Liderul NATO, nou avertisment pentru Putin: Crede în mintea sa confuză că poate hotarî ce are voie sa facă Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

Ucraina forțează Rusia să-și regândească prioritățile ca urmare a contra-ofensivei Kievului pentru recucerirea regiunii Herson. Ca să opună rezistență, Moscova și-a relocat masiv trupe și echipamente dinspre est spre sud.

Potrivit experților militari americani, amenințarea ucraineană și slăbirea forțelor ruse „par să permită pentru prima dată Ucrainei să modeleze în mod activ cursul războiului”.

Trei nave care transportă cereale au părăsit portul Odesa vineri dimineață, la 4 zile după ce a plecat primul vas cu grâne destinate exportului, ca urmare a acordului mediat de Ankara.

Dornic să exploateze ”succesul diplomatic” obținut prin semnarea documentului de la Istanbul, liderul turc a mers vineri la Soci, pentru a doua întâlnire cu Vladimir Putin din ultimele două săptămâni.

Președintele Erdogan speră să transforme acordul privind cerealele într-un preambul al negocierilor vizând un armistițiu între Rusia și Ucraina.

Citește și
zelenski
Război în Ucraina, ziua 163. Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să „amnistieze statul terorist Rusia”
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Pe de alta parte, liderul NATO a transmis un nou avertisment pentru Vladimir Putin.

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Dacă preşedintele (Vladimir) Putin chiar se gândeşte să facă unei ţări NATO ceva similar cu ce a făcut Georgiei, Republicii Moldova sau Ucrainei, atunci să știe că Alianța NATO se va implica imediat. Putin crede în mintea sa confuză că poate hotarî ce are voie sa facă Ucraina. Letonia, Estonia și Lituania sunt și ele foste republici sovietice. Putin nu are dreptul să decidă ce au și ce nu au dreptul să facă aceste țări.

Dincolo de tatonările lui Erdoan și de mesajele occidentalilor, în Ucraina, războiul continuă neabătut.

Se dau în continuare lupte intense în est, dar ucrainenii se pregătesc pentru o ofensivă majoră în regiunea Herson. Pe front au ajuns coloane întregi de tancuri, multe dintre ele donate de alte state.

În localitățile apropiate de linia frontului, are loc în fiecare zi câte o înmormântare. În satul Pokrovsk din Donețk, au fost organizate funeralii pentru doi militari ucraineni morți de curând. În total, 20 de soldați au fost îngropați aici de la începutul războiului.

Președintele Zelenski a respins furios raportul prin care Organizația Amnesty International i-a acuzat pe uraineni că încalcă regulile războiului atunci când amplasează echipamente militare în zone rezidențiale.

Volodimir Zelenski: Nu poate fi tolerat un raport în care sunt echivalați victima și agersorul. Amnesty International încearcă, din păcate, să amnistieze statul terorist și să mute responsabilitatea de la agresor la victimă. Nu poate fi, nici măcar ipotetic, vreo situație în care un atac rusesc în Ucraina este justificat.

În altă ordine de idei, milioane de ruși, mai ales tinerii, folosesc servicii de tip VPN, care le permit să fenteze cenzura și să acceseze site-uri blocate de autoritățile de la Moscova.

Ca situatia din Rusia se înrăutățește dincolo de orice limită, o spune răspicat și fostul rabin-șef al Moscovei. După o misiune de 33 de ani, rabinul a părăsit Rusia în luna martie, în semn de protest față de războiul din Ucraina.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 163. Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să „amnistieze statul terorist Rusia”

Volodimir Zelenski
Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să „amnistieze statul terorist Rusia”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, joi seară, Amnesty International că încearcă „să amnistieze statul terorist” Rusia, după ce ONG-ul a acuzat Kievul că pune în pericol civilii în contextul războiului cu Moscova.

 

 

Viktor Ianukovici
UE a impus sancţiuni împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi a fiului acestuia

Uniunea Europeană a impus, joi, sancţiuni fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi fiului său Oleksandr, pentru presupusul rol pe care îl au în ameninţarea securităţii la adresa Ucrainei.

 

prizonieri
Rusia spune că este „gata” să discute despre schimbul de prizonieri după verdictul în cazul lui Brittney Griner

Rusia este „gata” să discute despre un schimb de prizonieri cu Washington la nivel prezidențial, a declarat, vineri, ministrul de Externe, la o zi după condamnarea pentru droguri a starului american de baschet Brittney Griner.

Cereale Ucraina
Încă trei nave cu cereale pleacă din porturile ucrainene

Alte trei nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene și se îndreaptă spre Turcia pentru inspecție, a anunțat, vineri, ministerul turc al Apărării.

steag ucraina
Ucraina vrea să extindă acordul privind exporturile de cereale via Marea Neagră şi la alte produse

Ucraina a cerut ca acordul internaţional, care relaxează blocada rusească asupra exporturilor de cereale via Marea Neagră, să fie extins şi la alte produse, precum metalele, informează un articol publicat, vineri, în Financial Times.

Lansarea capsulei Soyuz
Rusia va lansa un satelit construit pentru Iran, dar îl va folosi la început ca să spioneze Ucraina

Rusia se pregătește să lanseze în spaţiu un satelit în numele Iranului, dar îl va folosi la început, timp de câteva luni, pentru a-și monitoriza țintele militare din Ucraina, transmite Washington Post, care citează oficiali de securitate occidentali.

Macron
Nu au mai avut loc convorbiri telefonice Macron-Putin pentru că Franţa nu este o ţară prietenă (Kremlin)

Preşedinţii Vladimir Putin şi Emmanuel Macron nu au mai avut nicio convorbire telefonică de două luni pentru că Franţa este o ţară „neprietenoasă” cu care discuţiile nu sunt în prezent „necesare”, a declarat vineri Kremlinul, relatează AFP.

peskov
Kremlinul refuză să comenteze verdictul în cazul lui Brittney Griner şi anunţă că baschetbalista poate cere clemenţă

Dmitri Peskov a refuzat să comenteze vineri decizia unui tribunal rus de a condamna jucătoarea din WNBA Brittney Griner la nouă ani de închisoare pentru trafic de droguri, dar a precizat că baschetbalista poate cere clemenţă, relatează CNN.

Nikolaev
Locuitorii din Nikolaev nu vor mai avea voie să circule în weekend

Oraşul Nikolaev (Mikolaiv) din sudul Ucrainei va impune o interdicţie de circulaţie neobişnuit de lungă de vineri noapte până luni dimineaţă.

zaporojie
O linie de înaltă tensiune de la centrala nucleară Zaporojie a fost lovită de obuze. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc

Operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare Energoatom a declarat că o linie electrica de înaltă tensiune de la centrala sa nucleară din Zaporojie a fost lovită de bombardamentele ruseşti, dar centrala funcţionează în continuare.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit la Soci. Ce au discutat cei doi
Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit la Soci. Ce au discutat cei doi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a aterizat, vineri, în staţiunea Soci, din sudul Rusiei, la Marea Neagră, pentru discuţii cu omologul său rus, Vladimir Putin.  

Război în Ucraina, ziua 163. Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să „amnistieze statul terorist Rusia”
Război în Ucraina, ziua 163. Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să „amnistieze statul terorist Rusia”

Știrile PRO TV vă prezintă, în format LIVE TEXT, cele mai importante informații legate de războiul dus de Rusia în Ucraina.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.