"Benedict, pleaca acasa!" Cum a fost Papa Benedict intampinat la Berlin de homosexuali si atei
Mii de persoane s-au adunat la Berlin pentru a protesta fata de vizita Papei Benedict al XVI-lea, care a rostit un discurs in Bundestag.Protestatarii s-au adunat in zona Potsdamer Platz, una dintre pietele principale din capitala Germaniei.
Avand pancarte pe care scrie "Benedict, pleaca acasa!", participantii sunt membri ai unor organizatii pentru drepturile homosexualilor, atei sau victime ale abuzurilor.
"In Constitutia noastra scrie ca toate religiile trebuie tratate egal. Pentru mine, invitatia adresata Papei de a rosti un discurs in Bundestag nu respecta aceasta dispozitie", a declarat deputatul social-democrat Rolf Schwanitz.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ni s-a spus ca este invitat in calitate de sef al statului, dar Vaticanul are doar cateva sute de locuitori", adauga el.
"Am venit in special din cauza atitudinii Bisericii in problemele privind homosexualitatea", a explicat un manifestant, Holger Schweitzer, in varsta de 52 de ani.
"Se stie ca exista multi preoti homosexuali, iar Biserica ar trebui sa le permita sa se declare ca atare", crede el.
Suveranul pontif s-a adresat pentru prima data Bundestag-ului, Camera inferioara a Parlamentului german.
El a sustinut un discurs despre libertate, fara sa faca aluzie vreun moment la problemele specifice societatii, economiei si Bisericii germane.
"Intr-un moment istoric in care omul a dobandit o putere pana acum de neimaginat", (...)"el este in masura sa distruga lumea. Poate sa se manipuleze pe el insusi. Poate, sa spunem asa, sa creeze fiinte umane si sa interzica altor fiinte umane sa fie oameni", a declarat el, parand sa faca aluzie la selectia genetica si avortul terapeutic.
Papa a evocat unele "probleme fundamentale de drept, unde este in joc demnitatea omului", pentru care "criteriul majoritatii nu este suficient" si in care fiecare trebuie "sa caute el insusi criteriile propriei orientari".
El a amintit ca in primele secole ale Bisericii, "rezistenta unor reglementari juridice in vigoare" a fost justificata.
"Pe baza acestei convingeri, a continuat el, combatantii Rezistentei au actionat impotriva regimului nazist si a altor regimuri totalitare". "Noi, germanii, am experimentat separarea puterii de drept, punerea puterii impotriva dreptului, calcarea in picioare a dreptului, astfel ca statul a devenit o banda de hoti foarte bine organizata, care putea ameninta lumea intreaga si o putea impinge pe marginea prapastiei", a declarat Papa, referindu-se la dictatura hitlerista.
Potrivit Papei, drepturile omului, egalitatea tuturor in fata legii, inviolabilitatea demnitatii umane isi gasesc originea in credinta intr-un "Dumnezeu creator".
"Cultura Europei s-a nascut din intalnirea dintre Ierusalim, Atena si Roma, din intalnirea dintre credinte in Dumnezeu a Israelului, ratiunea filosofica a grecilor si gandirea juridica a Romei". Aceasta intalnire "formeaza identitatea profunda a Europei", a pledat el.
Sursa foto: Mediafax Foto