"Simt ca am fost tratat ca un inamic". Reactia presedintelui PE la dezvaluirile lui Edward Snowden
Din refugiul sau in zona de tranzit a unui aeroport din Moscova, Edward Snowden tulbura apele intre Statele Unite si aliatii europeni.
Franta si Germania sunt furioase si cer explicatii americanilor, dupa ce doua publicatii europene au dezvaluit ca Agentia americana de Securitate Nationala i-a spionat pe diplomatii europeni.
Microfoane ar fi fost instalate si in salile de la Bruxelles, unde se tin summit-urile europene, dar si la cartierul general al NATO. Deocamdata, Washingtonul tace.
Documente confidentiale ale Agentiei Nationale de Securitate a Statelor Unite au ajuns in mainile jurnalistilor de la Der Spiegel si The Guardian. Asa au aflat europenii ca americani le spioneaza ambasadele si reprezentantele pe langa ONU.
"Sunt socat de ceea ce am aflat, daca se dovedeste ca este adevarat. Ca european si reprezentant al institutiilor europene simt ca am fost tratat ca un inamic", spune Martin Schultz, presedintele Parlamentului European
Spionajul intre aliati este totusi o practica veche de secole si acceptata tacit de toata lumea.
"Statele Unite fac asta, Marea Britanie face asta, Franta, Germania, Japonia, Coreea de Sud, Israel, toate fac asta. Nu pentru a-si face rau uneia alteia, ci pentru a obtine informatii inaccesibile pe canale diplomatice", a precizat Martin Reardon, fost oficial FBI.
Sursa acestor dezvaluiri este Edward Snowden, un fost consultant pentru Agentia Nationala de Securitate, care a fugit din SUA cu documente compromitatoare.