalt. S-au dus dus lupte grele pentru a păstra controlul asupra ultimei porțiuni de autostradă către Kiev. Unul dintre atacuri a vizat o coloană de tancuri ruseşti.

În paralel, lipsa apei, a hranei și a medicamentelor duc la o criză umanitară tot mai mare în alt oraș asediat, Mariupol. 100.000 de civili au fost evacuaţi din Ucraina în ultimele două zile.

Oficialii de la Kremlin au anunţat şi pentru, vineri, o încetare a focului în unele zone, dar coridoarele umanitare duc...doar spre Rusia. Alte puncte strategice sunt însă bombardate. 

ȘtirileProTV.ro transmite în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia: 

UPDATE 23:42 Rusia va livra echipament militar modern Belarusului, spune agenția de știri de stat

Liderii Rusiei și Belarusului au convenit să colaboreze în continuare în viitorul apropiat, potrivit Agenției de Telegraf Belarus (BelTA), deținută de stat, citată de CNN.

Citește și
Ambasadorul Poloniei în SUA: ”Rusia pierde acest război chiar acum. Nu doar în inimile oamenilor, ci la propriu”
Ambasadorul Poloniei în SUA: ”Rusia pierde acest război chiar acum. Nu doar în inimile oamenilor, ci la propriu”
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Potrivit BelTA, președintele rus Vladimir Putin și președintele Belarus Alexander Lukașenko au convenit asupra livrărilor – de către Rusia către Republica Belarus – a celor mai moderne modele de echipamente militare în viitorul apropiat.

La rândul său, Belarus va crește oferta de echipamente moderne agricole, de pasageri și alte produse de inginerie, a informat agenția de presă de stat din Belarus, citându-l pe secretarul de presă al liderului belarus Natalya Eismont.

Cei doi lideri au convenit asupra unor măsuri comune de sprijin reciproc în legătură cu presiunea sancțiunilor, inclusiv asupra prețurilor la energie.

Delegațiile guvernamentale din Belarus și Rusia vor purta luni discuții la Moscova pentru a elabora decizii specifice cu privire la toate problemele discutate.

 

UPDATE 23:21 Videoclipul care arată răpirea primarului din Piața Melitopol

Un videoclip distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare, inclusiv de către postul de opoziție din Belarus, NEXTA, îl arată pe Ivan Federov fiind târât dintr-o clădire din oraș.

 

Din verificările pe care le-a făcut BBC, filmarea pare a fi o înregistrare CCTV care urmărește fântâna din Piața Victoriei, lângă Arcul Eliberării, în centrul orașului Melitopol. Cu toate acestea, BBC anunță că nu a putut verifica dacă persoana prezentată în filmare este Federov.

Anterior, consilierul Ministerului de Interne Anton Herașcenko a declarat că Fedorov a fost răpit dintr-un „centru de criză” din oraș cu o pungă de plastic deasupra capului.

Rusia nu a comentat încă acuzațiile, pe care Ministerul de Externe ucrainean le-a descris drept „crimă de război”.

 

 

UPDATE 23:05 Rusia blochează evacuările din Mariupol, spune viceprim-ministrul Ucrainei

Viceprim-ministrul Ucrainei a acuzat forțele ruse că au încălcat încetarea focului și că vizează oamenii evacuați din orașele bombardate, relatează BBC.

Într-un video postat vineri, Iryna Vereshchuk a spus că atacurile au împiedicat evacuarea din Mariupol, unde o maternitate a fost bombardată săptămâna aceasta, și din capitala Kiev.

Vereshchuk a mai precizat că unele evacuări planificate au avut succes, iar 1.000 de persoane au putut părăsi satul Vorzel din regiunea Kiev.

Pe de altă parte, primarul orașului Harkov, Ihor Terekhov, a spus că Rusia a blocat evacuările din Izyum, un oraș aflat în prima linie a conflictului din estul Ucrainei.

 

UPDATE 10:42 Regiunea Nicolaev, atacată de obuze rusești

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat incendii în zonă, iar Vitaliy Kim, șeful Administrației Regiunii Mykolaiv, a spus că au existat „ostilități active lângă Guryivka”, în nordul orașului.

 

 

Încercăm să-i îndepărtăm”, a spus Kim pe canalul său Telegram.

Într-o serie de mesaje, Kim a spus că bombardamentul a echivalat cu „împușcături nediscriminatorii în ținte civile”, inclusiv o cafenea și un bloc de apartamente.

 

  

UPDATE 22:35 Joe Biden: Războiul lui Putin „nu va fi niciodată o victorie”

Joe Biden are mai multe de spus despre motivul pentru care războiul din Ucraina „nu va fi niciodată o victorie” pentru liderul Rusiei sau obiectivele sale strategice.


 

UPDATE 22:25 - Ucraina acuză armata rusă că l-a răpit pe primarul din Melitopol

Ministerul ucrainean de Externe a acuzat soldații ruși că l-au răpit pe primarul orașului Melitopol din sud-estul țării.

Oficialii au declarat că trupele rusești l-au răpit pe primarul Ivan Fedorov vineri după-amiază, după ce l-au acuzat în mod fals de terorism.

BBC nu a confirmat acuzațiile, iar oficialii ruși nu au comentat încă.

"Răpirea primarului din Melitopol este clasificată drept o crimă de război în conformitate cu Convențiile de la Geneva și cu Protocolul adițional, care interzic luarea de ostatici civili în timpul războiului", a declarat Ministerul ucrainean de Externe.

Melitopolul a căzut în mâinile trupelor ruse în urmă cu aproape două săptămâni, iar Fedorov a declarat miercuri pentru BBC că locuitorii "nu cooperează cu rușii în niciun fel".

UPDATE 22:15 - Ucraina îndeamnă Belarusul să nu intre în război

Ucraina dă dovadă de reținere față de Belarus, dar va riposta dacă soldații belaruși se vor alătura invaziei rusești, a declarat Oleksiy Danilov, cel mai înalt oficial ucrainean din domeniul securității.

Danilov a declarat că Ucraina este prudentă în relațiile cu Belarus, în ciuda faptului că țara este folosită ca platformă de lansare pentru avioanele rusești. Dacă "un singur avion de vânătoare trece granița noastră, vom riposta", a adăugat el, potrivit Al Jazeera.

UPDATE 22:10 - Cetățenii americani care călătoresc în Ucraina, avertizați că ar putea fi capturați

Departamentul de Stat al SUA a declarat că cetățenii americani care călătoresc în Ucraina - inclusiv cei care merg să ia parte la conflict - se confruntă cu un risc real de a fi capturați sau uciși.

De asemenea, aceștia au fost avertizați că Washingtonul nu va putea să-i evacueze.

"Ei pot fi supuși unor potențiale tentative de urmărire penală și pot fi supuși unui risc sporit de maltratare", a declarat Ned Price purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, informează Sky News.

 

UPDATE 21:35 - Kuleba: Putin „nu este capabil să învingă armata ucraineană”

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, afirmă că 1.582 de civili au murit în "Mariupolul asediat" în 12 zile.

Într-un tweet, el descrie situația ca fiind "cea mai gravă catastrofă umanitară de pe planetă".

"Incapabil să învingă armata ucraineană, Putin îi bombardează pe cei neînarmați, blochează ajutorul umanitar. Avem nevoie de avioane pentru a opri crimele de război rusești!", a spus Kuleba, potrivit Sky News.

 

UPDATE 21:15 - Erdogan: Invazia rusă în Ucraina a arătat „falimentul” ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că invazia rusă în Ucraina a evidenţiat „falimentul” sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), întrucât această organizaţie nu a reuşit să prevină războiul, şi a cerut o reformă a ei prin care să fie anulat dreptul de veto al celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, relatează vineri agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Când o tabără în conflict este unul dintre membrii permanenţi cu drept de veto, capacitatea Consiliului de Securitate (al ONU) de a se impune este nulă: sistemul se declară în faliment. Dat fiind că deciziile Adunării Generale a ONU nu sunt constrângătoare, nu a fost luată nicio măsură pentru a pune capăt luptelor”, a spus Erdogan în discursul său de deschidere a Forumului Diplomatic de la Antalya, o reuniune internaţională desfăşurată în acest oraş de pe coasta mediteraneană a Turciei.

UPDATE 21:07 - Elveția interzice survolarea teritoriului său pentru transportul de arme

Elveţia, fidelă doctrinei sale de neutralitate militară, a decis vineri să interzică survolarea teritoriului său de către toţi cei care doresc să ofere sprijin militar beligeranţilor din Ucraina, a anunţat guvernul, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE 20:56 - Cel puțin 1.582 de civili au fost uciși în Mauripol în urma atacurilor trupelor ruse

Consiliul municipal: 1.582 de locuitori din Mariupol uciși de Rusia.

În timpul celor 12 zile de blocadă a orașului din regiunea Donețk, forțele ruse au bombardat cartiere rezidențiale și au ucis 1.582 de civili, potrivit Consiliului municipal din Mariupol, citat de The Kyiv Independent.

UPDATE 20:38 - Ambasadorul Rusiei la ONU: Rusia a descoperit dovezi cu privire la armele biologice ale Ucrainei

Rusia a descoperit dovezi ale eforturilor Ucrainei de a ascunde cercetările realizate cu privire la armele biologice, a susţinut ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, întrunit la solicitarea Rusiei pe motivul că Ucraina produce arme biologice.

Drept răspuns, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, argumentează că afirmaţiile lui Nebenzia sunt o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care deţine, în realitate, un program al armelor biologice, conform BBC, citat de News.ro.

Nebenzia nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmaţiile sale și a acuzat, de asemenea, SUA că încearcă să fabrice arme biologice care pot viza anumite grupuri etnice.

 

UPDATE 20:15 -  YouTube blochează accesul la canalele care au legături cu presa rusă finanțată de stat

Compania, deținută de Google, a invocat o politică privind evenimentele violente.

"Orientările noastre pentru comunitate interzic conținutul care neagă, minimalizează sau trivializează evenimente violente bine documentate și eliminăm conținutul despre invazia Rusiei în Ucraina care încalcă această politică. În conformitate cu aceasta, începând de acum, blocăm, de asemenea, canalele YouTube asociate cu mass-media rusești finanțate de stat, la nivel global”, a precizat compania.

UPDATE 20:07 - Trupele ruse "nu s-au apropiat" de Kiev în această după-amiază, afirmă un oficial american

Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării afirmă că "elementele avansate" rusești se află la aproximativ 15 km de centrul orașului Kiev, dar nu mai aproape, în general, decât în urmă cu 24 de ore.

Oficialul a precizat că SUA nu cred că un convoi rusesc "a făcut vreun progres în direcția reaprovizionării, sau a legăturii cu alte elemente, sau a contribuției în vreun mod semnificativ".

În timp ce unele vehicule s-au mutat în liniile de copaci, acestea "nu se apropie mai mult de Kiev", informează Sky News.

 

UPDATE 20:00 - Macron: Europa şi Africa „vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar” de războiul din Ucraina

Europa şi Africa „vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar” în următoarele 12-18 luni din cauza războiului din Ucraina, avertizează Emmanuel Macron, relateză AFP, citată de Agerpres.

 

UPDATE 19:12 - Ucraina se teme că Belarusul o va invada în această seară

Cu câteva ore în urmă, Ucraina a declarat că avioanele rusești au țintit în mod deliberat un sat belarus din spațiul aerian ucrainean ca pretext pentru ca Minskul să se alăture războiului - care a venit după ce președintele belarus Alexander Lukașenko a zburat la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin.

Acum, Centrul de Stat pentru Comunicații Strategice al Ucrainei a declarat că nu poate exclude faptul că Belarus va lansa o invazie a Ucrainei în următoarele ore.

"Potrivit datelor preliminare, trupele belaruse ar putea fi antrenate într-o invazie pe 11 martie la ora 21:00 (19:00 GMT)", a reacționat de Stat pentru Comunicații Strategice al Ucrainei, potrivit Sky News.

 

UPDATE 18:50 - Sondaj: Majoritatea ucrainenilor cred în victoria țării lor împotriva Rusiei

O foarte largă majoritate a ucrainenilor cred în victoria ţării lor împotriva Rusiei, potrivit unui sondaj efectuat la începutul săptămânii de institutul ucrainean Rating, informează vineri AFP.

UPDATE 18:30 - Biden: Rusia "va plăti un preţ ridicat dacă utilizează arme chimice" în Ucraina

Rusia "va plăti un preţ ridicat dacă utilizează arme chimice" în Ucraina, a avertizat preşedintele american Joe Biden în cadrul unui discurs susţinut vineri la Casa Albă, în care a anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei, printre care şi interzicerea importurilor de caviar, vodcă şi diamante, relatează AFP.

UPDATE 18:11 - SUA vor revoca "relațiile comerciale normale permanente" cu Rusia  

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA vor revoca statutul de "relații comerciale normale permanente" cu Rusia, pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina.

Schimbarea, despre care el spune că este luată împreună cu măsuri luate de aliații SUA, va deschide calea pentru ca SUA să impună tarife pentru o gamă largă de bunuri rusești, sporind presiunea asupra unei economii aflate în pragul unei recesiuni profunde.

Biden a precizat că totalitatea sancțiunilor și a controalelor la export "zdrobesc" economia rusă.

"Vom continua să-l presăm pe Putin. El este agresorul, trebuie să plătească prețul", a transmis Joe Biden.

De asemenea, președintele american spune că Rusia va "plăti un preț sever" dacă va folosi arme chimice, potrivit BBC.

UPDATE 18:00 - „Rusia face tot posibilul să atragă Belarusul în războiul său împotriva Ucrainei”  

Rusia face tot posibilul să atragă Belarusul în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat ministrul adjunct de interne ucrainean Evgheni Ienin, potrivit The Guardian.

Într-un interviu televizat, Yenin a declarat: „Înțelegem, de asemenea, că guvernul belarus a făcut tot posibilul pentru a evita să se alăture acestui război”.

Oficialii ucraineni au acuzat anterior Rusia că a bombardat vineri după-amiază așezări din Belarus din spațiul aerian al Kievului.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că gărzile de frontieră au primit informații potrivit cărora avioane rusești au decolat de pe un aerodrom din Belarus, au trecut în spațiul aerian ucrainean și apoi au tras asupra satului Kopani din sudul țării. 

UPDATE 17:49 - Ministrul ucrainean al Apărării, apel disperat către populația din Belarus

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a afirmat pe Facebook că "comandamentul trupelor de ocupație ruse pregătește în prezent o serie de provocări sângeroase".

"Conform planului lor criminal, aviația rusă se pregătește să lovească o serie de așezări de pe teritoriul Republicii Belarus care se află în apropierea graniței ucraineano-belaruse. În special, va fi lovită așezarea Kopani din districtul Stolin din regiunea Brest. Pentru a disimula crima, Rusia intenționează să efectueze atacul din spațiul aerian ucrainean”.

"Scopul provocării este de a forța conducerea în exercițiu a Belarusului să intre în război împotriva Ucrainei", a scris el.
"Garantez că armata ucraineană nu a planificat, nu planifică și nu va planifica nicio acțiune agresivă împotriva Belarusului. Nu permiteți ca țara dvs. să fie târâtă în acest război! Salvați viețile celor dragi! Nu lăsați Kremlinul să distrugă viitorul Belarusului!”, a adăugat ministrul Reznikov, pe Facebook.

UPDATE 17:32 - Rusia ar putea folosi arme chimice într-un atac "sub steag fals", dar nu la scară mai largă, afirmă un oficial occidental

Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina într-un atac "sub steag fals" pentru a oferi o justificare retrospectivă pentru invazia sa în Ucraina, a declarat un oficial occidental, citat de Sky News.

Cu toate acestea, aceștia au spus că nu există nimic care să sugereze o utilizare mai largă a unor astfel de arme în război.

"Credem că armele chimice ar putea fi folosite într-un atac sub steag fals pentru a oferi o justificare retrospectivă pentru invazia Rusiei în Ucraina", a declarat astăzi oficialul.

"Contextul în care am analizat acest lucru este din perspectiva unui steag fals. În mod clar, deși este foarte probabil ca rușii să aibă o capacitate de arme chimice, nu există nimic care să sugereze că intenționează să le folosească în acest moment într-o escaladare majoră a conflictului actual".

UPDATE 17:14 - Rubla se stabilizează după ce Banca Centrală impune noi restricții

Rubla s-a apreciat faţă de dolar vineri, după două săptămâni de pierderi consistente, Banca Centrală restricţionând şi mai mult accesul la valută, transmite Reuters, citată de Agerpres. 

UPDATE 16:50 - Ucraina spune că armata rusă a tras asupra unui oraș din Belarus

Forțele aeriene ucrainene au afirmat că au văzut avioane rusești trăgând asupra unei așezări din Belarus, în apropiere de granița cu Ucraina, în ceea ce a numit o "provocare".

Kievul consideră că presupusul atac, care a avut loc din spațiul aerian ucrainean, a fost o încercare de a implica Belarusul în invazia rusă.

Se susține că avioane rusești au zburat de pe aeroportul Dubrovytsya din Belarus, au intrat în spațiul aerian ucrainean, apoi au tras asupra orașului Kopani.

"Aceasta este o provocare! Scopul este de a implica forțele armate ale Republicii Belarus în războiul cu Ucraina!", se arată într-o declarație. 

Ministrul ucrainean al Apărării afirmă că Rusia se pregătește să lovească așezările din Belarus, în apropierea graniței ucrainene, din spațiul aerian al Ucrainei. Pentru a forța actuala conducere a Belarusului să se alăture războiului împotriva Ucrainei.

 

Sky News nu a reușit încă să verifice veridicitatea informației. 

UPDATE 16:45 - Ucraina susține că a ucis un comandant militar rus

Un comandant al forțelor armate ruse a fost ucis de trupele ucrainene în ultimele ore, potrivit guvernului ucrainean, citat de Sky News.

Un oficial ucrainean a descris uciderea generalului-maior Andrei Kolesnikov, comandantul Armatei 29 din districtul militar de est, drept o "veste bună".

Știrea nu a fost verificată în mod independent de Sky News și a fost raportată inițial de agenția de presă ucraineană Interfax.

Nu este prima dată când Ucraina susține că a ucis un general rus, după ce marți a declarat că generalul-maior Vitaly Gerasimov a fost ucis într-o bătălie în apropiere de orașul Kharkiv din estul țării.

Se precizează că Gerasimov, al 41-lea șef de stat major al armatei, a murit împreună cu alți ofițeri ruși.

 

UPDATE 16:33 - Putin: Rusia și Belarus vor beneficia, de fapt, de pe urma sancțiunilor occidentale

Sancțiunile occidentale sunt o oportunitate pentru Rusia de a-și consolida suveranitatea tehnologică și economică, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin.

"Anii recenți au arătat că acolo unde occidentalii ne-au impus restricții, noi am dobândit noi competențe și le-am restabilit pe cele vechi la un nou nivel tehnologic", a declarat Putin în timpul întâlnirii sale cu liderul belarus Alexander Lukașenko la Moscova.

"Acesta este un moment de oportunitate pentru a ne îndrepta spre consolidarea suveranității tehnologice și economice", a adăugat Putin.

Putin a mai spus că el crede că Rusia și Belarus vor trece peste aceste dificultăți și chiar "vor dobândi mai multe competențe, mai multe oportunități de a se simți independente, autosuficiente și, în cele din urmă, de a beneficia de ele, așa cum a fost cazul în anii anteriori".

Lukașenko s-a făcut ecoul sentimentelor lui Putin, spunând că Belarus are tot ce îi trebuie pentru a-și restabili economia sub sancțiuni.

"Trebuie să ne reconstruim economia. Și avem tot ce ne trebuie pentru a ne reface propria economie, ne putem descurca fără ele. Avem tot ce ne trebuie pentru a continua viața și munca normală", a declarat președintele belarus, transmite CNN.

 

UPDATE 16:25 - Președintele Finladei i-a cerut lui Putin „încetarea imediată a focului”

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, i-a spus lui Vladimir Putin că este nevoie de o încetare imediată a focului pentru a evacua în siguranță civilii, în cadrul unei convorbiri de o oră cu președintele rus, anunță The Guardian.

Biroul președintelui finlandez a declarat că acesta i-a spus lui Putin că agravarea războiului din Ucraina are un impact puternic asupra opiniei occidentale, relatează Reuters.

"Președintele Niinistö a subliniat necesitatea de a stabili o încetare imediată a focului și de a asigura evacuarea în siguranță a civililor de-a lungul coridoarelor umanitare", se arată într-un comunicat.

Mai devreme în cursul zilei, Niinistö a discutat, de asemenea, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a scris pe Twitter că "face tot ce pot pentru pace".

UPDATE 16:12 - Rusia ar putea înconjura Odesa pe trei părți, avertizează primarul orașului

Primarul orașului ucrainean Odesa a avertizat că forțele rusești ar putea înconjura în curând orașul portuar din sud-vestul țării pe trei fronturi.

Gennadiy Trukhanov a sugerat că forțele armate rusești ar încerca să avanseze din teritoriile pe care le-au ocupat în regiunea ucraineană Nikolaiev spre regiunea Transnistria, controlată de separatiștii din Moldova, unde se află trupele rusești.

O astfel de mișcare ar putea izola Odesa de restul Ucrainei, potrivit Al Jazeera.

 

UPDATE 15:54 - Ambasada Rusiei la București, apel surprinzător către rușii din România

Ambasada Rusiei la București le solicită rușilor din România care au fost discriminați, au fost victime ale violenței sau amenințați să anunțe misiunea diplomatică, prin mesaj pe e-mail.

În România locuiesc circa 24.000 de cetățeni de etnie rusă-livpoveană, conform Recensământului din 2011.

 

 

UPDATE 15:39 - Rusia a lansat 328 de rachete de croazieră asupra orașelor ucrainene de la începutul războiului

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene afirmă că Rusia a lansat sute de rachete de croazieră asupra orașelor ucrainene de la începutul invaziei sale, la 24 februarie.

"Această crimă sângeroasă a regimului Putin este o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional", a declarat generalul Valerii Zaluzhnyi, potrivit Sky News.

Rusia a negat că a vizat civili în timpul a ceea ce numește "operațiunea sa specială" în Ucraina.

Cu toate acestea, luptele au continuat vineri în noi orașe, în timp ce Rusia a început să își extindă invazia.

Lutsk, Ivano-Frankivsk și Dnipro au fost lovite în ultimele ore, alături de Harkov și Mariupol, care au fost ținta unor bombardamente neîncetate.

UPDATE 15.20 Încă doi soldați ucraineni au fost găsiți morți sub dărâmăturile aerodromului din Luțk, conform The Kyiv Independent.

În total, patru soldați ucraineni au fost uciși, alți șase au fost răniți, potrivit primarului din Luțk.

UPDATE 15.08 Zelenski: Ne aflăm pe drumul spre victorie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine că Ucraina a ajuns la un punct de cotitură strategică în războiul său cu Rusia, dar a avertizat că o estimare exactă a duratei conflictului nu este posibilă, potrivit unei alocuţiuni înregistrate, postate pe pagina sa oficială de Facebook, citată de Reuters.

Este imposibil de spus câte zile mai avem pentru a elibera pământul ucrainean. Însă putem spune că o vom face, pentru că am atins deja un punct de cotitură strategică”, a menţionat el.

UPDATE 15.07 Vladimir Putin vede "paşi pozitivi" în negocierile cu Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că vede "paşi pozitivi" în negocierile cu Ucraina, informează AFP.

"Vă voi informa (...) despre cum se derulează negocierile, care au loc de acum aproape în fiecare zi. Există unii paşi pozitivi", a declarat Putin în timpul unei întrevederi cu aliatul său belarus Aleksandr Lukaşenko, fără a oferi alte detalii.

UPDATE 14.58 Comisia Europeană a plătit azi Ucrainei 300 de milioane de euro, pentru asistență macrofinanciară de urgență. “Aceasta este prima plată a unui pachet de 1,2 miliarde de euro. Deci vor urma alte tranșe”, a transmis Ursula von der Leyen, pe Twitter.

 

UPDATE 14.32 Direcția de Informații a Ministerului Apărării acuză că Rusia plănuiește un atac terorist la Centrala Nucleară din Cernobîl, notează Ukrinform.

UPDATE 14.27 Marea Britanie îngheață activele și impune interdicții de călătorie pentru 386 de deputați ai Dumei de Stat din Rusia care au votat pentru independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei, conform The Guardian.

UPDATE 14.26 Peste 50.000 de locuințe au rămas fără energie electrică în regiunea Sumî, potrivit administrației din regiune.

UPDATE 14.06 Nexta publică pe Twitter un clip în care spune că postul Zvezda - pe care îl numește canal de propagandă - arată imagini cu "mercenarii pe care Putin vrea să-i trimită în Ucraina".  

 

UPDATE 14.02. Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a ajuns la Palatul Cotroceni, unde este primită de Klaus Iohannis.

UPDATE 13.39 Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a ajuns la Bucureşti. Detalii AICI.

UPDATE 13.17 Rușii care spun că le este rușine de „operațiunea militară specială” a țării în Ucraina nu sunt ruși adevărați, a declarat Kremlinul.

„Unui rus adevărat nu îi va fi niciodată rușine să fie rus”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor, întrebat despre sloganul "Mi-e rușine că sunt rus" pe care unii l-au repetat atât în interiorul, cât și în afara Rusiei, conform Reuters. 

„Dacă cineva spune astfel de lucruri, atunci pur și simplu nu sunt ruși”, a spus Peskov.

UPDATE 13.08 Șase persoane au fost rănite într-un atac aerian asupra unui bloc din Barîșivka, din regiunea Kiev, conform Ukrinform. 

UPDATE 13.05 Peste 100.000 de refugiați au ajuns în Germania din Ucraina de la invazia Rusiei, conform The Guardian. 

UPDATE 12.51 Autoritățile ruse au plasat-o pe o listă de urmăriți internațional pe Kira Yarmysh, secretarul de presă al lui Alexei Navalnîi, și solicită arestarea sa, conform Sky News. 

UPDATE 12.44  Igor Konashenkov, purtatorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării: "Trupele din Republica Populară Donețk au eliberat orașul Volnovakha. De asemenea, au preluat controlul asupra localităţilor Olginka, Velika-Anadol, Zeleny Gai. Avansul în regiune a fost de 6 kilometri. Totodată, unitățile militare din Republica Donețk au strâns încercuirea oraşului Mariupol.".

UPDATE 12.13 Armata Rusiei întâmpină dificultăți

Armata Rusiei a nu a fost pregătită pentru această invazie, iar acum întâmpină dificultăți pe teren, în mod special „în domeniul logistic și al informațiilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei franceze.

Există posibilitatea ca rușii să atace Kievul zilele următoare, dar preluarea controlului asupra orașului este o cu totul altă chestiune și va dura mult, mult timp”, a mai transmis acesta.

UPDATE 12.05 48 de școli din Harkov au fost distruse, a transmis primarul orașului

UPDATE 11.51 Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a spus acum că numărul refugiaților din Ucraina a ajuns la 2,5 milioane. Alte două milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei, a adăugat el, citat de AFP. 

UPDATE 11.46 Banca Centrală Rusă a publicat prognoza pentru 2022 după impunerea sancţiunilor împotriva Rusiei. Astfel, inflația va ajunge la 20%; PIB-ul o să scadă cu 8%, iar cursul de schimb al dolarului american va fi 110 ruble, conform Nexta. 

UPDATE 11.41 Ucraina a denunţat faptul că în regiuni ucrainene cum ar fi Herson (sud), capturată de armata rusă, ocupanţii încearcă să creeze "birouri de comandă", un fel de reţea administrativă, pentru a menţine sub control populaţia, transmite EFE.

UPDATE 11.37 Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, îndeamnă rușii să iasă, duminică, la proteste

“Maniacul nebun Putin va fi oprit cel mai repede de poporul Rusiei, dacă se opune războiului. Trebuie să protestați în fiecare weekend. Sunteți coloana vertebrală a mișcării împotriva războiului și a morții”, a scris el pe Instagram, relatează Reuters.

UPDATE 11.28 Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, susține că peste 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu sunt pregătiți să vină să lupte alături de Rusia în Ucraina, conform Nexta.

UPDATE 11.07 Sună alarmele pentru atacuri aeriene în Cernigău, Dnipro, Poltava, Vinnîțea, Kiev și Harkov.

UPDATE 11.02 Ucraina încearcă să deschidă noi coridoare. Irina Vereshchuk, vice prim-ministru al Ucrainei, a anunțat că se încearcă crearea mai multor coridoare, printre care.

- De la Mariupol la Zaporojie

- De la Volnovakha și Pokrovsk - sperăm că traseul va funcționa

- De la Energodar la Zaporojie

- De la Izium la Lozova

- De la Bucha la Kiev

- De la Gostomel la Kiev

- Din satul Kozarevići la Kiev

- Din orașul Mîkulîciîn (Mykulychen) la Kiev

- De la orașul Andriivka la Jîtomîr

- De la Makariv la Jîtomîr

- De la Borodeanka la Jîtomîr.

Ea a anunțat că se încercă deschiderea de noi rute de coridoare verzi pentru livrarea mărfurilor către Herson, Cernigău, Harkov și alte orașe.

UPDATE 10.47 Vladimir Putin transmite că voluntarii ruși care vor să lupte împotriva Ucrainei sunt bineveniți, scrie The Guardian. Detalii AICI.

UPDATE 10.45 Forțele ruse au lovit un spital psihiatric din Harkov, portivit The Guardian

330 de persoane s-ar fi aflat în interior, în timpul atacului. 

Serviciul de Urgență al țării a transmis că nu au fost înregistrate victime, potrivit aljazeera.com.

UPDATE 10.42 Vladimir Putin se va întâlni vineri la Moscova cu liderul belarus Alexander Lukașenko. Preşedintele Belarus tocmai a aterizat la Moscova, conform Nexta. 

UPDATE 10.40 Cadrele medicale din Bucha sapă gropi comune în contextul creșterii numărului de decese.

UPDATE 10.30 Riga redenumește strada pe care se află Ambasada Rusiei – de acum se va numi Strada Ucrainei Independente, informează Kiev Independent

UPDATE 10.26 Forțele ruse au omorât mai mulți civili decât militari

Vreau ca acest lucru să fie auzit nu numai în Kiev, dar în toată lumea”, a transmis ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, coform Kiev Independent., care citează un video realizat de ministru pe Facebook. 

UPDATE 10.23 Un alt avion de luptă Suhoi-25 rusesc a fost doborât, potrivit armatei ucrainene.

UPDATE 10.12 Armata rusă strânge laţul în jurul Kievului

Armata rusă strânge laţul în jurul Kievului şi încearcă ”să blocheze” capitala ucraineană. Rușii încearcă să elimine apărarea ucraneană în mai multe localităţi din vestul şi nordul capitalei - la Andriivka, Kopîliv, Buzova, Horenîci, Bucea şi Demîdivka - pentru a ”bloca” Kievul, a anunţat în noaptea de joi spre vineri Statul Major ucrainean.

O deplasare a trupelor ruse către Brovarî, la est de Kiev, nu este de altfel exclusă”, potrivit Statului Major.

Capitala ucraineană este aproape complet încercuită, notează News.ro. 

UPDATE 10.10 Imagini din orașul Brovarî regiunea Kiev, după bombardamente.

UPDATE 09.46 Cernigău nu mai are apă, în urma bombardamentelor

Cernigăul a rămas fără apă, după ce loviturile rusești au lovit rețelele de alimentare cu apă ale orașului, potrivit companiei locale de gestionare a apei Chernihivvodokanal. Compania a localizat problema și spune că va dura câteva ore până va fi rezolvată, conform The Kyiv Independent.
 

UPDATE 09.44 TASS susține că aproximativ 222.000 de persoane au fost evacuate în Rusia din Ucraina şi din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, susţinute de Moscova, conform unei surse.

UPDATE 09.43 Zelenski este gata să vorbească cu Putin

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este gata să vorbească direct cu președintele rus, Vladimir Putin, dar „nu va face niciun compromis față de poziția Rusiei în timpul acestor negocieri”, a declarat adjunctul său pentru CNN.

UPDATE 9.41 Doi militari au murit în urma atacurilor aeriene din Lutsk, iar alți șase sunt răniți

Anunțul a fost făcut de Șeful Administrației Regionale de Stat Volyn pe Telegram.

Detalii AICI.

Potrivit primarului din Lutsk, sistemul de alarme al orașului nu a funcționat, iar „administrația militară și armata vor lucra la această problemă”.

UPDATE 09.32 În data de 10.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 70.974 de persoane, dintre care 21.003 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 10,8 % faţă de ziua precedentă).

UPDATE 09.25 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acceptat invitația primului ministru canadian, Justin Trudeau, de a se adresa Parlamentului canadian.

"L-am invitat pe președintele Zelenski să se adreseze Parlamentului Canadei. Canadienii au fost inspirați de curajul și rezistența ucrainenilor și leadership-ul de care președintele a dat dovadă și știu că sunt dornici să audă direct de la el", a spus el, conform Ukrinform.

UPDATE 09.22 „Și SUA, și oamenii din întreaga lume vor continua să sprijine poporul ucrainean, cred, în timp ce își apără țara. Ucraina nu va fi niciodată, niciodată, o victorie pentru Putin”, a spus Joe Biden, informează Casa Albă, conform Ukrinform.

UPDATE 9.18 Aeroporturi din vestul Ucrainei au fost lovite de forțele ruse

Forțele ruse au bombardat, vineri, aeroporturi din vestul Ucrainei, din apropierea orașelor Lutsk și Ivano-Frankivsk, potrivit Associated Press.

UPDATE 09.04 Stadionul Iuri Gagarin din Cernigău a fost distrus în totalitate după bombardamente.

UPDATE 8.47 Orașul Volnovakha a fost capturat de separatiștii susținuți de Rusia, potrivit The Independent.

UPDATE 08.44 Noi imagini cu bombardamentele din Lutsk din această noapte.

 

UPDATE 08.39 Hărți cu zonele ocupate de ruși și cum au evoluat în ultimele zile. Hărțile pot fi văzute AICI. 

UPDATE 8.36 Ministrul britanic al Apărării a transmis, după o nouă evaluare a situației din Ucraina, că Moscova își reașază trupele pentru o nouă ofensivă zilele viitoare.

UPDATE 08.31 Conform forțelor ucrainene, ar fi fost ucis și Maiorul Gărzii Naționale a Rusiei Andrei Petrovici Burlakov, adjunct al șefului de stat major pentru informații.

UPDATE 8.16 Ucrainenii vor putea afla şi prin intermediul smartphone-urilor despre raidurile aeriene care le vizează oraşele, graţie unei noi facilităţi adăugate în sistemul de operare Android.

UPDATE 8.15 The Walt Disney Company va suspenda toate afacerile în Rusia, ca urmare a „invaziei neprovocate din Ucraina”, potrivit unui purtător de cuvânt, scrie Variety.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE 8.10 Un complex comercial din Cernigău a fost distrus de forțele ruse

Imagini din satelit confirmă faptul că Rusia a atacat un complex comercial din orașul Cernigău, Ucraina.

UPDATE 08.05 Situația din Mariupol este critică, conform Nexta, orașul fiind bombardat la fiecare jumătate de oră. Aviația rusă trage cu obuze mai ales în zone rezidențiale, iar primarul a spus că ocupanții folosesc arme interzise.

UPDATE 07.48 Președintele columbian, Duque Marquez, s-a întâlnit cu ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, și a asigurat-o de sprijinul ferm și disponibilitatea de a oferi toată asistența posibilă Ucrainei, transmite Ukrinform.

UPDATE 07.34 Au loc explozii și în Ivano-Frankivsk. 

 

UPDATE 07.32 YouTube şi magazinul Google Play suspendă toate serviciile bazate pe plăţi din Rusia, inclusiv abonamentele, deoarece sancţiunile occidentale încep să provoace dificultăţi bancare în această ţară, transmite Reuters. Google şi YouTube au încetat anterior să vândă publicitate online în Rusia, după măsurile similare luate de Twitter şi Snap, amintește News.ro.

UPDATE 07.08 În jurul orei locale 06:10 în Novokodatsky, un cartier din Dnipro, au avut loc trei atacuri aeriene: unul în apropierea unei grădinițe, lângă un bloc de locuințe și unul la o fabrică de încălțăminte cu două etaje care a luat foc. Până acum se știe că o persoană a fost ucisă, conform Nexta. 

 

UPDATE 7.01 Bombardamente în orașele Luțk și Dnipro. O persoană a murit

Mai multe explozii au fost raportate în orașele Luțk, din nord-vestul Ucrainei, precum și în Dnipro, o localitate din centrul țării situată pe râul Nipru, potrivit BBC. Niciunul dintre aceste orașe nu s-a mai confruntat cu bombardamente până acum.

De asemenea, două centrale termice nu mai funcționează în Lutsk din cauza exploziilor provocate de rachetele rusești, conform Nexta.

"S-au auzit explozii în apropierea aerodromului. Toată lumea să meargă la adăposturi! Nu publicați nicio fotografie, adrese și locații!" a scris primarul Luțkului, Ihor Polishchuk, pe Facebook, conform Ukrinform.

UPDATE 06.51 SUA: Kievul nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă, va primi mai multe arme sol-aer

Statele Unite au declarat joi că Ucraina nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă pentru a contracara atacurile ruse, dar au luat în considerare să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare sol-aer, notează AFP.

"Avioanele nu sunt ceea ce au nevoie în principal partenerii noştri ucraineni în acest moment", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, conform Agerpres.  

UPDATE 06:45 - Goldman Sachs este prima mare bancă americană care îşi va închide operaţiunile în Rusia.

"Goldman Sachs îşi încetează activitatea în Rusia, în conformitate cu cerinţele de reglementare şi de licenţiere", a anunţat banca într-un comunicat trimis prin e-mail.

Potrivit unei surse, Goldman Sachs va înceta treptat operaţiunile în Rusia, informează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE 06:10 - Generalul-maior rus Andrei Suhovetsky a fost ucis în Ucraina, informează CNN.

Suhovetsky a murit la data de 28 februarie, potrivit unui anunț făcut de autoritățile ruse din orașul Novorossiysk.

Comandant adjunct al Armatei 41 din cadrul Districtului Militar Central al Rusiei, Andrei Suhovetsky a fost ucis "în timpul unei operațiuni speciale desfășurate în Ucraina".

UPDATE 05:55 - Senatul SUA a adoptat proiectul de lege care prevede o finanțare guvernamentală în valoare de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, informează CNN.

Proiectul de lege, pe care Camera Reprezentanților l-a adoptat​​miercuri seara, poate fi trimis acum președintelui Joe Biden pentru semnare.

Banii vor fi destinați pentru asistență umanitară, de apărare și economică.

UPDATE 05:45 - Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, vineri, la ora 16:00 GMT, pentru a discuta cu privire la presupusa fabricare a armelor biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei.

Rușii susțin că SUA finanțează dezvoltarea armelor biologice în Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat că țara sa ar produce astfel de arme, scrie BBC.

La rândul său, o purtătoare de cuvânt a misiunii americane la ONU a declarat, pentru AP, că Rusia urmărește "să înșele lumea" sau "să folosească Consiliul de Securitate al ONU ca un loc pentru promovarea dezinformarii sale".

UPDATE 05:15 - Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucleară de la Cernobîl, a anunţat AIEA, informează CNN.

"Pierderea contactului înseamnă că autoritatea de reglementare nu va mai putea oferi AIEA informaţii despre starea centralei", a transmis AIEA.

UPDATE 05:00 - Sony şi Nintendo au suspendat livrările de jocuri video şi dispozitive în Rusia, după invazia din Ucraina.

Sony Group a anunţat că a făcut o donaţie de 2 milioane de dolari Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Salvaţi Copiii ”pentru a sprijini victimele acestei tragedii”, informează News.ro, care citează Reuters.

UPDATE 04:30 - În ultimele 24 de ore, trupele ruse s-au apropiat cu cinci kilometri de Kiev, a anunțat un oficial american.

Astfel, trupele ruse care avansează spre capitala Ucrainei dinspre nord-vest sunt acum la doar 15 kilometri de centrul oraşului, le-a declarat oficialul jurnaliştilor, informează News.ro, care citează BBC.

Trupele ruse care se apropie dinspre nord-est sunt la circa 40 de kilometri de oraş, a adăugat el.

Oraşul Cernigău, aflat în nord, este acum "izolat", a mai spus oficialul.

Americanul a precizat că forţele ruse au tras 775 de proiectile de toate tipurile de la începutul invaziei în Ucraina.

UPDATE 04:05 - Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au lovit, joi, 10 avioane de război rusești și au distrus două convoaie mari cu armament.

Potrivit unei declarații oficiale, unul dintre avioanele de război ale Rusiei a fost doborât de o rachetă portabilă Stinger.

Ucrainenii nu a oferit detalii despre zona în care au fost identificate și lovite avioanele rusești, informează BBC.

UPDATE 03:20 - Imaginile din satelit realizate joi arată că un mare convoi militar rusesc, văzut ultima dată la nord-vest de Kiev, lângă aeroportul Antonov, s-a dispersat în regiunile din jur, a anunțat o companie privată din SUA.

Potrivit Maxar Technologies, imaginile arată unități blindate împrăștiate pe o distanță de peste 64 de kilometri, notează CNN.

Compania din SUA a mai spus că imaginile arată că elemente ale convoiului s-au repoziționat în pădurile de lângă Lubianka, fiind așezate în poziții de tragere.

UPDATE 03:00 - Volodimir Zelenski a acuzat, vineri, armata rusă că împiedică evacuarea civililor din oraşele încercuite Mariupol şi Volnovaha şi că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar.

"Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente. Dar ocupanţii au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor", a afirmat președintele Ucrainei.

Vezi AICI ce a mai spus Zelenski. 

UPDATE 02:25 - Facebook și Instagram vor permite temporar postările care fac apel la violență împotriva soldaților ruși.

De asemenea, postările prin care se cere moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui Belaruslui, Aleksandr Lukașenko, vor fi și ele permise.

Astfel de postări vor fi permise în Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia, Slovacia, Ucraina și România.

Meta, compania care deține cele două platforme, a precizat că nu va permite postări în care se îndeamnă la violență împotriva civililor ruși, informează BBC.

UPDATE 02:00 - Autoritățile ucrainene au anunțat că 20.000 de persoane au fost evacuate, joi, din regiunea Sumî.

"20.000 de oameni au părăsit regiunea Sumî printr-un coridor verde. Autobuzele din Sumî și Trostianets sosesc deja la Lubnî, de unde vor călători cu trenul spre vestul țării", a declarat Dmitro Lunin, șeful administrației regiunii Poltava, conform CNN.

UPDATE 01:35 - Spitalul de copii din Mariupol este cel puţin al treilea distrus în Ucraina, conform ONU.

Alte două maternităţi au fost atacate şi distruse în Ucraina, potrivit responsabilului din această ţară al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Jaime Nadal, citat de AFP.

"La Jitomir, maternitatea a fost complet distrusă. La Saltivka, de asemenea, a fost distrusă maternitatea", a afirmat acesta.

UPDATE 01:10 - Parlamentarii americani sunt așteptați să adopte un proiect de lege care prevede o infuzie de 13,6 miliarde de dolari ca ajutor militar și umanitar pentru Ucraina.

Camera Reprezentanților a votat, miercuri seara, pentru aprobarea proiectului, iar Senatul va avea ultimul cuvânt, informează CNN.

UPDATE 00:30 - "Am trecut printr-o criză fără precedent în pandemie. Acum s-a întâmplat ceva de neconceput: un război în Europa", a afirmat Kristalina Georgieva, șefa FMI.

În opinia acesteia, atacul ordonat de Vladimir Putin asupra Ucrainei reprezintă o lovitură mai mare pentru bunăstarea globală decât pandemia de Covid-19, potrivit Nexta.

UPDATE 00:10 - Autoritățile ucrainene au anunțat că încearcă să stingă un incendiu în orașul Harkov, care s-a produs lângă un institut de fizică și tehnologie, potrivit CNN.

Incendiul a izbucnit într-un cămin aflat lângă institut.

UPDATE 00:00 - Ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, le-a transmis rușilor că "Ucraina va accepta capitularea Rusiei cu înțelegere".

"Bună seara, suntem din Ucraina.

Președintele, conducerea țării, membrii guvernului - toți lucrează la locul lor. Știm cât de trist este pentru Rusia. Recomand fiecărui soldat rus să urmeze o navă rusă înainte de a fi prea târziu. BTW Ucraina va accepta capitularea Rusiei cu înțelegere", a scris Oleksii Reznikov, pe Twitter, alături de o poză în care apare cu zâmbetul pe buze. 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Un român care a stat 12 ani în SUA, despre România: „Cum să trăiești într-o țară cu atâtea lipsuri?”
Un român care a stat 12 ani în SUA, despre România: „Cum să trăiești într-o țară cu atâtea lipsuri?”

Un român care a stat 12 ani în SUA, despre România: „Cum să trăiești într-o țară cu atâtea lipsuri?”

Ambasadorul Poloniei în SUA: ”Rusia pierde acest război chiar acum. Nu doar în inimile oamenilor, ci la propriu”
Ambasadorul Poloniei în SUA: ”Rusia pierde acest război chiar acum. Nu doar în inimile oamenilor, ci la propriu”

Ambasadorul Poloniei în SUA consideră că sancțiunile împotriva Kremlinului ar trebui să dureze 10-15 ani, iar Rusia pierde deja acest război în Ucraina, nu numai în inimile oamenilor din lumea liberă, ci la propriu.

 

Odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, prețul aurului a crescut. Un gram se apropie de 300 de lei
Odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, prețul aurului a crescut. Un gram se apropie de 300 de lei

Evoluția prețului este influențată și de cererea mare în rândul românilor care cumpără aur sub formă de monede de câteva grame sau chiar de lingouri de sute de grame.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.