Liderii UE avertizează: ”Energia ieftină a dispărut”. Europa se pregătește pentru reducerea livrărilor de gaze din Rusia

Uniunea Europeana
Shutterstock

Liderii UE au avertizat că ”energia ieftină a dispărut” şi au convenit să intensifice pregătirile pentru reduceri viitoare ale livrărilor de gaze ruseşti, transmite Reuters.

De asemenea, aceștia au acuzat Moscova că transformă energia într-o armă printr-o restrângere a vânzărilor, despre care Germania a avertizat că i-ar putea închide parţial industria.

La o zi după sărbătorirea înscrierii Kievului pe drumul către aderarea la bloc, summitul de vineri de la Bruxelles a fost o reflecţie sobră asupra impactului economic al invadării Ucrainei de către Rusia, cu îngrijorări tot mai mari privind creşterea preţurilor şi avertismente privind ”o iarnă grea”, potrivit News.ro.

”Inflaţia este o preocupare majoră pentru noi toţi”, a declarat şeful Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă, la încheierea summitului de două zile.

El a spus că ”războiul de agresiune al Rusiei creşte preţul alimentelor, energiei şi mărfurilor”, adăugând că liderii au convenit să-şi coordoneze îndeaproape răspunsurile de politică economică.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Summitul a căzut de acord asupra unor câţiva paşi concreţi, dar liderii au solicitat Comisiei Europene să găsească mai multe modalităţi de a asigura ”aprovizionarea la preţuri accesibile” din cauza ”transformării în armă a gazelor de către Rusia”.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că identificarea unor surse alternative de gaze este deja în desfăşurare, livrările de GNL din SUA fiind mai mari cu 75% faţă de anul trecut, iar livrările de gaze din Norvegia mai mari cu 15%.

În plus, Executivul UE va prezenta liderilor, în iulie, un plan de pregătire pentru noi reduceri ale livrărilor de gaze din partea Rusiei, a spus ea, adăugând: ”Sperăm pentru ce este mai bun, pregătiţi-vă pentru ce este mai rău. Asta facem chiar acum”.

Comisia Europeană va veni cu propuneri şi opţiuni de discutat la următorul summit al UE din octombrie, inclusiv luarea în considerare a proiectelor alternative, care ar putea include decuplarea gazelor de formarea preţului de piaţă pentru electricitate, a spus von der Leyen.

”Lucrăm la diferite modele, nu doar pentru a analiza cum să reducem preţurile energiei sau ale energiei electrice, ci şi pentru a ne uita la designul pieţei, cu întrebarea: este designul pieţei pe care îl avem astăzi încă potrivit scopului?”, a spus ea.

O problemă controversată este dacă guvernele ar trebui să intervină pentru a limita preţurile. Spania şi Portugalia au plafonat preţurile gazelor pe piaţa locală a energiei electrice în această lună, dar alte state avertizează că plafonarea preţurilor ar perturba pieţele de energie şi ar drena şi mai mult rezervele statului, dacă guvernele ar trebui să plătească diferenţa dintre preţul plafonat şi preţul de pe pieţele internaţionale de gaze.

Preţul gazelor în Germania s-ar putea tripla

Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a preţurilor la gaze în următoarele luni, după limitarea livrărilor de către Rusia către Europa, a declarat un înalt oficial în domeniul energiei, relatează The Guardian.

Moscova a redus fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1 cu 40% săptămâna trecută, invocând motive tehnice - pe care Berlinul le respinge ca fiind un pretext - ceea ce a determinat o creştere de patru până la şase ori a preţurilor pieţei, a declarat şeful agenţiei federale de distribuţie a Germaniei, Klaus Müller. .

Este puţin probabil ca astfel de „salturi enorme de preţ” să fie transferate în întregime consumatorilor, a spus Müller, dar cetăţenii germani trebuie să se pregătească pentru creşterea dramatică a costurilor. „Este posibilă o dublare sau o triplare”, a declarat el pentru postul public ARD.

Muller a spus că costurile în creştere care apar acum pe facturile de energie ale oamenilor au fost rezultatul preţurilor mai mari de pe piaţa gazelor din toamna anului trecut.

Ministerul german al Economiei a anunţat joi a doua dintre cele trei faze ale planului de urgenţă energetică, avertizând asupra riscului reducerii pe termen lung a furnizării de gaze, conform News.ro.

Aşa-numita „fază de alarmă” permite firmelor de utilităţi să transmită clienţilor preţuri mari la gaze şi, prin urmare, să contribuie la reducerea cererii.

Robert Habeck, ministrul afacerilor economice, a spus că există o anumită îngrijorare că vor fi oprite complet livrările de gaze ruseşti după 13 iulie, când Nord Stream 1 trebuie să fie închis timp de 10 zile pentru o inspecţie anuală.

Întrebat lal RTL Nachtjournal dacă este îngrijorat de faptul că Vladimir Putin ar putea să nu mai deschidă robinetul de gaz după întreruperea programată, Habeck a replicat: „Aş minţi dacă aş spune că nu este un lucru care mă îngrijorează”.

Müller a spus că Germania ar putea rămâne în aproximativ două luni fără aprovizionarea cu gaz rusesc. „Dacă facilităţile de depozitare din Germania ar fi pline 100% din punct de vedere matematic... ne-am putea lipsi complet de gazul rusesc... pentru aproximativ două luni şi jumătate şi apoi rezervoarele de stocare vor fi goale”, a declarat el.

Pentru a se pregăti pentru criza aprovizionării, Germania trebuia să economisească gaze şi să-şi diversifice rapid furnizorii, a spus el. „Majoritatea scenariilor nu sunt frumoase şi înseamnă prea puţin gaz până la sfârşitul iernii sau chiar – şi aceasta este o situaţie foarte dificilă – toamna sau iarna”, a conchis expertul.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina

Utilizarea de către Moscova a unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune pentru a lovi Ucraina este o "nouă evoluţie îngrijorătoare" în conflict.

Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce
Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce

După victoria preşedintelui republican ales Donald Trump în alegerile din această lună, unele instituţii de sondare a opiniei publice din SUA se străduiesc să înţeleagă de ce anchetele lor i-au subestimat din nou sprijinul în rândul alegătorilor americani.

Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”
Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”

Fostul cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, îl descrie pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ca fiind "fascinat" de liderii cu tendinţe autoritare şi care acţionează "într-un mod emoţional", informează AFP.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.