Liderii Hamas au o avere impresionantă de 11 miliarde de dolari și se bucură de lux, în timp ce populația din Gaza suferă

Hamas
Shutterstock

În timp ce poporul palestinian se zbate în sărăcie și este folosit ca scut uman, liderii grupării teroriste Hamas duc un stil de viață luxos, de miliardari, arată publicația americană New York Post.

Conform sursei citate, doar cei trei lideri de vârf ai grupării teroriste au o avere totală impresionantă de 11 miliarde de dolari și se bucură de o viață de lux în ”sanctuarul” din emiratul Qatar.

Emiratul i-a primit de mult timp pe liderii grupului terorist și i-a instalat în hotelurile și vilele sale de lux, în timp ce găzduiește o vastă prezență militară americană.

În prezent, reprezentantul american Andy Ogles promovează un proiect de lege care ar putea retrage Qatarului statutul său de aliat cheie al SUA - a aflat The Post - dacă nu-i dă afară pe liderii Hamas.

Gruparea teroristă, care este responsabilă pentru masacrul antisemit din 7 octombrie a peste 1.400 de civili și soldați nevinovați din sudul Israelului, continuă să dețină peste 200 de ostatici în Gaza.

Citește și
gaza
Război de gherilă în Gaza. Teroriștii Hamas au lansatoare de rachete în școli și spitale și ies din tunele să ucidă
Grigore Leșe a spus că melodia „Așa-i românul” e din folclorul maghiar. Doi cântăreți cunoscuți au reacționat

Hamas are un birou în capitala Qatarului, Doha, iar liderii Ismail Haniyeh, Moussa Abu Marzuk și Khaled Mashal au un stil de viață luxos.

Aceștia au fost văzuți la clubul diplomatic, au fost fotografiați în avioane private și în călătorii de lux. Conducerea Hamas ar fi fost prezentă și la Cupa Mondială de fotbal din 2022.

În schimb, cea mai mare parte a populației de peste 2 milioane de locuitori din Fâșia Gaza, pe care Hamas o conduce din 2007, trăiește într-o sărăcie abjectă.

Haniyeh, în vârstă de 61 de ani, șeful politrucilor din Hamas, a fost prim-ministru al tuturor teritoriilor palestiniene în urma alegerilor din 2006, deși a fost dat afară din funcție un an mai târziu.

El a continuat să conducă Fâșia Gaza până în 2017, înainte de a ajunge în Qatar.

Haniyeh, tată a 13 copii, care prezidează una dintre cele mai bogate grupări teroriste din lume, are o avere de peste 4 miliarde de dolari.

El a fost fotografiat împreună cu cei doi fii adulți ai săi, Maaz și Abdel Salam, trăind o viață de lux în hoteluri de lux din Qatar și Turcia, potrivit unei postări recente pe rețelele de socializare ale Ambasadei Israelului în SUA.

Recent, Haniyeh a călătorit în Iran pentru a se întâlni cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Iranul este un sponsor de lungă durată al Hamas.

Luna trecută, hotelul Four Seasons din Doha a precizat  că Haneyeh nu este unul dintre oaspeții săi, după ce Bill Gates, care deține o participație majoritară în acest lanț hotelier, a cerut să îl dea afară.

Printre ofertele sale de lux se numără apartamentele cu vedere la mare care încep de la 900 de dolari pe noapte.

Fiul liderului Hamas, Maaz Haniyeh, este cunoscut ca "tatăl imobiliarelor" din Gaza pentru colecția sa de vile și clădiri.

El duce un stil de viață de playboy în Turcia, iar anul acesta a obținut un pașaport turcesc, potrivit Israel Today.

Haniyeh Sr. are, de asemenea, cetățenie turcă, potrivit rapoartelor.

Abu Marzuk, în vârstă de 72 de ani, un înalt lider politic al Hamas, care conduce "biroul de relații internaționale" al organizației, este estimat de guvernul israelian la 3 miliarde de dolari.

El are un master în managementul construcțiilor la Colorado State University și a fost reținut la New York când autoritățile americane de imigrare i-au găsit numele pe o listă de supraveghere a teroriștilor în 1995.

Iar Mashal, în vârstă de 67 de ani, care a lansat o amenințare globală împotriva evreilor după atrocitățile din 7 octombrie, valorează peste 4 miliarde de dolari, potrivit guvernului israelian.

Prezența liderilor Hamas în Qatar a fost mult timp justificată de emirat ca parte a sprijinului său pentru transformarea grupului terorist într-o "putere guvernamentală responsabilă", potrivit unui raport al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

Această țară oferă Hamas între 120 și 480 de milioane de dolari pe an, potrivit raportului din octombrie al organizației nonprofit care studiază politica externă, cu sediul la Washington DC.

"De aceste fonduri beneficiază liderii Hamas în mod direct, prin intermediul schemelor de salarizare și de comisioane, și indirect, prin servicii sociale și operațiuni guvernamentale care ajută Hamas să mențină controlul politic asupra Gaza", se arată în raport.

În Qatar se află și canalul de știri Al Jazeera, despre care raportul susține că "răspândește antisemitism, antiamericanism și incitare la violență în întreaga lume arabă".

"Qatar este Hamas și Hamas este Qatar", a declarat Yigal Carmon, președintele Institutului de Cercetare Media din Orientul Mijlociu, cu sediul la Washington, DC, într-un interviu acordat publicației The Post din Israel.

Dar demersurile pentru a forța luarea de măsuri împotriva Hamas se intensifică în DC.

Proiectul de lege al lui Ogles ar lipsi Qatar de statutul special pe care îl are în topul aliaților americani non-NATO, alături de Israel, Taiwan, Coreea de Sud, Australia și Japonia.

Ogles a declarat pentru The Post: "În timp ce teroriștii Hamas continuă să facă ravagii în viețile civililor israelieni nevinovați, Statele Unite trebuie să se asigure că nu există niciun aliat care să îi susțină. Din păcate, statul Qatar continuă să finanțeze și să susțină Hamas, în timp ce liderii săi se bucură de refugiu politic în Doha".

Țara beneficiază de statutul special de anul trecut, dar demersul lui Ogles l-ar condiționa de eliminarea Hamas.

Pe lângă faptul că găzduiește Hamas, Qatar este și una dintre cele mai importante baze militare ale SUA în Orientul Mijlociu.

Acesta găzduiește baza avansată a Comandamentului Central al SUA în Orientul Mijlociu, la uriașa bază aeriană Al Udeid, care este la rândul ei vitală pentru operațiunile Forțelor Aeriene în Golf.

Qatar nu este singura sursă de bani a Hamas. De asemenea, grupul a primit aproape 400 de milioane de dolari în ultimii doi ani de la ONU, care nu recunoaște Hamas ca organizație teroristă.

Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări a oferit Hamas 380 de milioane de dolari începând din 2021, potrivit FDD.

O mare parte din acești bani au provenit de la administrația Biden, care a oferit 1 miliard de dolari UNRWA începând din 2021.

"Din moment ce UNRWA a insistat mult timp că nu are un ecran politic asupra ajutorului său și din moment ce Hamas este văzut ca un partid politic, știm cu aproape certitudine că banii contribuabililor noștri au fost livrați în mâinile Hamas", a precizat FDD, adăugând că administrația Trump a pus capăt contribuțiilor americane către UNRWA din cauza legăturii cu Hamas.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Ce măsuri a luat SRI din prima clipă a războiului din Israel. Cum poate un student să devină, brusc, terorist în România
Ce măsuri a luat SRI din prima clipă a războiului din Israel. Cum poate un student să devină, brusc, terorist în România

SRI a luat măsuri speciale de securitate imediat după masacrul comis de teroriștii Hamas în Israel, iar cea mai mare îngrijorare a serviciilor secrete este ca un student palestinian să devină brusc terorist, dacă află că familia lui e omorâtă în Gaza.

Război de gherilă în Gaza. Teroriștii Hamas au lansatoare de rachete în școli și spitale și ies din tunele să ucidă
Război de gherilă în Gaza. Teroriștii Hamas au lansatoare de rachete în școli și spitale și ies din tunele să ucidă

Forțele israeliene luptă în centrul orașului Gaza și acționează pentru localizarea și distrugerea vastei rețele de tuneluri subterane folosite de Hamas.  

Ce cred palestinienii obișnuiți din Gaza despre Hamas? Sondajul care arată ce vor de fapt oamenii
Ce cred palestinienii obișnuiți din Gaza despre Hamas? Sondajul care arată ce vor de fapt oamenii

Ce cred palestinienii obișnuiți din Gaza despre Hamas? Aceasta este o întrebare care a apărut pe parcursul conflictului - și o modalitate de a răspunde la aceasta este să analizăm sondaje și date.  

Liderul Hamas, înconjurat într-un buncăr de soldații israelieni. Teroriștii forțează trupele IDF să atace spitalele din Gaza
Liderul Hamas, înconjurat într-un buncăr de soldații israelieni. Teroriștii forțează trupele IDF să atace spitalele din Gaza

93 de cetățeni români și rudele acestora au ieșit până acum din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah și au fost duși la Cairo.

Israelul a început vânătoarea Hamas în tunelurile din Gaza City. Orașul, „un ghimpe în gâtul americanilor și al sioniștilor”
Israelul a început vânătoarea Hamas în tunelurile din Gaza City. Orașul, „un ghimpe în gâtul americanilor și al sioniștilor”

Forţele terestre israeliene din Fâşia Gaza au urmărit, miercuri, să localizeze şi să dezactiveze vasta reţea de tuneluri a militanţilor Hamas de sub enclavă, următoarea fază a ofensivei israeliene care a ucis mii de palestinieni, transmite Reuters.

Recomandări
Medicul care refuză să plece afară ca să salveze inimile românilor. „E ușor să stai deoparte și să zici că nu se face nimic”
Medicul care refuză să plece afară ca să salveze inimile românilor. „E ușor să stai deoparte și să zici că nu se face nimic”

Își spune Doctor Heart. Este un medic tânăr, devotat meseriei, care își tratează pacienții cu empatie. Ștefan Busnatu este cardiologul care din grijă pentru inimile românilor alege spitalul din România, în locul celor din străinătate.

Simona Bucura-Oprescu, debordant de sinceră: Probabilitatea să crească speranța de viață în România este „aproape zero”
Simona Bucura-Oprescu, debordant de sinceră: Probabilitatea să crească speranța de viață în România este „aproape zero”

Cu o dureroasă sinceritate, ministrul Muncii spune că sunt zero șanse ca în România să crească speranța de viață.

Sistemul de Garanție Returnare le dă bătăi de cap micilor comercianți. Nu au aparate, nici aplicații ori manual
Sistemul de Garanție Returnare le dă bătăi de cap micilor comercianți. Nu au aparate, nici aplicații ori manual

Sistemul de Garanție Returnare merge cu pași timizi, cu toate că autoritățile au avut la dispoziție trei ani să îl pregătească.