Ce măsuri a luat SRI din prima clipă a războiului din Israel. Cum poate un student să devină, brusc, terorist în România
SRI a luat măsuri speciale de securitate imediat după masacrul comis de teroriștii Hamas în Israel, iar cea mai mare îngrijorare a serviciilor secrete este ca un student palestinian să devină brusc terorist, dacă află că familia lui e omorâtă în Gaza.
Ioan Chirteş, preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informaţii, a declarat miercuri că SRI a luat chiar din dimineaţa zilei de 7 octombrie, momentul declanşării conflictului dintre Israel şi Hamas, măsuri de precauţie, fiind întărită paza pe aeroporturi, în special pe Henri Coandă, dar şi în jurul sinagogilor, a Ambasadei Israelului şi în zonele cu mulţi palestinieni. El a precizat că ”în România avem mii se palestinieni, undeva la 8.000, care se află la şcoală, în special studenţi”.
”SRI a luat chiar din dimineaţa zilei de 7 octombrie măsuri de precauţie, în sensul în care a fost întărită paza pe aeroporturi, în special pe Henri Coandă, a fost întărită paza în jurul sinagogilor, a Ambasadei Israelului şi binenţeles că sunt luaţi sub observaţie şi acolo unde sunt mulţi palestinieni, studenţi sau comunităţi de palestinieni”, a declarat în emisiunea România Politică preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Ioan Chirteş.
El a precizat că există o colaborare bune a SRI cu SIE, în gestionarea acestei crize regionale. ”Nu există astăzi premisele apariţiei unor riscuri de ameninţare teroristă pe teritoriul României”, a completat el.
”Se poate radicaliza brusc și sunt lucruri pe care nu le putem previziona”
Senatorul PNL a arătat că ”în România avem mii se palestinieni, undeva la 8.000, care se află la şcoală, în special studenţi”.
”În aproape toate centrele universitare sunt palestinieni. Cea mai mare îngrijorare, şi nu numai a serviciilor române, ci a tuturor serviciilor secrete, este faptul că un anumit student care este trimis la studii într-un stat poate primi o veste de la rudele din Gaza că familia lui a murit într-un bombardament.
Acea persoană, chiar dacă nu are antecedente de a deveni terorist, se poate radicaliza brusc şi sunt lucruri pe care nu le putem previziona”, a arătat Ioan Chirteş, precizând că ”aici trebuie întreaga societate să reacţioneze”.
Preşedintele comisiei pentru controlul SRI a menţionat că în Anglia, pe mijloacele de transport în comun, există în permanenţă o solicitare ca atunci când se observă un suspect să sune la un anumit număr de telefon.
Sursa: News.ro
Etichete: razboi, romania, israel, masuri, studenti, securitate, SRI, terorism, risc, Palestina,
Dată publicare:
08-11-2023 21:40