Limita de vârstă a serviciului militar obligatoriu crește la 30 de ani în Rusia. Recruții nu mai au voie să părăsească țara
Deputaţii ruşi au adoptat o lege care prevede creşterea limitei serviciului militar obligatoriu de la 27 la 30 de ani, în toiul Războiului din Ucraina, în contextul în care armata rusă caută trupe, relatează AFP.
”Începând de la 1 ianuarie 2024, cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani vor fi chemaţi să-şi satisfacă serviciul militar”, se arată în această lege adoptată marţi în a doua şi apoi a treia lectură de către Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, cea mai importantă etapă a procesului legislativ rus.
Legea le interzice recruţilor să părăsească teritoriul Rusiei începând din momentul în care Biroul de Înrolare le trimite ordinul de recrutare, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Înainte de a intra în vigoare, textul este necesar să fie adoptat de către Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, şi să fie promulgat de către preşedintele rus Vladimir Putin.
Creșterea numărului de rezerviști
Această măsură va permite o creştere puternică a numărului de eventuali rezervişti ai armatei ruse, în contextul n care Moscova a mobilizat 300.000 de oameni în septembrie 2022 în Războiul din Ucraina.
Mulţi ruşi care urmau să-şi satisfacă serviciul militar obligatoriu - pe o perioadă de un an - au scăpat până acum de convocări neducându-se la adresa oficială sau mituind recrutorii sau medici.
Parlamentul rus a adoptat în pas de marş, în aprilie, o lege care facilitează mobilizarea ruşilor în armată, printr-o lărgire a mijloacelor de trimitere a convocărilor.
Această lege le face viaţa mai grea refractarilor, pe care-i privează de posibilitatea de a munci ca antreprenori sau independenţi, de a primi împrumuturi sau de a obţine locuinţe sau maşini.
Kremlinul dezminte de luni de zile că vrea să lanseze un nou val de mobilizare în Războiul din Ucraina.
Precedenta mobilizare a provocat fuga a zeci de mii de ruşi în străinătate.