Liderul NATO, nou avertisment pentru Putin: Crede în mintea sa confuză că poate hotarî ce are voie sa facă Ucraina
Ucraina forțează Rusia să-și regândească prioritățile ca urmare a contra-ofensivei Kievului pentru recucerirea regiunii Herson. Ca să opună rezistență, Moscova și-a relocat masiv trupe și echipamente dinspre est spre sud.
Potrivit experților militari americani, amenințarea ucraineană și slăbirea forțelor ruse „par să permită pentru prima dată Ucrainei să modeleze în mod activ cursul războiului”.
Trei nave care transportă cereale au părăsit portul Odesa vineri dimineață, la 4 zile după ce a plecat primul vas cu grâne destinate exportului, ca urmare a acordului mediat de Ankara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dornic să exploateze ”succesul diplomatic” obținut prin semnarea documentului de la Istanbul, liderul turc a mers vineri la Soci, pentru a doua întâlnire cu Vladimir Putin din ultimele două săptămâni.
Președintele Erdogan speră să transforme acordul privind cerealele într-un preambul al negocierilor vizând un armistițiu între Rusia și Ucraina.
Pe de alta parte, liderul NATO a transmis un nou avertisment pentru Vladimir Putin.
Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Dacă preşedintele (Vladimir) Putin chiar se gândeşte să facă unei ţări NATO ceva similar cu ce a făcut Georgiei, Republicii Moldova sau Ucrainei, atunci să știe că Alianța NATO se va implica imediat. Putin crede în mintea sa confuză că poate hotarî ce are voie sa facă Ucraina. Letonia, Estonia și Lituania sunt și ele foste republici sovietice. Putin nu are dreptul să decidă ce au și ce nu au dreptul să facă aceste țări.
Dincolo de tatonările lui Erdoan și de mesajele occidentalilor, în Ucraina, războiul continuă neabătut.
Se dau în continuare lupte intense în est, dar ucrainenii se pregătesc pentru o ofensivă majoră în regiunea Herson. Pe front au ajuns coloane întregi de tancuri, multe dintre ele donate de alte state.
În localitățile apropiate de linia frontului, are loc în fiecare zi câte o înmormântare. În satul Pokrovsk din Donețk, au fost organizate funeralii pentru doi militari ucraineni morți de curând. În total, 20 de soldați au fost îngropați aici de la începutul războiului.
Președintele Zelenski a respins furios raportul prin care Organizația Amnesty International i-a acuzat pe uraineni că încalcă regulile războiului atunci când amplasează echipamente militare în zone rezidențiale.
Volodimir Zelenski: Nu poate fi tolerat un raport în care sunt echivalați victima și agersorul. Amnesty International încearcă, din păcate, să amnistieze statul terorist și să mute responsabilitatea de la agresor la victimă. Nu poate fi, nici măcar ipotetic, vreo situație în care un atac rusesc în Ucraina este justificat.
În altă ordine de idei, milioane de ruși, mai ales tinerii, folosesc servicii de tip VPN, care le permit să fenteze cenzura și să acceseze site-uri blocate de autoritățile de la Moscova.
Ca situatia din Rusia se înrăutățește dincolo de orice limită, o spune răspicat și fostul rabin-șef al Moscovei. După o misiune de 33 de ani, rabinul a părăsit Rusia în luna martie, în semn de protest față de războiul din Ucraina.