Obama si Medvedev au semnat tratatul START

Ultima actualizare: 27-04-2012 17:03

Liderii Americii si Rusiei au incheiat la Praga, cel mai cuprinzator acord de dezarmare din ultimele 2 decenii. Prin semnaturile lor Obama si Medvedev s-au angajat la o reducere considerabila a arsenalelor nucleare detinute de cele doua tari.

Acordul s-a parafat in decorul somptuos al "salii spaniole" de la Castelul din Praga, unde se afla sediul presedintiei Republicii Cehia. Iar oaspetii si-au dezlipit cu greu privirea de la imensele candelabre aurite.

Medvedev a tinut insa sa atraga atentia ca noul tratat va fi "viabil" numai daca Statele Unite limiteaza dezvoltarea scutului anti-racheta.

In termenii pactului - cunoscut sub denumirea prescurtata START - fiecare parte se angajeaza sa pastreze cel mult cate 1550 de ogive nucleare fiecare. Asta inseamna o reducere cu 74% fata de precedentul tratat START, incheiat in 1991. Si cu 30% mai putin decat limitele fixate, mai recent, intr-un alt tratat de dezarmare.

De asemenea, acordul dintre cei doi fosti inamici din timpul Razboiului rece limiteaza la cel mult 700, de fiecare parte, numarul "lansatoarelor" - rachete balistice si bombardiere grele - care pot transporta la mare distanta ogivele nucleare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO