Liderii UE au pus presiune pe Theresa May la summitul pentru promovarea locurilor de muncă
Un summit pentru promovarea locurilor de muncă și creștere economică a fost prilejul ideal pentru că liderii Uniunii Europene să sporească presiunea asupra premierului britanic.
Ambele părți au declarat, cu o ușoară exasperare, că își doresc să depășească prima etapă a tratativelor. Acestea rămân deocamdată blocate în subiecte spinoase.
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a numărat printre liderii care au sosit la Goteborg pentru primul summit pe probleme sociale al Uniunii Europene din ultimii 20 de ani.
Klaus Iohannis: "Este vorba, în principal, despre creștere economică și locuri de muncă. Vom discută despre cum putem acționa pentru a avea cât mai multe locuri de muncă, în special pentru tineri. În acest context voi sublinia importanța acestei teme pentru România și abordarea noastră echitabilă, nu dorim politici care discriminează anumite părți ale Europei, ca să zic așa."
Stefan Lofven, premierul Suediei: “Faptul că ne adresăm unor probleme precum inegalitatea, șomajul, practicile incorecte, nu este doar corect din punct de vedere moral, este și strategia cea mai deșteaptă."
Pe lângă aceste teme, liderii Uniunii Europene au profitat de ocazie pentru a pune presiune pe Theresa May, în problema negocierilor pentru Brexit. Premierul Marii Britanii a ținut să îi asigure pe cetățenii UE care muncesc în țara ei, că drepturile le vor fi respectate.
Theresa May, premierul Marii Britanii: "La plecarea noastră din Uniunea Europeană, ne vom asigura nu doar că protejăm drepurile muncitorilor, ci și vom mai construi, pornind de la ele, pentru ca fiecare persoană să își păstreze demnitatea și simțul propriei valori."
Se pare că președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a cerut premierului britanic Theresa May să aducă o ofertă concretă până la summitul din luna decembrie, pentru a trece hopul primului capitol al negocierilor.
Aspectele cheie sunt drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie și ale britanicilor în UE, nota de plată pe care trebuie să o achite Londra și reglementarea graniței cu Irlanda.
Ambele părți au în vedere și un plan B. Atât Bruxelles-ul, cât și Londra, pregătesc planuri de urgentă pentru posibilitatea ca negocierile să se încheie cu un eşec, iar Brexitul să se producă fără vreun acord.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, ue, summit, promovare, locuri, theresa may,
Dată publicare:
17-11-2017 18:16