Lista tarilor in care Edward Snowden a cerut azil politic. Aproape toate au spus deja "nu"

Ultima actualizare: 06-07-2013 07:01
edward snowden

Fostul consultant american al NSA Edward Snowden, refugiat intr-un aeroport din Moscova si cautat de Statele Unite pentru spionaj, a trimis cereri de azil politic in 21 de tari din intreaga lume, dar demersul lui nu a avut succesul scontat.

Conform Mediafax, care citeaza The Guardian, unele tari inca nu i-au raspuns, dar majoritatea i-au respins deja cererea.

AUSTRIA - NU. Ministrul de Interne, Johanna Mikl-Leitner, a declarat ca Snowden trebuie sa depuna cererea de azil de pe teritoriul austriac. Ea a adaugat insa ca acesta nu ar fi deportat daca ar ajunge in Austria deoarece "nu exista un mandat de arestare international" emis pe numele sau.

BOLIVIA - POSIBIL. Presedintele Evo Morales a declarat ca nu a primit inca nicio cerere, dar daca acest lucru se va intampla, va analiza situatia.

BRAZILIA - NU. Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe a declarat ca Brazilia nu ii va acorda azil politic, adaugand ca nu va raspunde cererii.

CHINA - Niciun raspuns.

CUBA - Niciun raspuns.

ECUADOR - NU. Presedintele Rafael Correa a declarat ca nu ia in considerare cererea de azil a lui Snowden, deoarece ar trebui sa ajunga pe teritoriul ecuadorian pentru acest lucru.

ELVETIA

NU. Valentina Anufrieva de la ambasada Elvetiei la Moscova a declarat pentru USA Today ca cererile de azil trebuie depuse doar de pe teritoriul tarii. "Doar atunci cand viata unei persoane este pusa in pericol putem face o exceptie", a declarat ea. "Dar nu pare sa fie cazul aici".

FINLANDA - NU. Purtatoarea de cuvant a Ministerului finlandez de Externe, Tytti Pylkkö, a declarat ca legea finlandeza cere ca Snowden sa fie in tara pentru a solicita azil.

FRANTA - Niciun raspuns. Presedintele François Hollande a cerut o pozitie comuna a UE in privinta scandalului de spionaj al NSA.

GERMANIA - IMPROBABIL. Ministrul de Externe Guido Westerwelle a declarat ca va analiza cererea de azil "in conformitate cu legea", desi nu isi "poate imagina" ca aceasta ar putea fi aprobata.

INDIA - NU. Syed Akbaruddin, purtatorul de cuvant al Ministerului indian de Externe, a precizat pe Twitter: "Dupa o examinare atenta, am conchis ca nu vedem niciun motiv pentru a aproba cererea lui Snowden".

ITALIA - Niciun raspuns.

IRLANDA - NU. Un purtator de cuvant al Ministerului Justitiei a declarat ca, potrivit legii irlandeze, o cerere de azil poate fi acceptata doar din partea unei persoane care se afla pe teritoriul statului.

ISLANDA - Niciun raspuns.

OLANDA - NU. Ministrul pentru Securitate si Justitie Fred Teeven a declarat pentru agentia olandeza Novum ca solicitarea lui Snowden nu poate fi acceptata atat timp cat acesta se afla peste hotare.

NICARAGUA - Niciun raspuns.

NORVEGIA - NU. Adjunctul ministrului norvegian al Justitiei, Paal Loenseth, a declarat pentru televiziunea publica NRK ca "depunerea unei cereri de azil trebuie facuta de pe teritoriul norvegian. Potrivit procedurilor normale ... cererea lui va fi respinsa".

POLONIA - NU. Ministrul de Externe, Radosław Sikorski, a scris pe contul sau de Twitter: "Nu ii voi da o recomandare pozitiva".

RUSIA - NU. Snowden a renuntat la cererea de azil in aceasta tara dupa ce presedintele Vladimir Putin a declarat clar ca fostul consultant american va fi binevenit doar daca isi inceteaza "activitatile care afecteaza" Statele Unite.

SPANIA - NU. Ministrul de Externe, Jose Garcia-Margallo, le-a spus reporterilor reuniti la Parlamentul spaniol: "Pentru ca cererea sa fie admisibila din punct de vedere legal, ea trebuie depusa de o persoana care se afla in Spania".

VENEZUELA - POSIBIL. In timpul unei vizite la Moscova, presedintele Nicolas Maduro a declarat ca va analiza cererea si ca Snowden "merita protectia lumii". Ulterior insa, el le-a spus reporterilor ca tara sa nu a primit vreo cerere de azil din partea acestuia si a evitat sa raspunda daca il va lua cu el pe Snowden atunci cand va pleca din Moscova.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO