Papa Benedict, prima sa vizita oficiala in Germania: religie, proteste si discutii despre criza

Ultima actualizare: 27-04-2012 18:33
Papa Benedict al XVI-lea

Papa Benedict al XVI-lea se afla in aceste zile in tara sa natala, Germania, in prima vizita oficiala. Primit cu aplauze, dar si cu multe huiduieli si proteste, suveranul Pontif s-a adresat, joi, Bundestag-ului.

"Joi, in Germania, Papa Benedict al XVI-lea nu a scapat ocazia de a atinge una dintre temele preferate ale papalitatii sale: declinul religiozitatii. In acelasi timp insa, el a stat de vorba cu cancelarul Angela Merkel despre criza financiara si a spus ca intelege protestele declansate de vizita sa." - scriu jurnalistii de la Der Spiegel.

"Foarte pozitive!" - asa a descris purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, primele ore ale Papei Benedict al XVI-lea in Germania.

"Chiar a fost un inceput bun pentru noi si pentru Papa" a mai adaugat el.

Jurnalistii germani se declara surprinsi de aceasta reactie, in conditiile in care vizita Papei in Germania a atras, joi, mii de oameni in zona Potsdamer Platz, una dintre pietele principale din capitala germana.

Avand pancarte pe care scrie "Benedict, pleaca acasa!", participantii erau membri ai unor organizatii pentru drepturile homosexualilor, atei sau victime ale abuzurilor. "Am venit in special din cauza atitudinii Bisericii in problemele privind homosexualitatea", a explicat un manifestant, Holger Schweitzer, in varsta de 52 de ani. "Se stie ca exista multi preoti homosexuali, iar Biserica ar trebui sa le permita sa se declare ca atare", a mai spus el.

Pe de alta parte, Der Spiegel mai remarca si absenta importanta a peste 45 de parlamentari de la discursul de joi al Papei din Bundestag. Si totusi, discursul sau - in care a avertizat ca politicienii trebuie sa fie gata sa-si sacrifice valorile pentru putere - a fost bine primit. Suveranul Pontif a subliniat si ca "noi, germanii, stim acest lucru din propria experienta."

De altfel, Papa Benedict al XVI-lea i-a avertizat pe deputatii germani ca trebuie sa ia masuri impotriva legilor contrare libertatii si demnitatii umane, cerandu-le europenilor sa revina la sursele culturii lor, care sunt "Ierusalim, Atena si Roma".

El a amintit ca in primele secole ale Bisericii, "rezistenta unor reglementari juridice in vigoare" a fost justificata. "Pe baza acestei convingeri, a continuat el, combatantii Rezistentei au actionat impotriva regimului nazist si a altor regimuri totalitare".

"Noi, germanii, am experimentat separarea puterii de drept, punerea puterii impotriva dreptului, calcarea in picioare a dreptului, astfel ca statul a devenit o banda de hoti foarte bine organizata, care putea ameninta lumea intreaga si o putea impinge pe marginea prapastiei", a declarat Papa, referindu-se la dictatura hitlerista.

Benedict al XVI-lea este primul papa care va vorbi in Bundestag, iar acesta este abia al treilea discurs al unui Suveran Pontif intr-un parlament national.

Germania este tara natala a Papei Benedict al XVI-lea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO